Pomysł zrobienia tej sałatki zrodził się po tym jak zauważyłam w lodówce słoik z resztką własnoręcznie zrobionych, śledzi w oleju, które, zostały z Wigilii i puszkę fasoli, której zbliżał się termin przydatności do spożycia. Dorzuciłam do tego kiszone ogórki ze spiżarni i wyszła całkiem smaczna sałatka. Przepis dodaję do akcji Ag Pe - Tylna ścianka(...)zalewie 3 flety śledziowe w oleju 1 cebula* 3 ogórki kiszone 1 łyżka oliwy Fasolę wyrzucić z puszki na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. Filety śledziowe, ogórki kiszone i cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć wszystkie składniki do salaterki połać oliwą i wymieszać. *) Ja wykorzystuję cebulę od śledzi w oleju , które robię sama, a która
Wiem co jemfiletów śledziowych matias około 50 g kaparów (mały słoiczek) 2 średnie cebule (180 g) około 70 ml oleju lnianego Link do filmu z przygotowania : Śledzie w oleju lnianym z kaparami https://www.youtube.com/watch?v=Jb7Z5XQUP4w Przygotowanie : Najpierw przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były słone . Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam(...)Przygotowanie pozostałych składników : Cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki . Pokrojoną cebulę przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do wystudzenia . Kapary odsączam z zalewy . Teraz do salaterki daję pokrojone śledzie , cebulę , kapary i olej lniany i dokładnie mieszam . Tak przygotowane śledzie przed podaniem odstawiam na około 12 godzin do lodówki , salaterkę ze śledziami przykrywam . Śledzie w oleju
Uwaga Babcia Gotujewszystkie składniki przegryzą się. Dobre na wigilię i na imieniny, albo na zwykłą kolację. Składniki: • 500 g śledzi solonych • 3 łyżki musztardy • 3 cebule • 1/3 szklanki oleju Wykonanie: • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. • Pokroić filety na mniejsze kawałki i posmarować je z obu stron musztardą. • Cebulę obrać(...)pokroić w drobną kostkę. • Ułożyć śledzie w słoiku i poprzekładać je pokrojoną cebulą. • Zalać olejem i odstawić zamknięty słoik do lodówki
To co kochamefekt mnie mile zaskoczył. Udanym eksperymentem było również zestawienie w jednym daniu oliwy z oliwek, w której moczyły się pomidory, oleju rzepakowego, na którym podsmażałam cebulę i oleju konopnego. Takie połączenie sprawiło, że śledź stał się bardzo aromatyczny i delikatny w smaku, śmiało mogę go polecić. Takie śledzie najlepiej przygotować wcześniej, co najmniej 2 - 3 dni przed podaniem, gdyż(...)pomidorami i przyprawami, następnie włożyć je do słoika i zalać oliwą po moczeniu pomidorów, olejem po smażeniu cebuli i olejem konopnym lub lnianym. Śledzie w słoiku powinny być zanurzone w oleju, odstawić do lodówki na 2 - 3 dni. Zobacz również: Śledź z majerankiem
Kuchcik gotujenienawidzi i nawet buziaka nie chce dać po śledziowym łasuchowaniu ;) ). ŚLEDZIE W OLEJU Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - olej - papryka słodka - papryka ostra Przygotowanie: Śledzie moczymy przez ½ godziny, kroimy na kawałki około 2 centymetrowe, układamy warstwowo w misce. Przesypujemy kolejne warstwy słodką i ostrą papryką oraz cebulą. Całość zalewamy olejem. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakuprawda nie miałam cytryn w domu, jednak w lodówce olej cytrynowy czeka. Może akurat ten śledzik zagości na Waszym stole na Święta. Składniki : na 1 słoiczek 2 śledzie 1 nieduża cebula olej cytrynowy - u mnie Global Fit kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie: śledzia moczymy w zimnej wodzie (można wodę zmieniać dwukrotnie) cebulę kroimy w piórka (można podzielić jeszcze na mniejsze części
Gotowanie z pasjąulubionych, to śledzie z suszonymi pomidorami. Mam dla Was prosty sposób na ich przygotowanie. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 6 pomidorów suszonych 2 średnie cebule pieprz czarny olej Wykonanie: Śledzie kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Pomidory suszone drobno siekamy. W słoiczku układamy warstwami śledzie, cebulę, pomidory. Składniki układamy jak najściślej. Każdą
