pieprzu 1 cebula mała 150 gram startego sera Ziemniaki i buraki gotuję w wodzie do miękkości. Jaja gotuję na twardo. Śledzie kroję na mniejsze kawałki, mieszam z olejem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i dodaję posiekaną cebulę. Odstawiam na kilka minut do lodówki. W tym czasie wszystkie warzywa kroję w kostkę: buraki, ziemniaki, ogórki oraz jajka. Na dnie
Mango Papajałyżeczka cynamonu, 2 gwiazdki anyżu ( zmniejszyłam ilość cynamonu dodając jedynie dużą szczyptę, a anyż pominęłam całkowicie, Paweł nie lubi jego zapachu ). Śledzie marynowane z imbirem - przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone(...)niewielkim ogniu około 30-40 minut. Marynatę wystudzić. Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę i czosnek – czas 30 sekund, prędkość 5-6. Wlać olej, dodać świeżo zmielony pieprz, sól i podsmażyć – czas 2 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S). Dodać pokrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki koncentratu pomidorowego 30% 3 duże cebule 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren gorczycy 1 łyżka suszonej żurawiny Wykonanie: Płaty śledzia wymoczyć w wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód, ocet, listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy mieszamy, dusić przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia dodajemy ziarnka gorczycy i suszoną żurawinę
kgwjanczewomoże zamiast tradycyjnych śledzi na naszym świątecznym stole zagości sałatka śledziowa z czerwoną fasolą? Może pora na odrobinę odmiany? Jak myślicie… W każdym bądź razie zachęcam Was do spróbowania przepisu na tą sałatkę bo jest bardzo oryginalny i wyjątkowy smak zawdzięcza odrobinie musztardy, którą dodajemy do sałatki. Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – składniki 0,5 kg płatów(...)puszka czerwonej fasoli 2 duże cebule 5 ogórków konserwowych 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny łyżka oliwy sól pieprz Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – przepis: Śledzie namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na patelni z odrobiną oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie , ogórki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kuminu, kurkumy i cynamonu. Skórka cytrynowa lekko chrupie i równoważy miękką teksturę cebuli. Pierwszy raz przygotowałam takie śledzie i okazały się hitem. Nawet Sławek spróbował, chociaż nigdy nie jada śledzi. Składniki: – 500 g filetów ze śledzi w oleju Sos cebulowo-cytrynowy – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 1/4 szklanki oliwy(...)sól, pieprz, papryka słodka do smaku – 1/2 łyżeczki kurkumy – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/2 łyżeczki kuminu Wykonanie: – Rozgrzać olej i przesmażyć na nim pokrojoną w w paski cebulę i czosnek w plasterkach. – Dodać wszystkie przyprawy i skórkę cytrynową, i dusić 5 minut. – Wlać sok jabłkowy
To co kochampotrzeba olej rzepakowy do smażenia 5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz(...)śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane placki
W Mojej Kuchni Lubiękonserwowych, 100g papryki konserwowej, 1 czerwona cebula, 50g suszonych pomidorów, garść natki pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz, olej, cytryna. Przygotowanie: Śledzie i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do słoika. Cytrynę sparzyć i ukroić 4 plasterki, włożyć do słoika
W kuchni u Monikinajróżniejszych śledzi i sałatek. Dziś polecam Wam świątecznego śledzika z ogóreczkiem w oleju rydzowym . Pyszny, szybki w przygotowaniu, doskonały na święta. A jeśli jeszcze nie próbowaliście oleju rydzowego, to zachęcam Was do spróbowania. Doskonale komponuje się ze śledziem, idealny do różnych sałatek, dresingów, ryb. Tłoczony na zimno „Wielkopolski Olej Rydzowy” charakteryzuje korzenny smak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy(...)Obecność naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania. Wesołych Świąt! Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym Składniki: 250 g filetów ze śledzia a la matjas 1 ogórek kiszony 1 mała czerwona cebula 7-8 łyżek Wielkopolskiego Oleju Rydzowego SemCo świeżo mielony czarny pieprz do smaku odrobina soli do smaku Przygotowanie: Filety śledziowe płuczemy, a potem moczymy w zimnej wodzie
