śledź w oleju z cebulą - 1078 przepisów (strona:9/72)

Śledź po myśliwsku 226

przerwy :) Pomyślałam sobie wtedy, że warto byłoby spróbować odtworzyć  go w domu. Przepis jest taki jak lubię czyli: - prosty - szybki - i smaczny :)  Składniki: tacka (200g) śledzi w oleju jedna cebula 200 gram koncentratu pomidorowego  mały słoiczek grzybków marynowanych olej sól pieprz łyżeczka cukru słodka mielona papryka Przygotowanie: Cebulę kroimy  w piórka.  Szklimy(...)wykorzystałam moje zapasy z lata (być może przepis na nie także kiedyś się tutaj pojawi ;) ).  Dodajemy je do przestudzonego już sosu. Mieszamy. Śledzie kroimy na małe cząstki. Układamy w słoiku na przemian warstwami: śledź- sos - śledź - sos itd. Odstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień

Taste Therapy
Sałatka śledziowa w jabłku 147

wody, 200 ml octu jabłkowego, 3 goździki, 1 listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu czarnego, 1 nieduży ziemniak sałatkowy, 4 płaty śledzia z oleju, 1/2 cebuli, ogórki z curry , musztarda francuska, 1 – 2 łyżki oliwy, Jabłka obrać, ściąć wierzch, delikatnie, dokładnie wydrążyć. ( po obraniu i wydrążeniu jabłka wkładać do wody zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem jabłkowym(...)gotować około 3 minut. Nie rozgotować jabłek. Wyjąć jabłka i odłożyć do ostygnięcia. Ziemniaka ugotować, w skórce (w mundurku) al dente. Ostudzić. Obrać i pokroić w kostkę. Filety śledzia pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wymieszać śledzia z ziemniakiem i cebulą. Doprawić do smaku musztardą i ogórkiem curry pokrojonym w kostkę. Dodać oliwę i wymieszać. Jabłka wypełnić sałatką. zastawa

królestwo garów
Sałatka śledziowa z czerwonymi buraczkami 171

prosta sałatka z udziałem śledzi, które jak wiemy powinny się znajdować w naszych jadłospisach z uwagi na ich wartości odżywcze, dlatego taka sałatka jest na pewno warta polecenia, a przy tym bardzo smaczna, spróbujcie sami!   Składniki: 300 gram  płatów śledziowych 3 czerwone buraczki 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 duża cebula 2-3 ogórki korniszony(...)octem winnym. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 1 godz. Śledzie wyjmujemy z wody osuszamy kroimy w grubsze paski 2- 3 cm. Ogórki, obraną cebulę kroimy w kostkę. Na półmisku lub w szklanej misce układamy buraczki, solimy, pieprzymy, posypujemy cukrem oraz skrapiamy olejem. Na buraczkach układamy kawałki śledzi, pokrojoną cebulę i ogórki, skrapiamy octem winnym. Sałatkę udekorować buraczkami

kgwjanczewo
Śledzie w czerwonej cebuli z oliwą z oliwek, majerankiem i koprem 162

białe cebule 2 średnie czerwone cebule pęczek kopru i szczypioru 1,5 łyżki suszonego majeranku pieprz olej rzepakowy oliwa z oliwek Wykonanie: Śledzie pokrój w nieduże kwadraty, ułóż w misce. Cebulę pokrój drobno w kosteczkę, posiekaj drobno szczypior i koperek. Dodaj do śledzi cebulę, zioła i pieprz, wymieszaj dokładnie dodając wymieszaną oliwę z oliwek z olejem w proporcji

