Lubię ten czas. Truskawki tanieją, a ja z przyjemnością wybieram się na giełdę owocowo-warzywną. To była przyjemność, wybrać się wczoraj na taki spacer. Truskawki w cudownej cenie, słodziutkie, duże, takie jak lubię, odmiana deserowa. W drodze powrotnej do domu, spotkałam przemiłego Pana, który, podobnie jak ja, wracał z koszykiem wypełnionym truskawkami. Miła rozmowa, słońce i zapach truskawek, taki(...)wieczór. Uwielbiam rozmawiać z ludźmi, a jeszcze bardziej o jedzeniu, o bogactwie natury! W pierwszy dzień lata prezentuję więc truskawkowy przepis, który koniecznie musicie wypróbować, póki są dostępne świeże truskawki! Dietetyczny przepis, bo dodałam moje ulubione płatki owsiane błyskawiczne. Polecajcie przepis znajomym! Truskawkowe crumble / 1 porcja Składniki: niepełna szklanka truskawek 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka cukru
Moja smaczna kuchniadodawać po łyżce sypkie składniki Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec ciasto 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na pół wzdłuż. Rozłożyć truskawki na spodniej warstwie. Ptasie mleczko – jogurt wymieszać z ugniecionymi truskawkami. Jak macie malakser to zmiksować razem ale nie na gładką masę. Kawałki truskawek muszę być widoczne. Galaretki zalać wrzącą wodą(...)dokładnie wymieszać. Wstawić masę do lodówki. Jak już będzie prawie gęsta wylać ją na spodnią część biszkoptu i przykryć drugim ciastem. Zostawić trochę na górę do posmarowania. Rozłożyć ponownie truskawki na górze. Ptasie mleczko thermomix dodać jogurt i truskawki, zmiksować 30 sek, obroty 3 gdyby było za słabo zmiksowane dodać czasu, ale truskawki nie mają być całkowicie zmiksowane dwie galaretki
Kuchnia PokoleńCiasto jogurtowe z truskawkami – to puszyste, a jednocześnie idealnie wilgotne ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami :) Ja się w nim zakochałam od pierwszego kęsa! :) Wypróbujcie koniecznie! :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto(...)width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto jogurtowe z truskawkami – Składniki: ok. 300g truskawek 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g)(*szklanka=250ml) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 230g) (*szklanka=250ml) 1 opak
Kulinarne PrzebojeKostka truskawkowa to pyszne ciasto na biszkoptowym spodzie z truskawkami, lekką pianką truskawkową i musem... również truskawkowym ;) Powoli zaczyna się sezon na truskawki, więc ciasto z truskawkami koniecznie musi być :) Tym razem postawiłam na ciasto mega truskawkowe. Puszysty biszkopt, lekka, rozpływająca się w ustach pianka i mus ze świeżych truskawek to połączenia idealne. Ciasto bardzo szybko znikło ze stołu(...)wyłączam). Składniki na piankę: * 400 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * 700 ml wody * cukier puder do smaku Składniki na mus truskawkowy * około 500-600 g świeżych truskawek * 2 łyżki żelatyny spożywczej * opcjonalnie cukier puder Dodatkowo kilka truskawek do położenia na biszkopt. Wykonanie: Z wystudzonego biszkoptu skroić wierzch, biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z cukrem. Galaretki rozpuścić
Zrób to smaczniePyszne pierogi z truskawkami podane z pysznym, słodkim sosem truskawkowym. Pierogi robi się dość szybko, a efekt jest powalający. Truskawki są super słodkie, a same pierogi wyśmienicie smakują przede wszystkim dzieciom. Składniki: Farsz: * opakowanie mrożonych truskawek (mogą być świeże, nawet lepiej!) * cukier Ciasto na pierogi: Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj: Ciasto na pierogi Ciasto wałkujemy(...)było zbyt cienkie. Wykrawamy dużą szklanką okręgi. Mrożone truskawki wyjmujemy z zamrażaki, około 30 minut przed robieniem pierogów, tak aby truskawki lekko zmiękły. Duże truskawki kroimy na mniejsze części. Do wyciętych okręgów wkładamy około połtorej pokrojonej truskawki oraz 1/2 łyżeczki cukru na jednego pieroga. Każdego pieroga porządnie sklejamy tak, aby truskawki nam nie 'uciekły' podczas gotowania. Pierogi gotujemy przez
