sernik na kruchym spodzie 153jednolite ciasto, podziel na dwie części i włóż je do zamrażarki na 60 minut. Na blaszkę wyłóż pergamin do pieczenia, potarkuj jedną cześć ciasta i wyłóż na blasze. 2. Ser zmiel dwukrotnie. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, stopniowo dodawaj masło ciągle ucierając.Dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. 3. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj
Darcia w kuchni
Sernik na kruchym spodzie II 158cukier waniliowy 6 białek Sposób wykonania: Składniki na ciasto połączyłam, wyrobiłam jak na kruszonkę. Miękką margarynę utarłam z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodałam żółtka, następnie ser i budyń. Pianę z 6 białek ubiłam na sztywną masę w osobnym naczyniu. Połączyłam z masą serową delikatnie mieszając łyżką. Na blachę o wielkości 24 x 35 wyłożyłam papier do pieczenia. 2/3 ciasta
Darcia w kuchni
Chatka Baby Jagi 162paczki herbatników petit beurre 3 łyżeczki kakao aromat pomarańczowy polewa czekoladowa Sposób przygotowania Twaróg zmielić przez maszynkę, Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać żółtka, ucierać , powoli dodawać ser. Masę podzielić na 2 części. Do jednej części masy dodać 3 łyżeczki kakao i dokładnie wymieszać. Na folię aluminiową wyłożyć herbatniki ( 3 rzędy po 4 sztuki, maja powstać dwa domki
Darcia w kuchni
roladka z pstrąga na szpinaku 197Składniki: 2 świeże pstrągi 500 gram świeżego szpinaku 10 orzechów włoskich 1/3 opakowania sera feta 2 łyżki śmietany przyprawy: świeży czosnek, sól, pieprz, cytryna Sposób wykonania: Rybę wyfiletowałam , każdą poporcjowałam na 4 kawałki, posypałam solą, pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny. Szpinak umyłam, liście pokroiłam na mniejsze kawałki. na patelnię dałam odrobinę masełka i szpinak, zblanszowałam, dodałam 2 łyżki śmietany, sól
Darcia w kuchni
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM FETĄ I PIERSIĄ KURCZAKA 156Składniki: 100 gram świeżego szpinaku 1 pojedyncza pierś drobiowa pomidor 1/4 świeżej czerwonej papryki pół opakowania sera feta przyprawy: sól, pieprz, oregano, curry, olej, 1 - 2 ząbki czosnku sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dion kilka kropel octu balsamicznego sól, pieprz, oregano do smaku Sposób wykonania: Z w/w składników zrobiłam sos. ( Należy wszystko
Darcia w kuchni
paszteciki z nadzieniem szpinakowym 148mąki, margaryny i piwa zagniotłam ciasto, schowałam do lodówki na 2 godziny. Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobniejsze kawałki, poddusiłam na masełku, a gdy odparował dodałam rozdrobniony ser feta, czosnek i doprawiłam do smaku. Odstawiłam do przestygnięcia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Ciasto podzieliłam na dwie części, rozwałkowałam, pokroiłam na prostokąty. Na każdy środek takiego prostokąta nakładałam szpinakowy
Darcia w kuchni
Tagliatelle ze szpinakiem, piersią kurczaka i orzechami 207rozdrobniłam, podsmażyłam z dodatkiem soli na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodałam orzechy, odstawiłam. W głębokiej patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, dodałam szpinak dusiłam przez kilka minut. Dodałam serem mascarpone, podsmażoną pierś z orzechami, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zagotowałam, gotowałam przez chwilę. Makaron tagliatelle ugotowałam al dente odcedziłam dodałam do szpinaku, wymieszałam. ponownie doprawiłam
Darcia w kuchni
Sałatka z granatem 204oliwek sok z połówki cytryny składniki połączyć na jednolitą masę sposób wykonania: Pierś posypać pikantną przyprawą do kurczaka, usmażyć, ostudzić. Na półmisku wyłożyć mix sałat, układać naprzemiennie pokrojona gruszkę, ser i pierś. Posypać granatem, polać sosem
Darcia w kuchni
Sałatka z tortellini i kurczakiem 504bardzo smaczna. Ma w składzie produkt y, które tlubi każdy, dlatego też znajduje wielu sympatyków. Bardzo często ją robimy, może i Wam zasmakuje. 1 opakowanie makaronu tortellini z serem 1 filet z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula 1 papryka czerwona 1 ogórek szklarniowy 3 łyżki majonezu sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem
Szefowa kuchni
Ciasto z gruszkami 239pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa : 400 ml śmietany 30% 200 g naturalnego serka homogenizowanego lub sera z wiaderka 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa + ok.0,5 szkl wrzątku do jej rozpuszczenia Masa gruszkowa : ok 5 większych gruszek 2 galaretki gruszkowe lub agrestowe dodatkowo
charlotte gotuje
Sałatka z brokułem. 404naturalny mały, łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku WYKONANIE: Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente z vegetą, 1/2 paczki makaronu gotujemy z dodatkiem soli, ser feta kroimy w kostkę, ogórek w wiórki, z jogurtu, czosnku, majonezu przygotowujemy sos czosnkowy, pierś kroimy na cienkie paski i smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem przypraw, pod koniec
Kuchnia Beaty
SAŁATKA GRECKA INACZEJ 224Greckie klimaty w mojej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę
Anioły w kuchni
Sernik w kruchym cieście. 236mąki ziemniaczanej lub białego budyniu (np. waniliowego) 6 ubitych na sztywno białek 20 g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ser ubijamy z cukrami, mąką, połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy
Rozpustne gotowanie
Paluszki polentowe 175zdarza ;) Kasza kukurydziana po ugotowaniu gęstnieje tak, że można z niej formować różne kształty. Składniki : 200 ml polenty (kaszy kukurydzianej) łycha masła 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera czubata łyżeczka suszonej wędzonej papryki sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotować formę na polentę (u mnie to keksówka) i kawałek folii spożywczej. Do kukurydzy wlać 0,5 litra wody
Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z porami 251Bardzo ciekawa tarta wytrawna a w zasadzie quiche. Lekko podsmażone pory na maśle zalane gęstym sosem śmietanowo - jajeczno - serowym na kruchym cieście a wszystko to pod cienką skorupką zapieczonego sera. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno
Milion Smaków