śledź w oleju z cebulą - 1078 przepisów (strona:16/72)

Sałatka śledziowa na pumperniklu 234

szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki) ok. 8 plastrów pumpernikla szczypiorek do dekoracji sól morska Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie namaczamy w mleku przez ok. 3-4 godziny lub dłużej. Po tym czasie śledzie opłukujemy z mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem na ok. pół godziny(...)Szalotki kroimy w drobną kostkę. Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą. Na tarce jarzynowej ścieramy osobno: ugotowane ziemniaki, ugotowane buraki, ugotowaną marchewkę i ugotowane jajka. Sałatkę możemy układać warstwowo w małych miseczkach, szklankach lub dużych kieliszkach – wybierzmy naczynie, które rozmiarowo odpowiadać będzie jednej porcji. Naczynie w którym będziemy układać sałatkę (u mnie maleńkie garnuszki) przykładamy do pumpernikla i nożem wycinamy

Poezja smaku
Sałatka z ikry ze śledzia 333

mlecz z ryby morskiej - np. ze śledzia, można bardzo smacznie przyrządzić. Kawior z ikry ze śledzia wystarczy wymoczyć w zimnej wodzie i zalać olejem z siekaną cebulą. Jak przyrządzić mlecz ze śledzia? Tak samo.. Mlecz i ikrę można łączyć i zrobić z nich jedną przekąskę

AniaGotuje.pl
Śledzie z miodem i cebulą-ulepszone! 144

również na inne okazje. To fajna potrawa, bo można ją przygotować 2-3 dni przed wieczerzą.( zdjęcie później) ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ SKŁADNIKI: 4 matijasy 4 średnie cebule 2 łyżki koncentratu 1 łyżkę miodu 2 łyżki octu 1/2 szkl. oleju rodzynki 1/2 p. małej   kilka suszonych śliwek ewentualnie przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę chili(...)piórka, na patelnie wlać olej, rozgrzać, włożyć cebulę lekko podsmażyć. Następnie dodać miód, koncentrat, ocet, rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie), śliwki pokrojone i przyprawić. Umyte śledzie ułożyć w słoju, przekładając cebulą, zalać resztą oleju z przyprawami z patelni

Kuchnia Beaty
Śledzie w zalewie ketchupowej 500

ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Śledzie moczymy 3-4 godziny w wodzie, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilę na oleju. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Na dnie szklanego naczynia układamy warstwę cebuli, ogórków i śledzi, na nich rozsmarowujemy marynatę. Czynność powtarzamy

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie po kaszubsku w formie roladek 754

śledzi po kaszubsku mam szczególny sentyment. Przegrywają tylko ze śledziami po sułtańsku . Śledzie przyrządzane na różne sposoby to dość wdzięczny (jeśli oczywiście ktoś lubi śledzie) pomysł na stół wigilijny, bo można je przygotować dużo wcześniej (nawet tydzień przed serwowaniem). Dobrze się przechowują i nabierają lepszego smaku, gdy trochę postoją (smaki się przegryzą).  Serdecznie pozdrawiam Pana, który w sklepie(...)połowy cytryny pieprz grubo mielony 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe olej do smażenia dobry olej lub oliwa Śledzie opłukać pod bieżącą wodą. Namoczyć śledzie na noc w przegotowanej lub przefiltrowanej wodzie. Rano śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule pokroić w piórka. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Gdy zmięknie, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Pomidorową cebulę dosmaczyć cukrem, pieprzem

Weekendy w domu i ogrodzie
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 196

niewielką ilość pieprzu. Mieszamy i dodajemy olej lniany. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną 2. Śledzie piernikowe  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  3-4 kruche ciasteczka piernikowe  1 cebula ⅓ szklanki rodzynek  2 pomarańcze(...)łyżka miodu  Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki

SMYKWKUCHNI
Śledzie po kaszubsku. 194

kilku innych blogach, nieco je zmodyfikowałam do naszych potrzeb i wyszło pysznie. Polecam!!! Składniki na Śledzie po kaszubsku: 800 g śledzi (matiasów) 4 obrane cebule pokrojone w półcentymetrowe ćwierć plasterki 200 ml oleju 1 łyżka cukru 4 łyżki octu 5 łyżek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (pominęłam) 2 łyżki sparzonych(...)Cebule smażymy na rozgrzanym oleju 5 minut, następnie dodajemy cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy gorczycę, odsączone rodzynki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.       Śledzie kroimy w 4 centymetrowe kawałki. W misce (najlepiej przeźroczystej) lub w słoiku układamy warstwę śledzi

