jest zły - tym razem rozdanie z duszonym jabłkiem Śledź z duszonym jabłkiem Składniki: 4 płaty śledziowe solone 1 średnia cebula 1 duże jabłko / lub 2 mniejsze 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju szczypta soli i pieprzu Śledzie wypłucz, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia. Potem podziel je na mniejsze części(...)przekrój na połowę i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż cebulę, jabłka, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do zeszklenia się cebuli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając. Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli. Śledzie połącz z przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajedliście śledzie z rodzynkami ? Bo jeśli nie to polecam spróbować, u mnie takie śledzie od kilku lat goszczą na świątecznym stole. Składniki: 50 dkg śledzi w oleju 10 dkg rodzynek 5 cebul 200 ml koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy troszeczkę oleju i jak będzie
Kuchnia u Bietkirybami w roli głównej, czyli sałatkę z tuńczykiem i fasolą . Możecie także wypróbować tapas z anchois. Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledzie po kaszubsku 10 śledziowych matiasów 2 duże cebule 200 ml oleju 4 łyżki cukru do 100 g suszonych śliwek – możesz spróbować śliwek bio łyżeczka majeranku 6-7 ziaren ziela angielskiego 3 świeże listki(...)łyżeczki chilli – tu jest wyśmienita przyprawa sól i pieprz Przepis – Śledzie po kaszubsku Nasz przepis zaczynamy od krojenia. Płaty śledziowe kroimy w paski, a cebulę w piórka. Natomiast każdą śliwkę suszoną dzielimy na cztery części. Rozgrzewamy patelnię z ok. 50 ml oleju. i wrzucamy cebulę. Gdy ta zacznie się dobrze smażyć dorzucamy do niej nasz cukier. Chwilę potem
Kuchennyviral.plśledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Składniki: 250 g słonych filetów śledziowych 15 suszonych śliwek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego tymianku około 100 ml oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie ponownie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)kroimy na około 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, śliwki w plasterki. Orzechy rumienimy na suchej patelni, siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy tymianek, świeżo mielony pieprz, zalewamy olejem i mieszamy. Śledzie z dodatkami wkładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny
Smakowity Blog Kulinarnyząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego olej (tyle,żeby przykryć śledzie) pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru soli. Wymoczone kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki i popieprzyć. Cebulę drobno kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy razem z majerankiem do śledzia, całość dokładnie mieszamy
magiczna kuchnia Kasiidealną przekąską nie tylko na Święta, ale także na Sylwestra. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a gotowe śledzie znikają błyskawicznie.Potrzebne nam:- 20 dag śledzi z oleju- mała garść rodzynek- średnia cebula - 2 łyżki koncentratu pomidorowego- łyżka miodu- łyżeczka soku z cytryny- 2 ziarna ziela angielskiego- liść laurowy- pieprz- ewentualnie odrobina soliPrzygotowanie: Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy(...)minut. Cebulę kroimy w sporą kostkę, wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i szklimy na średnim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat, 3-4 łyżki wody, przyprawy i mieszamy. Dodajemy miód i pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie wyciągamy z zalewy i tniemy w grube paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy przestudzony
W poszukiwaniu inspiracjiwyjąć z zalewy. Cebule pokroić w piórka. Śledzie układać warstwami w wysokim słoiku na przemian z cebulą, na końcu zalać olejem. Zostawić na kolejne 24 godziny w lodówce. Po tym czasie można już jeść, smaki się przegryzą i śledzie są pyszne. *do śledzi w occie świetnie nadają się tego typu słoiki jak na zdjęciu. Podobne można zleźć tutaj
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewypatroszonych) mąka pszenna do oprószenia śledzi olej rzepakowy do smażenia sól, świeżo mielony pieprz zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 5-6 większych liści laurowych 1 łyżka ziaren ziela angielskiego 4 łyżki ziarenek gorczycy 1 łyżka ziaren pieprzu 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki soli 4 średnie cebule Śledzie dokładnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą(...)Przygotować zalewę. Cebule obrać i pokroić w talarki. Wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem zagotować w garnku na niewielkim ogniu. Dołożyć cebulę i gotować jeszcze przez minutę. Śledzie oprószyć mąką i na średnio rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Układać je w umytych i wyparzonych słoikach, zalewać wrzącą zalewą. Na wierzchu układać cebulę. Słoiki zakręcić