Smak mojego domurydzowy ma bardzo charakterystyczny, lekko korzenny smak, z wyczuwalną nutą cebuli i gorczycy. Ze śledziami komponuje się idealnie. Jeśli nie znacie oleju rydzowego, zapraszam na konkurs , w którym można wygrać zestaw trzech pysznych olejów. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 1 duża cebula 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych ( u mnie przyprawy Skworcu ) pieprz czarny, mielony(...)ziarna ziela angielskiego olej rydzowy - kilka łyżek Wykonanie: Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy mielonymi liśćmi laurowymi oraz dość obficie pieprzem. Cebulę mieszamy z przyprawami. W słoiczku układamy warstwami cebulę i śledzie. Składniki układamy ściśle. Ostatnią warstwą powinna być cebula. W międzyczasie do słoiczka
Smak mojego domusarepskiej) 1 łyżka miodu 4 cebule 50 ml oleju Śledzie myjemy a następnie moczymy około 2-3 godz. Czas moczenia zależy od tego czy śledzie są bardzo słone czy nie. Co jakiś czas zmieniamy wodę. Po tym czasie śledzie odcedzamy i kładziemy na sitku aby odciekły z wody. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, podsmażamy na oleju
Radość kipiąca uśmiechem.pomidorowy, rodzynki, cukier trzcinowy i przyprawę do piernika i smażyć wszystko razem jeczcze przez chwilę. Dodać resztę oleju, wymieszać i wystudzić. Śledzie pokroić na kawałki o szerokości ok 2,5 cm. W sporym słoiku układać kolejno warstwy - cebuli z rodzynkami i śledzi. Całość zalać resztą oleju z patelni. Przykryć i zostawić na noc, żeby smaki się połączyły
Kulinarne Inspiracjepyszne, korzenne śledzie ze śliwkami bo naprawdę smakują wyjątkowo Korzenne śledzie ze śliwkami, chili i olejem rzepakowymSkładniki:10 płatów śledziowych (u mnie z oleju)1-2 cebuleok. 25 śliwek suszonych1 szklanka oleju rzepakowegopłatki chili1 łyżka przyprawy do piernikasok z cytrynypieprzŚledzie pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na połówki. Do oleju(...)rzepakowego dodać przyprawę do piernika, płatki chili i pieprz i wymieszać. Do słoika/miski włożyć śledzie, pokrojoną cebulę i śliwki i zalać olejem rzepakowym z chili i przyprawą do piernika. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.Smacznego Post Korzenne śledzie ze śliwkami, chili i olejem rzepakowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpodania śledzi (z cebulką i dodatkiem oleju) to zachęcam do przygotowania wersji korzennej wraz z dodatkiem cynamonu, rodzynek i pomarańczy. Składniki: 1 opakowanie śledzi w oleju (wagowo 220-250 g) 1/2 średniej wielkości cebuli garść rodzynek 1/2 sparzonej pomarańczy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka(...)miodu 2 łyżki oleju roślinnego 3 goździki 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz Śledzie wyjąć z opakowania i pokroić pod skosem na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na pół, pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Do miseczki wlać olej ze śledzi, olej roślinny, dodać miód, musztardę, rodzynki, cebulę, kulki ziela angielskiego, cynamon, sok i startą skórkę
Ugotowaćmasz co podać do jedzenia? Spokojnie, wystarczy kilka prostych składników i powstaje pyszna przekąska na dzisiejszego śledzika ;) W przepisie wykorzystałam filety ze śledzia atlantyckiego SEKO bez skóry marynowane z olejem rzepakowym z dodatkiem cebuli. Składniki: beczka śledzi 550 g z olejem wiejskim SEKO 1 opakowanie Crème fraîche z zielonym pieprzem 3 ogórki konserwowe kilka rzodkiewek świeży
Życie zaczyna się w kuchniolejem lnianym..Piękny kolor śledzi i cebulki od pieprzu i oleju.. filety śledziowe solone cebula olej lniany Oleofarm pieprz cytrynowy Rafex Śledzie pokroić na kawałki , w razie potrzeby wymoczyć. Cebulę pokroić i wymieszać z pieprzem.W naczyniu układać warstwowo: warstwa śledzi,cebula itd. Na koniec zawartość naczynia zalać olejem. Odstawić zamknięte do lodówki na około
Moje domowe kucharzenieświeżym pieczywem. Łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne. Składniki na porcję dla 4 osób: 4 filety śledziowe a'la matyjasy (w słonej zalewie) 2 małe cebule świeżo zmielony pieprz sól olej Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę),osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać wrzącą wodą(...)słoika nakładać naprzemiennie śledzie i cebulkę posypaną odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie śledzie, cebula i przyprawy. Na sam koniec całość zalać olejem. Przygotowane śledzie wstawić do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu
Ugotować