Klasyka GotowaniaSezon na truskawki w pełni, więc pora na słodziutki i leciutki tort truskawkowy :) Całe cudo pochłonęło 2 kg truskawek, ale efekt jest fenomenalny, a smak cudowny. Tort po prostu rozpływa się w ustach, a z racji delikatnej konsystencji można się nim zajadać i zajadać :D Tort został przygotowany z własnych truskawek "ekologicznych" :D , a jeśli szukasz zdrowych i naturalnych(...)gładką masę. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia składników. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody, odstaw do napęcznienia, a następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej i zostaw do ostygnięcie. Następnie zblenduj truskawki z ksylitolem
Kulinarna (nie)codziennośćRyż z truskawkami i śmietaną… Pamiętacie ten smak? To niewątpliwie moje wspomnienie z dzieciństwa, tak samo jak truskawki ze świderkami! Pamiętam to jak dziś – makaron, twaróg, roztopione masło, cukier i truskawki – kwintesencja wszystkiego czego jeść nie powinnam! Wspomnienia tego smak powracają do mnie zawsze gdy robi się nieco cieplej, kwiaty kwitną, truskawki pojawiają się w sklepach, a do mnie(...)stawiała świeży twaróg, który szybko lądował na talerzu i nieszczęsny biały cukier, którym to szczodrze posypywałam swoje danie. Słabość do słodkiego pozostała mi do dziś. Moja ulubiona przekąska to truskawki „maczane” w ksylitolu – zazwyczaj zjadam ich wtedy kilogram i potem bardzo cierpię, dlatego to raczej jednoroczna przyjemność (po roku o niedogodnościach potruskawkowych zapominam ;)). Dzisiaj mam dla Was mój
Fill The BowlSezon na truskawki kończy się nieubłaganie i jedyne co nam pozostaje to zamknąć odrobinę tej słodyczy w słoiczku lub zamrażarce- i to Wam polecam uczynić. Korzystając jednak z ostatnich zapasów tegorocznych truskawek postanowiłam zrobić pyszny sernik na zimno. Niezbyt słodki, z kruchym, ciasteczkowym spodem i musem. Polecam! Inspirowałam się przepisem z tej strony. Wprowadziłam własne, drobne modyfikacje. Składniki (na tortownicę(...)średnicy 24 cm): 125 gram zbożowych ciastek z czekoladą 3 łyżki miękkiego masła 700 gram truskawek 50 gram cukru 2 galaretki truskawkowe 400 gram twarogu (u mnie pół na pół chudy i półtłusty) świeże truskawki i mięta do ozdoby Galaretki rozpuszczam w 600 ml gorącej wody. Truskawki dzielę na 2 części: 600 gram truskawek gotuję z dodatkiem cukru przez
Mango PapajaBoski, efektowny i bardzo prosty deser na lato. Zimne truskawki obtoczone mrożonym jogurtem to niskokaloryczna, orzeźwiająca i zdrowa przekąska idealna na upalne dni. Jeśli mamy ochotę na coś więcej wystarczy truskawki posypać cynamonem, kakao lub wiórkami czekolady. Składniki: truskawki jogurt grecki kakao, cynamon lub inne wybrane posypki Przygotowanie: - z truskawek usuwamy szypułki - truskawkę nadziewamy(...)patyczek (może być metalowy lub drewniany) i maczamy kilkakrotnie w jogurcie, tak aby cała truskawka była nim pokryta - truskawki odkładamy na talerz pokryty folią lub papierem do pieczenia. Jeśli nie będziemy nakładać kolejnej warstwy jogurtu to posypujemy posypką i wkładamy do zamrażalki na 1 godzinę - jeśli chcemy więcej jogurtu