Zasmakuj Kuchni
Tatar ze śledzia 185

małej cebuli pół ogórka konserwowego 4-5 oliwek zielonych 1 żółtko szczypta pieprzu kilka rodzynek Przygotowanie: Płaty śledzia pokroić wzdłuż na cienkie paski, a następnie drobno posiekać. Możecie użyć płatów śledziowych solonych lub w occie. Należy jednak pamiętać, że przed przygotowaniem tatara płaty śledziowe wymoczyć przynajmniej przez jedną noc w wodzie a później w oleju. Do posiekanego śledzia dodajemy drobną(...)posiekaną cebulkę, ogórka konserwowego oraz drobno pokrojone oliwki. Całość mieszamy żółtkiem ze sparzonego jaja i doprawiamy szczyptą pieprzu. Sól nie powinna być już potrzebna, ponieważ zarówno śledź jak i oliwki są słone. Porcje tatara posypać kilkoma rodzynkami

Jacob Tastes
Sałatka śledziowa wigilijna. Olej rzepakowy górą! 205

podania bardzo zachwyciła moich domowników. Do śledzi używam jedynie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wyłącznie króluje w mojej kuchni. Ma niezliczone pokłady wartości odżywczych. Znakomicie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Więc dlaczego miałabym stosować coś innego?  Składniki.- płaty śledziowe solone ok 0,5 kg- cebula 2-3 sztuki- olej rzepakowy- ogórki(...)mlekiem. Kiedy są już dobre odcedzamy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kawałki. Cebulę odbieramy i kroimy w plastry. W naczyniu układamy warstwę cebuli, śledzia, znów cebula i śledzie...Wszystko zalewamy olejem rzepakowym tak, aby były dobrze przykryte. Odstawiamy je w chłodne miejsce na min 24 godziny. Po tym czasie jabłko kroimy na pół. Ustawiamy na talerzu i wbijamy

Malinowe Pocałunki
Najlepsze śledzie z cebulą 277

pieprz do posypania śledzi 2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie) olej rzepakowy Przygotowanie: Płaty śledzi włożyć do miski i przepłukać zimną wodą, następnie zalać śledzie wodą i pozostawić ok. 20 minut. Czas moczenia śledzi zależy od upodobań kucharza, ja lubię kiedy są słone, ale nie przesolone. Wyłożyć śledzie na sito, aby ociekły z wody. Szalotki pokroić w drobną(...)Osuszone płaty śledzi pokroić na kawałki.  Na dno słoika nałożyć grubą warstwę posiekanej cebuli, na niej ułożyć warstwę śledzi, posypać je pieprzem i cebulą. Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników i dodać taką ilość oleju aby zakrył cebulę. Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do jedzenia po kilku godzinach. Smacznego Moje inne przepisy

Codziennik Kuchenny
Śledzie z suszonymi śliwkami 285

udziałem śledzia. Był tatar śledziowy, śledź po podlasku, śledź po litewsku, roladki śledziowe, czy sałatki śledziowe. Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam!Potrawa wolna od glutenu.Ilosc porcji: 2 Składniki:3 filety śledziowe a'la matjas½ szklanki suszonych śliwek2 łyżki(...)tniemy na 2cm kawałki. Czerwoną cebulę siekamy w piórka. Następnie wkładamy do miseczki, obsypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Do cebuli dodajemy pokrojone śliwki oraz śledzie. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy dwie łyżki oleju rzepakowego i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego

Kolizje Smaków
Sałatka śledziowa ze śliwkami kalifornijskimi , orzechami pecan i olejem lnianym 241

długo pozostaje w pamięci. Idealna jako samodzielna przekąska, fantastyczna również, jako przystawka na malutkich grzaneczkach! Składniki filety śledziowe w oleju, u mnie filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry marynowane z olejem rzepakowym z dodatkiem cebuli od  SEKO marynowana papryka orzechy pecan u mnie od  SKWORCU suszone śliwki(...)kalifornijskie u mnie od  SKWORCU olej lniany sól i pieprz do smaku oraz świeży tymianek Śledzie odsącz z oleju na sitku i oddziel płaty od cebuli, niewielką ilość cebuli poszatkuj drobno. Śliwkę pokrój w cienkie paseczki i dodaj do śledzia. Orzechy pecan pokrój drobno, ale nie za drobno i poddaj szybkiej obróbce termicznej na suchej i rozgrzanej mocno patelni

