łyżek oleju z ryżu 0,5 szkl. octu Śledzie pokroic na kawałki, panierować w mące i smażyć na oleju.Zalewa:Cebulę pokroić w kostkę, następnie usmażyć na złoty kolor.Przesmażoną cebulę zalać wodą, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość przez 2 minuty na małym ogniu. Kawałki śledzi układać
Moje domowe kucharzenieKolejne danie wigilijne z mojego rodzinnego domu. Winegret to popularny rodzaj sałatki w kuchni rosyjskiej 300 g śledzia z oleju, 200 g ugotowanych ziemniaków – 1 spory ziemniak, 160 g ogórków kiszonych – 2 szt., 130 g cebuli – 1 cebula, 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak, 50 g grzybków z octu(...)żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, 90 ml oleju Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić w niezbyt małą kostkę. Cebulę i grzybki posiekać. Śledzie osączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Żółtko (z jajka przed rozbiciem sparzonego) utrzeć z musztardą, szczyptą soli i cukru, dalej ucierając dodawać olej, a następnie
królestwo garówolejem lnianym nadała śledziom ciekawego smaku. składniki: 6-7 solonych filetów śledziowych 2-3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i czarnuszką 1 duża cebula olej lniany tłoczony na zimno Semco olej rzepakowy tłoczony na zimno Semco Śledzie wymoczyć w mleku lub wodzie. Osączyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokrojone śledzie i cebulę przełożyć do miski
Monia miesza i gotujeporcje, ale różnorodność smakowa powinna być zachowana. Dziś proponuję śledzie w "pomidorach", szerzej chyba znane są jako po kaszubsku. Składniki: 0,5 kg śledzi 3-4 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego olej rzepakowy Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy. Śledzie pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku, na wierzch wyłożyć wystudzoną cebulę
Pasja Smakuprzekąskę sylwestrową. Lepiej zrobić je na dzień lub dwa dni wcześniej aby aromaty się połączyły. Składniki: Solone śledzie w oleju typu matjas ok 800 gram ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej lub pomarańczowej 2 cebule Olej ok 300 ml Pieprz Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej i moczymy je w zimniej wodzie ok. 30 minut ( można nie moczyć jeżeli lubimy(...)słone ). Po odcieknięciu kroimy je na mniejsze kawałki. Papryki myjemy, osuszymy i kroimy w drobną kostkę również cebulę. W szklanej misce układamy śledzie, lekko je posypujemy pieprzem, pokrojoną cebulką, jednokolorową papryką, ponownie śledzie, pieprz, cebulka, papryka i kolejny raz. Całość zalewamy olejem. Miskę zabezpieczamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce aby wydobyły się i połączyły wszystkie aromaty. Smacznego
Smaki Ewyfilety śledziowe a'la Matjas w oleju buraki ćwikłowe całe, gotowane (takie można kupić np. w Lidlu - Ryneczek Lidla) 2 cebule 3 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie : Ugotować jajka na twardo. Buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do salaterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Wyłożyć na buraki. Śledzie odcedzić z oleju, pokroić na wąziutkie(...)TUTAJ A pokrótce: Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół opakowania mrożonego szpinaku pół kostki sera typu feta 1 cebula, 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie : Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać szpinak. Gdy się roztopi. dodać pokrojoną w kostkę fetę. Przyprawić pieprzem i łyżką śmietany. Z łososia zerwać
dobra gospodyni dom wesołym czyniprzepis na polskie, tradycyjne śledzie, które goszczą w każdym domu podczas świąt. A co najważniejsze nie wymagają wielkich przygotowań i robi się je bardzo szybko. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych solonych, 2 średnie cebule, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, ¾ szkl. oleju, sól, pieprz, mleko i woda do moczenia śledzi Wykonanie: Filety(...)godzin zmieniając wodę i mleko co jakiś czas. Jak już śledzie są wymoczone kroimy je na 4-5 mniejszych kawałków. Przekładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzi. Zalewamy olejem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Przekładamy do naczynia. Najlepiej słoika. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej
Passion of Cookingszczególności kojarzą się z popularnymi polskimi śledziami. W dzisiejszym poście proponuję przygotowanie bazy śledziowej, która stanie się dla nas wyjściem do przyrządzenia rożnych rodzajów śledzi. Śledzie w oleju z odrobiną cebuli , ziela angielskiego i liścia laurowego są naprawdę doskonałe same w sobie. SKŁADNIKI 1 kg słonych płatów śledziowych np. matias 2 cebule 3/4 szklanki
W kuchennym oknie Ewycebula 6 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy je na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie łączymy ich). Jajka obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno salaterki wykładamy (tworząc warstwy) 1/2 cz. śledzi oraz 1/2 cz. cebuli i oprószmy
Domowy Smak Jedzenialubię przyrządzać potrawy częściej i w mniejszych ilościach. 5 filetów śledziowych (użyłam solonych) 1 cebula zwykła (średnia) 1 cebula czerwona (średnia) 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy ziołowej (lub innej łagodnej) 2-3 łyżki soku z cytryny (ew. octu winnego, jabłkowego) 100-150 ml oleju rydzowego Dodatkowo: 5 ziarenek pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy (duży(...)ziele angielskie rozgnieść (np. w moździerzu; ja podusiłam i pokruszyłam za pomocą noża). Następnie na dnie naczynia/słoika ułożyć warstwę cebuli i kolejno: śledzie skropione sokiem cytrynowym, cebulę i przyprawy. Całość delikatnie polać olejem i ponownie układać powyższe składniki, aż się wyczerpią. Na samym końcu powinna znaleźć się cebula - posypana przyprawami i posiekaną bazylią. (U mnie wyszły dwie warstwy
Di gotujeSkładniki: 1 kg śledzi marynowanych słoik papryki marynowanej 2 duże cebule 10 dag rodzynek 5 łyżek ketchupu 5 łyżek oleju sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki sparzamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni. Paprykę kroimy w kostkę. Ketchup łączymy z olejem. Dokładamy posiekane warzywa i rodzynki. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem
Pobite gary Barbaryczegoś mocniejszego :) Jestem pewna, że znacie tą wersję, ale nie ukrywam, że moja mama robi najlepsze śledzie! Składniki :* 5-6 płatów śledziowych* cebula* 2-3 ogórki kiszone* jabłko* łyżka octu* łyżka oleju* 200g jogurtu greckiego Przygotowanie :Śledzie pokroić w 3 centymetrowe kawałki. Jabłko, ogórki i cebulę posiekać w kostkę. Dodać olej i ocet, wymieszać. Odstawić na 20 minut, połączyć
Magiczne Życie Martyfiletów śledzia (marynowany) 1 duża cebula 2 łyżki keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 70-80 g pieczarek (malutkich) olej do smażenia sól pieprz szczypta cukru natka pietruszki Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórko i smażymy na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami w całości kilka minut po czym dodajemy koncentrat i keczup , doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Gotowanie jest łatwejeszcze nie raz. Śledzie z suszonymi pomidorami Składniki: ok 4-5 filetów śledziowych w zalewie solnej 3-4 pomidory suszone olej ocet (potrzeby gdy mamy pomidory suszone ale niezalane oliwą) 2 małe cebule lub jedna duża Do dzieła!!! Śledzie moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie - kilka razy ją zmieniamy. Kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy(...)kawałki. Natomiast jeśli mamy pomidory bez zalewy to kroimy je na mniejsze kawałki i następnie zalewamy na chwilę wrzątkiem aż zmiękną. W słoiku układamy na przemian cebula, pomidory, śledzie i zalewamy je olejem (ja używam słonecznikowego). W przypadku pomidorów bez zalewy możemy do oleju dodać odrobinę octu. Odstawiamy na noc do lodówki. Śledziki są gotowe już na drugi dzień
sierotka maRysia w kuchni