Rozpustne gotowanie
Śledzie po wiejsku 300

mielonego pieprzu Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. W tym czasie przygotować zalewę: wodę zagotować, zestawić z ognia i dodać cukier, ocet i sól, dobrze wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na ćwierć talarki. Posiekaną marchewkę i pokrojoną cebule, olej i pieprz(...)mielony dodać do pokrojonych śledzi. Delikatnie wymieszać i przełożyć do litrowego słoika dodając ziele angielskie i liście laurowe. Zalać śledzie ostudzoną zalewą, zakręcić i wstawić do lodówki. Śledzie muszą się przegryzać minimum 24 godziny, a stać w lodówce mogą kilka dni. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Sałatka śledziowa na słodko 242

jadło w Wigilię i na pierwszy dzień świąt była jeszcze. Poznacie dziś przepis ,a także mój humorek, złość  i zadowolenie. Składniki: żurawina pół szklanki cebula 1 duża lub dwie mniejsze śledź w oleju Matias 250 g majonez 4 łyżki śliwka suszona( podwędzana) z 15 szt jajko 3 szt Wykonanie: Macie czasem jakieś szklane naczynie dekoracyjne?? Np po jakimś(...)wsypujemy żurawinę tak aby zakryło powierzchnię( czasami kiedy mamy wiesze naczynie to więcej żurawiny wsypujemy ). Cebulę kroimy drobno i posypujemy na żurawinę tyle aby ją zakryć( powiecie dziwne zestawienie, babka zgłupiała, jednak radzę wam zrobić najpierw, a potem oceniać ). Śledzia odsączamy z oleju i kroimy w kostkę, kładziemy na cebulkę aby ją zakryć.Majonezem smarujemy tez tyle aby zakryć śledzia

Różowa kuchnia
Śledzie po cygańsku 184

śledzi solonych 7 ogórków konserwowych  4 cebule 1 papryka czerwona 1 szklanka ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu olej (wedle uznania) pieprz Sposób Śledzie wymoczyć ok. 2 godziny, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wszystko wrzucić do miski.W osobnym naczyniu przygotować sos. Miód wymieszać z ketchupem i musztardą, przyprawić pieprzem

Kuchenne aromaty
Śledzie z cebulką 341

Składniki : 4 płaty śledziowe 2 cebule świeżo zmielony pieprz czarny sok z cytryny natka pietruszki olej Wykonanie: Śledzie myjemy przedkładamy do miski zalewamy zimną wodą zostawiamy najlepiej na całą noc. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, możemy pokroić też w cieniutkie piórka. Cebulkę zaparzamy w przegotowanej wodzie, następnie przecedzamy przez sito i zalewamy ją olejem. Śledzie kroimy w paski, dodajemy pokrojoną

kgwjanczewo
Śledź w śmietanie 164

wiele sposobów,marynować, podawać z ziemniakami, albo w sałatce ( przepis ). A poniżej znajdziecie przepis na śledzie w śmietanie. ŚLEDŹ w ŚMIETANIE Składniki: 3-4 płaty śledzia marynowanego lub w oleju 1 cebula 1 jabłko 2-3 ogórki kiszone sos śmietanowy: 1/2 szklanki śmietany kremowej 18%  np. Zott Natur 1 łyżka majonezu 1 szczypta kawsku cytrynowego 1 szczypta soli

Bon appetit mon amie
Śledzie z cebulką na chiński sposób! Na wigilijny stół! 139

się je z dodatkiem sosu sojowego o aromacie goździka i pomarańczy. Sos jest bardzo smaczny. Śledzie znikają od razu ze stołu ;-)SKŁADNIKI:- 10 dobrej jakości filetów śledzi- 2 cebule białe- 5 łyżek oleju- 4 łyżki sosu sojowego z nutą pomarańczy i goździka (do kupienia w sklepach z kuchniami świata)- łyżka sosu sojowego jasnego- chili świeże- 1 jabłko pokrojone(...)gruszka pokrojona w kostkęwykonanie:Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, duś na oleju. Cebula nie może się zrumienić!Dodaj chili i owoce. Duś pod przykryciem 15 minut. Dodaj przyprawy duś kolejne 10 minut. Podlej sosem sojowym. Duś 3 minuty bez pokrywki.Wystudź całkowicie masę.Śledzie wypłukuj pod wodą (dobrze jest je moczyć w zimnej wodzie co najmniej godzinę

SMYKWKUCHNI
Śledzie w oleju 154

szklanka oleju sok z 1/2 cytryny 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Filety śledziowe wymoczyć około 5-6 godzin w zimnej wodzie. Osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić drobno. Posolić i ugnieść widelcem. W szklanym naczyniu ułożyć warstwami śledzie, cebulę, którą skropić sokiem z cytryny, popieprzyć i ponownie warstwę śledzi i cebuli. Dodać

O kuchni z uczuciem
śledzie w oleju... 197

potrzeba, ocet winny czerwony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba filety śledziowe wymoczyć 3 razy po 40 minut w zimnej wodzie, za każdym razem wodę wylać i wlać świeżą zimną wodę, na koniec śledzie ręcznikiem papierowym osuszyć filety pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w kosteczkę w słoiku litrowym układać porcję śledzi, cebuli, posypać mielonym pieprzem ciut cukrem, skropić

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania