dusić do miękkości. Do fasolki dodać gotowe warzywa,wymieszać .Dodać przecier,przyprawy i dusić 15 minut. Nałożyć do słoików i pasteryzować 25-30 minut.:)) Jak lubicie rybe po grecku to ta sałatka tez ,bedzie Wam smakowała
w mojej kuchniLatem namiętnie pochłaniałam greckie i kreteńskie sałatki delektując się połączeniem ogórka, pomidora z fetą lub serem manouri . Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach . W ostatni weekend obchodziłam swoje
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowana dla nas, ale w karcie mają się pojawić już niedługo. Bajgle jedliśmy z pastą jajeczną, z rostbefem, z bekonem i jajkiem sadzonym, z oscypkiem po góralsku, grecki czyli z sałatką z fetą, z omletem i avocado, bajgiel z kiełbasą krakowską, no i na koniec z nutellą i bananami czyli słodyczy moc. Pysznie było ! Każdy z bajgli był
Kuchnia na wzgórzupatelni nie zmniejszyła się i kotlety nie wypuściły soków. Tak samo postępujemy z pozostałymi szaszłykami. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz ulubioną dodatkami np. sałatką coleslaw , jogurtem greckim, sosem tatarskim lub nietypowo - ze słodkim sosem chili
cool and mintyCzas na rybkę. Jakoś ostatnio zaniedbałam tę kwestię, pewnie przez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania
Smaki Ewysię od nas szczęście :) Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić króciutkie zestawienie propozycji takich 12 potraw: Czerwony barszcz z uszkami lub Zupa rybna Karp tradycyjny Karp w czerwonym winie Ryba po grecku Pierogi ruskie Sałatka śledziowa z jajkiem Śledź pod pierzynką Ryba w galarecie A że nie tylko wytrawnymi potrawami człowiek żyje, to na osłodzę proponujemy: 9. Makowiec 10 .Babeczki renifery 11. Sernik
Kolizje SmakówSkładniki: jaja na twardo 4 sztuki, twaróg 25 dag, jogurt grecki 4 łyżki, przyprawa do sałatek - ile potrzeba, czarny pieprz mielony , kiełki rzeżuchy 1 szklanka, sól morska - do smaku jajka na twardo ugotowane obrać i pognieść je widelcem w miseczce dodać twaróg półtłusty, gęsty jogurt grecki i wszystko dobrze widelcem pognieść dodać przyprawę ziołową do sałatek, pieprz mielony, rzeżuchę
W Mojej Kuchni Lubięłyżka ziaren kolendry 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 4 łyżki śmietany 36% sól, pieprz Składniki na 'sałatkę': pęczek mięty 1 papryczka chilli, pokrojona w krążki, bez pestek sok z 1/4 limonki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku, drobno posiekany Dodatkowo: jogurt grecki do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na wywar umieszczamy w dużym(...)Miętę drobno siekamy, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku i papryczkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Dokładnie mieszamy. 5. Zupę przelewamy do miseczek, na wierzch wykładamy 'sałatkę' i łyżeczkę jogurtu greckiego. Smacznego
My Culinary ArtSnezhanka, czyli śnieżna sałatka Snezhanka, czyli bułgarska sałatka z ogórka i jogurtu greckiego z czosnkiem, koperkiem i prażonymi orzechami włoskimi. Śnieżna sałatka lub sałatka śnieżynka nawiązuje swoją nazwą do… Królewny Śnieżki ze względu na swój biały kolor. Szukając informacji o tym, ciężko mi było to potwierdzić 😉, ale ładnie brzmi. Snezhanka idealnie się sprawdza jako dodatek do dań(...)mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – 2-4 ⏰ – 20 minut ➕ 100 minut dla żeberek 🇧🇬 – Bułgaria Oczywiście potrzebujemy kilku składników Ogórek zielony obrany i pokrojony Jogurt grecki Prażone orzechy włoskie Ząbek czosnku starty Sól Pieprz świeżo zmielony Koperek Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego o łagodnym cytrynowym smaku Żeberka 500 g żeberek Cytryna Pieprz świeżo