Z Kuchni Do Kuchni
Śledzie w oleju 171

cebule, pieprz, ostra papryka, olej. Wykonanie: Filety śledziowe musimy wypłukać a następnie przełożyć do naczynia z wodą i moczyć do momentu uzyskania odpowiedniego pod względem słoności smaku. Następnie posypujemy filety pieprzem i ostrą papryką. Filety śledziowe kroimy w 3-4 ukośne kawałki. Cebulę kroimy w piórka. W słoiku układamy na przemian cebulę, śledzie, cebulę, śledzie.. itd.     Całość

paapilotkaa
Śledź w pomidorach 193

Jednak czasami dobry śledzik musi być. Dzisiaj  był śledź w pomidorach. Spróbujcie, bo warto. Składniki: 400 g śledzi mleko do namoczenia śledzi 1 puszka pomidorów bez skóry 1 cebula 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 2 łyżki rodzynek 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie Śledzie namoczyć w mleku. Cebulę pokroić(...)składniki, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Śledzia pokroić w skośne kawałki włożyć do słoika i zalać lekko przestudzoną zalewą. Zakryć słoik i odstawić na całą noc do lodówki. śledź w pomidorach

O kuchni z uczuciem
Śledzie z salsą babci Basi 204

papryki konserwowe, 6-7 plastrów ananasa ( w moim przypadku cała puszka pokrojonego ananasa ), 2 liście laurowe, 6-7 ziarenek ziela angielskiego , 2 duże cebule, 2 łyżki oleju, 3-4 łyżki soku z ananasa,   Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w mleku wymieszanym z wodą, Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na 2 łyżkach oleju, 3.Paprykę pokroić w krótkie paseczki . 4. Plastry(...)ananasa w kostkę . 5. Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą zagotować i 5 minut potrzymać na pełnym ogniu. 6. Zalewę zdjąć z ognia i do gorącej dodać paprykę, ananasy oraz olej -zagotować i ewentualnie doprawić solą ,ostudzić . 7. śledzie pokroić w poprzek na paski ok. 2 cm . 8.Pokrojone śledzie dodać do zimnej zalewy,, wymieszać , przełożyć do słoja i wstawić

Pysznosci Babci Basi
Śledzie po sułtańsku 1096

Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi śledziami w oleju to zachęcam do przygotowania śledzi po sułtańsku. Według mnie jest to przepis na najlepsze śledzie - lekko słodkie, a zarazem wyraziste w smaku :) Śledzie po sułtańsku to połączenie cebuli, rodzynek i zalewy pomidorowej. Pamiętajcie o tym, że takie śledzie najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu, ponieważ rodzynki muszą napęcznieć. Zachęcam do przygotowania(...)Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych a'la matyjasy (w słonej zalewie) 1 szklanka rodzynek (130 g) 3-4 średniej wielkości cebule 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody pieprz, cukier do smaku olej do smażenia Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę) i osuszyć. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić

Ugotować
Śledzie "po kaszubsku"- pyszne 188

Bajecznie pyszne,proste do przygotowania ,pomidorowe śledzie z cebulą znane jako "śledzie po kaszubsku"- tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub.Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.Jeśli nawet nie za często przygotowujesz śledzie,zrób je chociaż na święta.Trzeba jednak pamiętać,że śledź dostarcza nam sporego zastrzyku kwasów omega-3,a te zadbają(...)łyżek koncentratu pomidorowego2 łyżki cukru 3-5 ziarenek ziela angielskiego3 listki laurowepłaska łyżeczka ziaren gorczycyWykonanie:śledzie lekko solone wymoczyć w zimnej wodzie 1 godzinę,śledzie mocno solone nawet do 3 godzin.Pożądana wówczas kilkakrotna zmiana wody na świeżąrozgrzać olej i zeszklić cebulę.Dodać cukier,przesmażyć do rozpuszczenia.Dolać ocet,dodać koncentrat pomidorowy,listki laurowe i ziele angielskie i wlać resztę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania