Składniki: 2 czerwone cebule, kawałek pora, słoik selera konserwowego ( 320g netto), puszka czerwonej faosli ( 400g netto), słoik pieczarek konserwowych ( 300g netto), filety śledziowe w oleju
W kuchni u Monikiśledziem. Składniki: mały słoik tartych buraków (odsączonych, ale zostawiamy trochę soku do sosu) po 2 ugotowane i obrane ziemniaki, jajka i marchewki, pokrojone w kostkę 3 kiszone ogórki pokrojone w kostkę cebula pokrojona w kosteczkę jabłko obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało pół pęczka posiekanej natki do dekoracji 2 filety śledziowe typu matjas z oleju(...)smaku) Jak przygotować sałatkę z buraków? Wszystkie składniki sałatki mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu. Każdą porcję sałatki dekorujemy łyżką sosu, odrobiną natki i kawałkiem śledzia. Artykuł Fińska sałatka z buraków pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanemiejscu . Z przepisów rybnych polecam wam śledzia po kaszubsku , a także śledzie w granatach z sosem koperkowym . Zobacz mój film z przygotowania ryby po grecku Składniki – ryba po grecku 8-10 filetów z mintaja 2 marchewki, pietruszka i pół selera 2 duże cebule 200 ml oleju 200 g mąki 2 łyżki cukru łyżeczka majeranku 6-7 ziaren ziela angielskiego
Kuchennyviral.plolejem i ziołami to taki połączenie jest dla mnie idealne. I Ty "WYHACZ RYBKĘ" i spróbuj swoich ulubionych połączeń smakowych :) Składniki (1 porcja): 2 filety śledzia z suszonymi ziołami 4 pomidorki cherry 1/4 czerwonej cebuli 3 listki świeżej bazylii 1 jajko łyżka startego żółtego sera oliwa sól + świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo. Płaty śledzi zwijamy
ChilliJemyśledzie i teraz przed Świętami testuję kilka nowych przepisów. Tatra ze śledzia to fajnie podana przekąska nie tylko na wigilijny stół. Idealnie sprawdzi się na nadchodzące Andrzejki. Polecam! Składniki : * 200g filetów śledziowych z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO * czerwona cebula * ogórek kiszony * oliwki zielone * łyżka oleju rzepakowego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Wszystkie składniki tatara posiekać
Magiczne Życie Martyzastosowania : jako klasyczna przekąska ( wtedy można ją modyfikować dodając np. śledzia, parówkę, groszek konserwowy, kiszony ogórek czy cebulę ) i druga podawana jako dodatek do pieczonych mięs, sztuki mięsa z rosołu lub kiełbasy z grilla. Sałatka w zależności od upodobania i potrzeb jest mieszana z olejem, jogurtem lub majonezem.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYMSkładniki:- 6 filetów matiasa- 10 łyżek musztardy delikatesowej (łagodnej)- 5 łyżki musztardy sarepskiej (ostrej)- 4 łyżki majonezu- 2 łyżki oleju- 2 łyżki cukru- 2 łyżki wody- 4 ogórki konserwowe- 3 cebule- pieprz czarny mielonySposób przygotowania:Pokroić filety na 2cm paski i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. W misce mieszamy cukier z musztardami, dodajemy majonez, dolewamy olej
Mentor Smakuwielkości filety śledziowe (mogą być w oleju) 1/2 szklanki naturalnego jogurtu 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 duża cebula 1 łyżeczka cukru świeżo zmielony pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki około 8-10 łyżek płatków owsianych Cebulę obrać i posiekać drobno. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić aż się zeszkli (puści sok.) Odsączoną fasolę, śledzia i jogurt zmiksować blenderem. Dodać cebulę, posiekaną
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka śledziowa, każdemu kto choć trochę lubi śledzie ta sałatka na pewno przypadnie do gustu. Ja osobiście dopisuję ją do swojego standardowego menu. Składniki (3 os) : 2 płaty śledziowe a'la matias 2 gałązki natki pietruszki 1 większa cebula sok z cytryny olej rzepakowy sól, pieprz Przygotowanie : Wymoczone płaty śledziowe kroimy w 1 cm paski i w misce skrapiamy sokiem
Mechanik w kuchniprzez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania Ser mozzarella lub inny ser Wykonanie: Morszczuka rozmrażamy
Smaki EwyTatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych.Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć.Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewelacyjnie.Przekonajcie się sami.Składniki na 4 porcje:3 filety śledziowe1 cebula1 łyżka soku z cytryny+do skropienia jabłekszczypta(...)soli i cukru pudru1 niewielki twardy ogórek kiszony4-5 marynowanych grzybków1 małe jabłko 2 łyżki oliwy z oliwekpieprz z młynka1 surowe żółtko-opcjonalnie (nie dałam)Wykonanie:obraną cebulę pokroić w drobną kostkę,posypać szczyptą soli i cukru pudru,skropić sokiem z cytrynywymoczone,umyte filety śledziowe osuszyć,pokroić w drobną kostkę,posypać pieprzem,dodać surowe żółtkoogórka i grzybki marynowane drobno pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śledzie po cygańsku. Śledzie z tego przepisu dzięki dodaniu ogórków z chili są pikantne w smaku, doskonale pasują na zakrapiane imprezy i cieszą się dużym "wzięciem" zwłaszcza u Panów, co nie znaczy, że Paniom nie smakują :) Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas - 1 duża cebula - 4-5 malutkich ogórków(...)czosnku - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka oleju - 3/4 szklanki keczupu - 1 łyżka musztardy - 1 płaska łyżeczka cukru - pieprz do smaku ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki. Cebule kroję w cieniutkie półplasterki, mieszam z pokrojonymi w plasterki
Kuchnia z widokiem na ogródWarzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż(...)boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy
Codzienne Gotowanieudowadniamy, że potrafimy jeszcze prościej i nie mniej pysznie! Wy śledzicie fan page i dostajecie nagrodę. Wszyscy zadowoleni, jakby gościli się u nas dwa tygodnie… Składniki: 1 świeża dorada 1 i 1/2 szklanki wody 1 cebula 1 burak 1 marchew 1/2 pomarańczy garść szpinaku kilka łyżek oleju rzepakowego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła lampka białego wina świeży
GRUBY WAŁEKudowadniamy, że potrafimy jeszcze prościej i nie mniej pysznie! Wy śledzicie fan page i dostajecie nagrodę. Wszyscy zadowoleni, jakby gościli się u nas dwa tygodnie… Składniki: 1 świeża dorada 1 i 1/2 szklanki wody 1 cebula 1 burak 1 marchew 1/2 pomarańczy garść szpinaku kilka łyżek oleju rzepakowego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła lampka białego wina świeży
GRUBY WAŁEK