śledź w oleju z cebulą - 1078 przepisów (strona:23/72)

Sałatka śledziowa 224

ałatkowej . A w kolejnym wpisie, który dla Was przygotowałam zobaczycie jak zrobić śled zika w śmietanie . SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 4 śledzie w oleju 1/2 jabłka 4-5 ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula  sos: 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1 grubszego plastra cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie,ogórki, jabłko(...)wcześniej przygotowanym sosem.  sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy w oddzielnym naczyniu, a następnie mieszamy ze składnikami sałatki  4 śledzie w oleju 1/2 jabłka 4-5 ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula

Bon appetit mon amie
Śledzie po kaszubsku 188

jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej(...)Przygotowujemy marynatę: wodę zagotowujemy w niewielkim garnku, dodajemy ocet, cukier, gorczycę, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy 5 minut i studzimy. Śledzie wkładamy do zimnej marynaty i marynujemy je przez noc w lodówce. Cebule siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy rodzynki i pokrojone śliwki. Smażymy 10 min. Następnie dodajemy przecier, przyprawy i około 200 ml wody. Dusimy kolejne

Trzeci talerz
po prostu śledź w oleju 206

właśnie olej. Spożywajmy więc na potęgę, pyszne matiasy z olejowej zalewy z pożytkiem dla naszego podniebienia i zdrowia. składniki do przyrządzenia śledzi 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z solonej zalewy 2 niewielkie cebule 1/2 szklanki dobrego oleju kilka plastrów cytryny szczypta pieprzu na marynatę 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 liście(...)układamy  cebulę pokrojoną  krążki, na nią kładziemy pokrojone w czterocentymetrowej długości kawałki śledzie, posypując je odrobiną pieprzu. Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy śledziowe filety, znów oprószając pieprzem. Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce ( lub słoiku), całość zalewamy olejem ( tak by całkowicie przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej

Miód i pieprz
Śledzie w cytrusach 157

matjas skórka otarta z limonki skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny sok z połowy limonki 1 łyżka cukru pudru 100ml oleju rzepakowego (u mnie Semco ) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula kolorowy pieprz Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok 3h, następnie dobrze opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w skośne kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)razu zimną wodą. Połowę limonki pokroić w cienkie plastry, lub wyfiletować.  Sok z cytryny, limonki, cukier puder oraz olej wymieszać, dodać starte skórki z cytryny i limonki, plasterki limonki, cebulę i natkę pietruszki. W słoiku układać warstwami śledzie i cząsteczki limonki, każdą warstwę polewać cytrynową miksturą. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na min. 3 dni. Smacznego

Obiad gotowy
Śledzie z suszonymi pomidorami 166

ulubione wersje ale co rusz kombinuję coś nowego. Tym razem śledziki połączyłam z suszonymi pomidorami. Śledzie i suszone pomidory to przepyszne zestawienie, które trafi do grona tych ulubionych. składniki: 10 płatów śledziowych solonych 150 g suszonych pomidorów w oleju (razem z zalewą) 1 cebula majeranek ok 1 łyżeczki olej rzepakowy Płaty śledziowie wymoczyć w mleku lub wodzie aby pozbyć się(...)wymoczone śledzie pokroić na kawałki, u mnie paski tak na jeden kęs. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory także pokroić w paski. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski, dodać majeranek i wymieszać. Przełożyć do słoja. Zalać olejem z suszonych pomidorów oraz olejem rzepakowym tak aby śledzie były sałe zakryte. Można delikatnie wymieszać aby oleje się wymieszały. Odstawić do lodówki

Monia miesza i gotuje
Korzenne śledzie 277

rodzynek 1 szklanka oleju rydzowego Semco 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 4 goździki 0,5 łyżeczki gorczycy  1/4 łyżeczki kolendry 4 ziarna ziela angielskiego Szczypta startej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny, wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy(...)cienkie plasterki, przekładamy do miski, zalewamy olejem, dodajemy ocet jabłkowy, miód, goździki, skórkę pomarańczową i cynamon. Ziarna ziela angielskiego, gorczycy i kolendry, lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do cebuli. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy pokrojone śledzie i mieszamy. Śledzie przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują po 2-3 dniach

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w koperku na Wigilie 195

posmaku rydza. Biorę udział w Świątecznym konkursie Semco dla Blogerów #konkurs #rozdanie #dlablogerow #Wigilia #bedziepysznie Śledzie koperkowe w pysznym oleju rydzowym Składniki: cebula  1 szt koperek mrożony 3 łyżki pieprz mielony ziołowy matiasy 300 g olej rydzowy 150 ml Semco pomidor 1 szt Wykonanie:   Polecam wam  na Wigilię oto tego śledzika. Matyjasa wymaczamy w wodzie i osuszamy(...)Kroimy w centymetrowe kawałeczki.Cebulkę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Pomidor sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Olej wlewamy do miseczki dodajemy koperek rozmrożony i pieprz ziołowy.Mieszamy,do naczynia wkładamy na przemian cebulka,zalewa,śledź,cebulka,zalewa,śledź pomidor,zalewa.Zamykamy i zostawiamy na około jednej doby by się przygryzło.Wygląda i smakuje wyśmienicie