Pora na pora i pomidorajestem jakąś wielką entuzjastką truskawek, nie zachwycam się ich smakiem, nie czekam na nie przez cały rok, nie ubolewam, że sezon na nie trwa tak krótko, nie rzucam się na truskawkowe stragany i nie wypijam hektolitrów koktajlu między końcem maja a początkiem lipca, kiedy są najlepsze i najtańsze... Ot, owoc jak wiele innych. Tak naprawdę to najbardziej lubię z truskawek(...)dżem. Robić. Bo mój ulubiony dżem to jagodowy oraz powidła śliwkowe. :) No ale jak tu nie zrobić dla ukochanego czy rodziny ciasta z truskawkami, muffinek, czy panny cotty z musem z tych ślicznych owoców, nawet jeśli samej się nie szaleje..? Po prostu trzeba, tym bardziej, jeżeli prowadzi się bloga. Bo mimo wszystko truskawki to obowiązkowy punkt programu dla blogowiczów kulinarnych
Kuchnia Prezydentowejjeden z moich ulubionych dżemów. Dlatego dbam, by było w nim to, co najlepsze, bez niepotrzebnej chemii i polskie (!). Jedynymi składnikami są bardzo dojrzałe truskawki i cukier. Truskawki z zaufanego źródła, by nie miały w sobie niepotrzebnej chemii. Przygotowanie jest bardzo łatwe, ale też rozłożone w czasie. Dlatego może go wykonać każdy zapracowany Polak :) Dżem gotujemy równolegle np. z gotowaniem(...)dań ciepłych. Wtedy jego przygotowywanie nie będzie nam zabierało cennego czasu. Składniki : 1,5 kg wyszypułkowanych bardzo dojrzałych (ale nie zepsutych) truskawek ok. 200 ml polskiego cukru składnik dodatkowy i niezwykle ważny : cierpliwość Pierwszego dnia : Opłukane truskawki wrzucić do garnka z podwójnym dnem. Przykryć pokrywką i gotować aż puszczą sok. Trzeba od czasu do czasu zamieszać, by truskawki
Weekendy w domu i ogrodzieFantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam… Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)truskawek umytych i obranych 1 i 1/4 szklanki konfitury z truskawek albo dżem z truskawek przetarty przez sito lub zmiksowany na mus 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego 1 galaretka truskawkowa 1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm
Mała CukierenkaPrzez kilka lat blogowania zebrałyśmy całkiem pokaźny zbiór pysznych słodkości z truskawkami. Aby przejść do wybranego przepisu wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę potrawy. :) 1. Placuszki z truskawkami 2. Cytrynowy deser alla tiramisu 3. Oszukane marchewki 4. Lemoniada truskawkowa 5. Truskawki pod kruszonką 6. Truskawkowa rynienka 7. Eton Mess 8. Ciasto drożdżowe z truskawkami 9. Tarta z truskawkami(...)bezą 10. Budyniowe ciasto z truskawkami 11. Kruche serduszka z nutellą i truskawkami 12. Kolorowy sernik na zimno 13. Kisiel truskawkowo-pomarańczowy 14. Pavlova z owocami 15. Torcik truskawkowy na bezowym spodzie 16. Torcik z truskawkami i ajerkoniakiem 17. Sernik na zimno z owocami lata 18. Biszkopt bezglutenowy z jogurtową pianką i truskawkami 19. Sernik na zimno z truskawkami
Przepisy Aleksandrybardzo efektowny deser. Przygotowanie tego cuda jest troszkę pracochłonne, ale wierzcie mi, warto poświęcić się:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 4 porcje: Truskawkowy mus: 250 g świeżych truskawek; 50 g cukru pudru; 3+2 łyżki soku pomarańczowego; 200 g kwaśnej śmietany (u mnie 18%); 100 ml śmietany 30%; 10 g żelatyny w proszku; 3 łyżki zimnej wody; Żelatynę namoczyć(...)łyżkach zimnej wody, odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek. Do truskawek dodać 3 łyżki soku pomarańczowego i cukier puder, razem zmiksować. Truskawkowe puree przetrzeć przez sito, by usunąć małe pesteczki. Do żelatyny dodać 2 łyżki soku pomarańczowego i podgrzewać, by żelatyna się rozpuściła (nie gotować!). Gorącą żelatynę dodać do truskawkowego puree, wymieszać. Następnie
In my kitchen