RafalCookmną! Teraz za to, zaszłe braki nadrabiam z nawiązką, rozsmakowując się w coraz to nowych daniach z dodatkiem bobu. Fantastycznie sprawdził się on w prostej sałatce rodem z kuchni greckiej, z dodatkiem grillowanej cukinii, fety oraz oliwek. Ziołowo-cytrynowy dressing nadał sałatce orzeźwiającego charakteru, idealnie wręcz łącząc całość w lekki, znakomity na cieplejsze dni posiłek. Składniki na 1 porcję: garść
Even Better Foodmną! Teraz za to, zaszłe braki nadrabiam z nawiązką, rozsmakowując się w coraz to nowych daniach z dodatkiem bobu. Fantastycznie sprawdził się on w prostej sałatce rodem z kuchni greckiej, z dodatkiem grillowanej cukinii, fety oraz oliwek. Ziołowo-cytrynowy dressing nadał sałatce orzeźwiającego charakteru, idealnie wręcz łącząc całość w lekki, znakomity na cieplejsze dni posiłek. Składniki na 1 porcję: garść
Even Better Fooddość jędrne 1 długi ogórek 2 cebule 5 jajek 15 dag sera żółtego 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypioru z dymki 1 sos grecki lub włoski do sałatek –użyłam Knorr 3 łyżki oliwy ½ słoiczka majonezu Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż najlepiej w torebce ugotować w lekko osolonym wrzątku na sypko, odcedzić, wystudzić(...)miski. Wystudzony ryż wmieszać z sosem greckim i oliwą, wyłożyć na dno szklanego półmiska. Pomidory i obrane ogórki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Pokroić. Tak samo obraną i umytą rzodkiewkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Sałatkę ułożyć warstwo w następującej kolejności: Ryż- Pomidory
Wanilia i KardamonWyjątkowa sałatka, w której główną rolę odgrywa młody bób. Gotowany bób w połączeniu z miksem sałat, słoną fetą i ogórkiem. Całość komponuje się obłędnie i doskonale sprawdzi się na przekąskę czy lunch. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Sa\u0142atka z bobem, fet\u0105 i og\u00f3rkow\u0105 sals\u0105 z natk\u0105 pietruszki","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)5efcc61628d71","image":""}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":1}} Drukuj Sałatka z bobem, fetą i ogórkową salsą z natką pietruszki 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Sałatka Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 160 kcal Sałatka z młodego bobu i greckiej fety, z mix salat i drobno pokrojonym ogórkiem. Świeża sałatka
ProstePesto.plPierwszy przepis na sałatkę Olivier powstał w 1860 roku, a nazwa pochodzi od nazwiska Luciena Oliviera, kucharza z moskiewskiej restauracji. Ten przepis nieco różni się od oryginału, ale sałatka Olivier jest tak samo pyszna. Nie ma w niej mięsa, a majonez został zastąpiony jogurtem greckim. Oto przepis na przepyszną sałatkę Olivier w wersji fit i wege. 45 minut(...)greckiego 2 łyżki musztardy miodowej sól świeżo zmielony czarny pieprz Ziemniaki i marchewki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Warzywa odcedzamy i przekładamy do miski. Jajka obieramy i drobno siekamy. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Razem z jajkami i zielonym groszkiem dodajemy do ziemniaków i marchewki. Jogurt mieszamy z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki
My Chcemy JeśćKuchnia grecka charakteryzuje się ciekawymi połączeniami smaków. Moim zdaniem zdecydowanie wyjątkowe jest połączenie słonego sera ze słodkimi dodatkami - taka właśnie jest sałatka z grillowanym halloumi i winogronem! Pyszny słonawy ser, z wierzchu lekko chrupiący, a w środku miękki i skrzypiący, ze słodkim winogronem i kwaskowym winegretem komponuje się po prostu idealnie! Sałatka z grillowanym halloumi i winogronem
Codzienne Gotowanie