Smakoszom śledzia proponujemy sałatkę z pysznej kuchni litewskiej. Składniki pół kg płatów śledziowych 4 średnie cebule olej 1 puszka koncentratu pomidorowego Przyprawy: 5 goździków 2 ziarna pieprzu kawałek gałki muszkatołowej 5 listków laurowych pół łyżeczki cynamonu 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cukru(...)pudru Przygotowanie Wszystkie przyprawy dokładnie zmiksowałem. Cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat pomidorowy i przestudziłem. Śledzie ułożyłem na półmisku, posypałem przyprawami. Zostawiłem na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty śledzia pokroiłem na kawałki. Ułożyłem w dwóch warstwach, przykryłem gruba warstwą cebuli z koncentratem. Udekorowałem natką pietruszki
R'n'G Kitchenmorelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami która jest też bardzo smaczna. składniki : 3 zamarynowane płaty śledziowe a’la matjas 1 duża cebula czerwona 3 łyżki zalewy wraz z przyprawami z marynowania śledzi 3 łyżki oleju rzepakowego 1 op. sosu salsa Winiary Zamarynowane płaty śledziowe kroimy na kawałki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfilety śledziowe - 10 szt żurawina suszona - 5 łyżek cebula -2-3 szt olej ziele angielskie- 8 szt liść laurowy- 5 szt pieprz kolorowy śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez ok 4-5 godz, co godzinę zmieniając wodę na czystą. Następnie wyjąć, pokroić(...)kawałki. Żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić na ok 20 minut Cebulę obrać i pokroić w kostkę. w dużym słoiku układać naprzemiennie śledzie, żurawinę i cebulę. Każdą potrójną warstwę przełożyć przyprawami, nastąpcie wszystko zalać olejem, tak by przykrywał wszystko, zakręcić i wstawić do lodówki
Camilla w kuchnistraszne problemy ze schylaniem się i robieniem zdjęć. A teraz zapraszam do degustacji smacznej sałatki Składniki: 500 g śledzi 250 g pieczarek 1 cebula 6 łyżek majonezu 150 g zielonych oliwek 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 2 łyżki oleju sól pieprz Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w skośne cienkie paseczki. Ziemniaki i marchewkę ugotować(...)patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki pokrojone drobno i smażyć do momentu aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Oliwki pokroić na plasterki lub połówki. Warstwy sałatki 1 śledź 2 warstwa majonezu 3 usmażone pieczarki 4 ugotowane ziemniaki i starte na tarce o grubych oczkach 5 warstwa majonezu 6 oliwki 7 starta
O kuchni z uczuciemSkładniki: filety śledziowe w oleju – około 10 sztuk 1 papryczka chili 2 średnie cebule 4 łyżki musztardy ziarnistej (francuskiej) 10 suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki octu balsamicznego 4-5 łyżek oleju spod suszonych pomidorów ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (do posypania) Przygotowanie: Śledzie kroimy na kawałki, cebulę w cienkie krążki, pomidory na kawałeczki, chili w cienkie paski
Moja Mama Gotujeałatkowej . A w kolejnym wpisie, który dla Was przygotowałam zobaczycie jak zrobić śled zika w śmietanie . SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 4 śledzie w oleju 1/2 jabłka 4-5 ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula sos: 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1 grubszego plastra cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie,ogórki, jabłko(...)wcześniej przygotowanym sosem. sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy w oddzielnym naczyniu, a następnie mieszamy ze składnikami sałatki 4 śledzie w oleju 1/2 jabłka 4-5 ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula
Bon appetit mon amiejeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej(...)Przygotowujemy marynatę: wodę zagotowujemy w niewielkim garnku, dodajemy ocet, cukier, gorczycę, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy 5 minut i studzimy. Śledzie wkładamy do zimnej marynaty i marynujemy je przez noc w lodówce. Cebule siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy rodzynki i pokrojone śliwki. Smażymy 10 min. Następnie dodajemy przecier, przyprawy i około 200 ml wody. Dusimy kolejne
Trzeci talerzwłaśnie olej. Spożywajmy więc na potęgę, pyszne matiasy z olejowej zalewy z pożytkiem dla naszego podniebienia i zdrowia. składniki do przyrządzenia śledzi 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z solonej zalewy 2 niewielkie cebule 1/2 szklanki dobrego oleju kilka plastrów cytryny szczypta pieprzu na marynatę 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 liście(...)układamy cebulę pokrojoną krążki, na nią kładziemy pokrojone w czterocentymetrowej długości kawałki śledzie, posypując je odrobiną pieprzu. Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy śledziowe filety, znów oprószając pieprzem. Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce ( lub słoiku), całość zalewamy olejem ( tak by całkowicie przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej
Miód i pieprzmatjas skórka otarta z limonki skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny sok z połowy limonki 1 łyżka cukru pudru 100ml oleju rzepakowego (u mnie Semco ) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula kolorowy pieprz Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok 3h, następnie dobrze opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w skośne kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)razu zimną wodą. Połowę limonki pokroić w cienkie plastry, lub wyfiletować. Sok z cytryny, limonki, cukier puder oraz olej wymieszać, dodać starte skórki z cytryny i limonki, plasterki limonki, cebulę i natkę pietruszki. W słoiku układać warstwami śledzie i cząsteczki limonki, każdą warstwę polewać cytrynową miksturą. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na min. 3 dni. Smacznego
Obiad gotowyulubione wersje ale co rusz kombinuję coś nowego. Tym razem śledziki połączyłam z suszonymi pomidorami. Śledzie i suszone pomidory to przepyszne zestawienie, które trafi do grona tych ulubionych. składniki: 10 płatów śledziowych solonych 150 g suszonych pomidorów w oleju (razem z zalewą) 1 cebula majeranek ok 1 łyżeczki olej rzepakowy Płaty śledziowie wymoczyć w mleku lub wodzie aby pozbyć się(...)wymoczone śledzie pokroić na kawałki, u mnie paski tak na jeden kęs. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory także pokroić w paski. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski, dodać majeranek i wymieszać. Przełożyć do słoja. Zalać olejem z suszonych pomidorów oraz olejem rzepakowym tak aby śledzie były sałe zakryte. Można delikatnie wymieszać aby oleje się wymieszały. Odstawić do lodówki
Monia miesza i gotujerodzynek 1 szklanka oleju rydzowego Semco 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 4 goździki 0,5 łyżeczki gorczycy 1/4 łyżeczki kolendry 4 ziarna ziela angielskiego Szczypta startej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny, wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy(...)cienkie plasterki, przekładamy do miski, zalewamy olejem, dodajemy ocet jabłkowy, miód, goździki, skórkę pomarańczową i cynamon. Ziarna ziela angielskiego, gorczycy i kolendry, lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do cebuli. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy pokrojone śledzie i mieszamy. Śledzie przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują po 2-3 dniach
Bajeczna Kuchniacurry! Lekko orientalne, niesamowicie aromatyczne i pyszne. Składniki 1 słoik śledzi w occie 1/3 szkl. oleju lnianego SemCo 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka cukru Szczypiorek Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy w kostkę. Kroimy drobno szczypiorek i cebulę ze słoika po śledziach. Do 1/3 szkl. oleju lnianego dodajemy curry
Czarnawisienkaoleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać śledzie ciasno, polać sosem, układać śledzie, polać sosem - w drugim naczyniu ułożyć resztę śledzi i polać resztą
W Mojej Kuchni Lubięsolonych śledzi (około 550-600 g)2 papryczki chili3 ząbki czosnku1 duża cebula4 ziarenka ziela angielskiego2 listki laurowekilkanaście ziarenek pieprzu1 mała cytrynkapół litra oleju(kliknij w obrazek, żeby powiększyć)Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić na kawałeczki.Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.Chili (z pestkami albo bez zależy jakie ostre chcecie(...)składniki układamy w słoiku: cebulka na dno, czosnek, papryczka, cytrynka i na koniec kawałki śledzi i przyprawy na górę. (Liść laurowy tylko na pierwszej warstwie.)Powtarzać warstwy aż do wypełnienia słoika.Lekko łyżką ugnieść, a następnie zalać olejem, tak, żeby dostał się do wszystkich składników.Słoik zakręcić i do lodówki na kilka-kilkanaście
Codzienna kuchnia niecodziennamarchewki, cebuli i rodzynek. Polecam, bo smaczne, łatwe do przygotowania i zaskakujące smakiem. Składniki: • 250 g filetów ze śledzi – u mnie 4 sztuki Lisnera w oleju • 2 marchewki • 2 cebule • 1/4 szklanki oleju • 1/2 szklanka rodzynek • 1 łyżka miodu • 2 łyżki octu • sól, pieprz do smaku • garść blanszowanych migdałów Wykonanie: • Marchewki(...)półkrążki i udusić na rozgrzanym oleju. • Dodać namoczone wcześniej rodzynki, miód i chwilę poddusić. • Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie wymieszać z cebulą i rodzynkami. • Dodać ocet i zagotować całość. • Na koniec wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i odstawić na kilka godzin
To co kocham