Codzienna kuchnia niecodziennaginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach spróbować kawałek śledzia. Do naczynia włożyć igły jałowca, nad nimi ułożyć ruszt, na którym położyć śledzie. Zapalić jałowiec, gdy zacznie(...)wytworzonym dymie. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. W słoiku układać na przemian dzwonka śledzia, plasterki cytryny, krążki cebuli, rozgnieciony jałowiec, pokruszony liść laurowy. Na wierzchu powinny leżeć plasterki cytryny. Wrzucić pieprz. Wymieszać dokładnie gin z olejem i cukrem. Zalać śledzie olejem. Zamknąć. Odstawić na dwa dni. zastawa
królestwo garówsię skuszą. Myślę, że do środka pasuje nie tylko śledź, ale łosoś z ogóreczkiem czy inne smakołyki. Składników bardzo mało więc można działać. Składniki 1 większy burak 2-3 ziemniaki 2 płaty śledziowe 1 mała cebula 1 łyżka natki pietruszki natka pietruszki do dekoracji 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki oleju sól pieprz sezam Buraka ugotować. Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)pieprzem i dokładnie wymieszać. Śledzia wymoczyć i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z olejem, pieprzem, cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę, szczypiorkiem i natką pietruszki. Wymieszać. Z masę ziemniaczano-buraczaną nabierać łyżeczką i uformować w rękach placek nałożyć śledzia i skleić tak, aby śledź był w środku. Uformować truskawkę. Tak formować kolejne. Na koniec posypać sezamem i ozdobić gałązką pietruszki
O kuchni z uczuciemprzygotowane śledzie idealnie smakują jako przegryzka do mocniejszych trunków. Są ostre i wyraziste w smaku. Pozostawiają posmak pieprzu i cynamonu. 2-4 płaty śledziowe marynowane 3 cebule Olej do smażenia 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki keczupu 1 łyżeczka czerwonego pieprzu SKWORCU 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu 10% Pieprz czarny Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmięknie dolewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czarnym i czerwonym pieprzem oraz cynamonem. Dolewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Zalewę studzimy. Gdy przestygnie mieszamy ze śledziami. Najlepiej smakują gdy postoją w lodówce ok. 3 godzin, wtedy smaki się
VioletoweKucharzeniepomidorowego lub passaty - 6 wędzonych śliwek z pestką - 6 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka białej gorczycy - olej 1. Śledzie na noc zostawiamy w dużej ilości zimnej wody, w dniu następnym odcedzamy i kroimy w plastry. 2. Cebulę kroimy w pióra, blanszujemy na rozgrzanym oleju z dodatkiem cukru. Pod koniec gdy cebula zmięknie dodajemy ocet, przyprawy, koncentrat
Apetyczna babeczkaśledziem w oleju, dziś podaję z suszonymi pomidorami. Aromatyczne i pyszne, szczerze polecam! Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych 8 suszonych pomidorów 1/2 szklanki oleju z osączenia pomidorków 1/2 szklanki oleju 1 cebula 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Płaty śledziowe moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. Do miseczki układamy troszke pokrojonych w paski pomidorów, pokrojonej w piórki cebuli, wykładamy(...)część pokrojonych w paski śledzi. Na to znów pomidorki, cebulę, znów śledzie. Posypujemy ziołami, przemieszamy delikatnie. Wlewamy oba oleje. Odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Najsmaczniejsze po 24 godz
Z Majeczką w kuchnifiletów śledziowych w oleju2 łyżki cukru1/4 szklanki oleju4 łyżki octu z białego wina4 łyżki koncentratu pomidorowego3 średnie cebule, pokrojone w cienkie plasterkigarść drobnych rodzynek1-2 liście laurowe3-4 ziarnka ziela angielskiegokurkuma, sól, imbir w proszkuew. odrobina jasnej gorczycyPrzygotowanie:Śledzie obmyj z oleju i namocz przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Następnie przepłukaj śledzie(...)patelni rozgrzej olej i włóż cebulę, smaż do zeszklenia, po czym dodaj cukier.Cały czas mieszając dodać liść laurowy i ziele angielskie i smaż przez minutę.Dopraw solą i dodaj koncentrat i ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i ew. gorczycę.Duś 3-4 minuty, lub do miękkości cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia.Śledzie pokrój
karmelowybooków.Scroll down for recipe in EnglishŚledź z suszonymi grzybami i śliwkami(słoiczek ok. 400 ml)przygotowanie. 1 godzinaSkładniki:6 płatów śledzia matias w oleju50 g suszonych grzybów2 cebule, pokrojone w plasterki3 suszone śliwki, pokrojone w paski2 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią2 łyżki koncentratu pomidorowego2 liście laurowe½ łyżki suszonego majeranku3 ziela angielskie½ łyżeczki cukruchlust octu z białego winaPrzygotowanie(...)grzyby posiekaj.Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia po czym dodaj grzyby i ich wywar. Poczekaj aż prawie odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia.Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw
karmelowy