Słodkie okruszkipieprz świeżo mielony Olej do smażenia. Wykonanie: Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać sól i pieprz. Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu i zalać zalewą. W zalewie octowej trzymać minimum 24 godziny
Kulinarny karnet Christopherażółta – 1 szt papryka czerwona – 1 szt cebula czerwona – 1 szt cytryna -1/2 szt Oliwa – 4 łyżeczki gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki sól pieprz kolorowy Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na kawałki 1-2 cm. Cebule obrać i pokroić w talarki, następnie przelać ją wrzątkiem i odsączyć. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, a ogórki k onserwowe
Camilla w kuchniskóry) - 2 kg cebuli (biała i czerwona pół na pół) - pół szklanki oleju - 3-4 łyżki majonezu - łyżeczka domowej przyprawy typu vegeta. płaty śledziowe moczymy całą noc, zmieniając kilka razy wodę, następnie dokładnie osuszamy. Cebulą kroimy w pióra, wygniatamy z przyprawą i olejem, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy. Na dno słoja nakładamy cebulę, następnie warstwę śledzi, znów warstwę cebuli(...)Zawsze kończymy przykrywając cebulą. Odstawiamy do lodówki. Najlepsze są po 3-4 dniach o ile jeszcze coś zostanie w słoju :) Ilość oleju i majonezu możemy zwiększyć w zależności od upodobań :) SZYBKA SAŁATKA PAPRYKOWA: - żółta papryka, 2 duże, - czerwona papryka, 2 duże, - zielona papryka suszona, odrobina, - czosnek, 6 główek (czosnek polski koniecznie), - oliwa z oliwek, ewentualnie olej słonecznikowy z oliwą
Wypisz Wymalujteż jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych , dlatego warto mieć sprawdzony przepis na tą pyszną potrawę. Przepis na śledzie po kaszubsku. Składniki (porcja dla 4 osób): 500g filety śledziowe solone 300g cebula (2 -3 większe cebule) 1/3 szklanki oleju do smażenia około 60ml 1,5 łyżki cukru 3 łyżki octu 1 łyżeczka gorczycy 100ml przecieru pomidorowego 3 liście laurowe(...)Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy cukier i smażymy razem jeszcze przez minutę. Dodajemy ocet, przecier pomidorowy, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i całość smażymy przez 5min. sos powinien mieć przyjemny słodko kwaśny smak. Tak przygotowany sos pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie śledzie w salaterce układamy warstwami na przemian
Księga-Smakusłoja wkładałam po kolei cebulę i śledzie. Wierzch oprószyłam zmielonym pieprzem. Następna warstwa to znów cebula, potem śledzie .... Na wierzchu rozłożyłam cebulę i całość zalałam olejem. Ja dodałam musztardę bawarską, która jest odrobinę słona, dlatego nie soliłam śledzi. Ale to już rzecz gustu. Takie proporcje składników u mnie się sprawdziły i śledzie bardzo nam smakowały
Kuchnia u KrysiSkładniki: śledzie 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzebaSOS: cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 10 % 3/4 łyżeczki, pomidory 4 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda letnia 4 szklanki świeże śledzie oczyścić z głów, wnętrzności i dobrze je wypłukać, w misce posypać kucharkiem, zamieszać(...)worku wszystkie śledzie obsypać - taki sposób nie brudzi blatu i nie rozsypuje sie mąka na bardzo gorącym oleju smażyć na rumiano śledzie z każdej strony i odkładać do miskina innej patelni na oleju usmaźyć cebulę pokrojoną, posypać cukrem, dodać pomidory sparzone bez skórki pokrojone w kostkę, dodać papryczkę chilli z pestkami posiekaną, wlać wodę, ocet, przyprawę w płynie i gotować
W Mojej Kuchni Lubięsmaku) Panierka: mąka pszenna 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: olej/masło do smażenia Wymoczone i oczyszczone śledzie należy drobno posiekać. (Tu użyłam filetów z oleju, więc pominęłam etap moczenia.) Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do śledzi. Następnie wbić jajko oraz dodać namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem
Di gotuje