Różowa kuchnia
Śledzie curry 166

curry! Lekko orientalne, niesamowicie aromatyczne i pyszne.  Składniki 1 słoik śledzi w occie 1/3 szkl. oleju lnianego SemCo 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka cukru  Szczypiorek Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy w kostkę.  Kroimy drobno szczypiorek i cebulę ze słoika po śledziach.  Do 1/3 szkl. oleju lnianego dodajemy curry

Czarnawisienka
wyśmienite śledzie w pomidorach z piekarnika... 168

oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać śledzie ciasno, polać sosem, układać śledzie, polać sosem - w drugim naczyniu ułożyć resztę śledzi i polać resztą

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 234

solonych śledzi (około 550-600 g)2 papryczki chili3 ząbki czosnku1 duża cebula4 ziarenka ziela angielskiego2 listki laurowekilkanaście ziarenek pieprzu1 mała cytrynkapół litra oleju(kliknij w obrazek, żeby powiększyć)Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić na kawałeczki.Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.Chili (z pestkami albo bez zależy jakie ostre chcecie(...)składniki układamy w słoiku: cebulka na dno, czosnek, papryczka, cytrynka i na koniec kawałki śledzi i przyprawy na górę.  (Liść laurowy tylko na pierwszej warstwie.)Powtarzać warstwy aż do wypełnienia słoika.Lekko łyżką ugnieść, a następnie zalać olejem, tak, żeby dostał się do wszystkich składników.Słoik zakręcić i do lodówki na kilka-kilkanaście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie po grecku 151

marchewki, cebuli i rodzynek. Polecam, bo smaczne, łatwe do przygotowania i zaskakujące smakiem. Składniki: • 250 g filetów ze śledzi – u mnie 4 sztuki Lisnera w oleju • 2 marchewki • 2 cebule • 1/4 szklanki oleju • 1/2 szklanka rodzynek • 1 łyżka miodu • 2 łyżki octu • sól, pieprz do smaku • garść blanszowanych migdałów Wykonanie: • Marchewki(...)półkrążki i udusić na rozgrzanym oleju. • Dodać namoczone wcześniej rodzynki, miód i chwilę poddusić. • Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie wymieszać z cebulą i rodzynkami. • Dodać ocet i zagotować całość. • Na koniec wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i odstawić na kilka godzin

To co kocham
Śledzie w oleju rydzowym 165

Kochani, dziś przepis na śledzie - tradycyjne śledzie z olejem rydzowym. Jeśli lubicie śledzie i smak oleju rydzowego, to co ja będę zachwalać.. Spróbujcie ! ;) Olej rydzowy firmy SemCo jest olejem tłoczonym na zimno. Jego smak określa się jakoś cebulowy, z nutą gorczycy lub korzenny. Nie można stosować go do smażenia, ponieważ wysoka temperatura zniszczy wszystkie dobrodziejstwa, które w nim znajdziemy(...)najstarsze z uprawianych w Polsce roślin oleistych. Olej z lnianki odszedł na dalszy plan, gdyż zastąpił go rzepak. Olej rydzowy posiada w sobie około 90%  nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z lnianki posiada kwas omega-3 jak i omega-6. Regularne spożywanie owego oleju może zapobiec problemom z pamięcią i koncentracją. Stosowanie oleju rydzowego codziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie w niezbędne

Garnkowe fanaberie
Sałatka śledziowa z burakiem 160

Burak, śledź to może być całkiem genialna zapowiedz na fantastyczną sałatkę na święta czy nawet na sylwestra. Składniki : 4-5 płatów śledziowych solonych 3 ogórki kiszone 2 średnie buraki 1 łyżka chrzanu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka majonezu 2 łyżki oleju np Ostropestowego SemCo 1 mała cebula czerwona odrobina pieprzu kolorowego posiekany koperek(...)mały jogurt 1 jabłko Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Buraki ugotować ze skórką, gdy wystygną pokroić w kostkę. Wymoczone śledzie, ogórki, cebulę drobno kroimy w kostkę - łączymy razem z chrzanem, sokiem z cytryny i olejem. Do jogurtu dodajemy starte jabłko i odrobinę pokrojonej cebulki w kostkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W miseczce ułożyć pokrojone buraki

Garnkowe fanaberie
Tatar ze śledzia 208

łyżka majonezu 1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki soli i pieprzu szczypiorek Przygotowanie: Śledzie osuszamy z nadmiaru oleju i kroimy je w drobna kostkę. Ogórki, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę-najlepiej, żeby były takiej samej wielkości jak kawałki śledzi. W małej miseczce mieszamy majonez razem z olejem, solą i pieprzem. W większej misce mieszamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Śledzie po grecku 136

które neutralizują nadmiar kwasu. Dlatego śledzie po grecku z dużą ilości marchewki i cebuli są bardzo dobrym śledziowym kompromisem. 400 g śledzi  400 g marchewki 400 g cebuli 3/4 szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 mały słoik przecieru pomidorowego Marchewkę ugotować a'la dente i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Śledzie namoczyć w wodzie aż się "odsolą

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania