oliwa z oliwek Liscie nalezy wylozyc na talerz (umyc przed wylozeniem). Wybierajac buraka, wybierzcie twardego, swiezego, tylko taki da nam soczystosc w salatce. Umytego i obranego buraka. Lopatka do sera, pokroic w plastry polowe buraka oraz zetrzec ta sama lopatka parmegiano regiano. Tak aby powstaly ladne pozwijane cienietkie plastry. Wazne jest, aby starte zlociste plastry byly cieniutkie, bedzie
Lajtkraft food intolerancepewno rozejdą się w błyskawicznym tempie. Są trochę podobnych do pączków angielskich na serkach homo . Dla kogo: dla zabieganych dla uczulonych na drożdże dla pączkożerców Składniki: 200g sera ricotta 2 jajka 75g mąki (ok. pół szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (ew. cukru waniliowego) olej/smalec
Mania WypiekaniaWariacja na temat pizzy. Nie dość, że mini to jeszcze ciasto francuskie zamiast klasycznego na pizze, słodkawy sos BBQ zamiast sosu pomidorowego, żółty ser zamiast mozzarelli. Do tego salami i ostre chilli. Mimo tego doskonale się sprawdza jako przekąska - zwłaszcza na imprezach. Dla niektórych może być nieco za ostre - ale wtedy to idealny pretekst, żeby sięgnąć po kolejnego drinka
Milion Smakówmąka olej do głębokiego smażenia Ciasto: 1 jajko 1 łyżka śmietany 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 3 łyżki sezamu 1-2 łyżki drobno starego parmezanu (lub innego twardego sera żółtego) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać
Di gotujeSkładniki: 1 kg sera twarogowego już zmielonego 6% tłuszczu 1/2 szklanki jogurtu greckiego (ważne by był bardzo gęsty) 3 jajka aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C (piekłam z opcją góra i dół z termoobiegiem). Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do naczynia miksującego thermomixa
ClauditteMissCookingoliwek sól, pieprz Przygotowanie : Rukolę i koperek poszatkowałem i dodałem do serka. Dodałem również oliwę sól i pieprz a następnie wymieszałem. Przy użyciu dwóch łyżeczek uformowałem farsz z sera i położyłem na środku plasterku polędwicy. Plasterek złożyłem na pół sklejając boki i zręcznie podwijając formując kształt tortellini. Cienkimi plasterkami rzodkiewki ozdobiłem środki i podałem na listku rukoli. Ps. Mam video
Mechanik w kuchniodstawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe : Cały zaczyn 1 łyżeczka drożdży instant 230 g mąki żytniej typ720 300 g mąki pszennej typ750 400 ml wody 200 g sera feta (pokroić w kotkę) 100 g oliwek (pokroić w plasterki) 100 g suszonych pomidorów z oleju (posiekać) 1 płaska soli morskiej Dodatkowo: olej do posmarowania formy dowolne otrąby Wszystkie składniki ciasta
Delicious TitbitsTradycyjnie są to cienkie paski (czyli właśnie fajitas ) wołowiny, pierwotnie z mostka wołowego, grillowane z warzywami i podane z rozmaitymi możliwymi dodatkami – np. z tortillą, guacamole, żółtym serem, salsą czy ryżem. Można też podać fajitas w tortilli – nadziewając półotwartą tortillę mięsem i warzywami, a więc w formie tacos . W praktyce dzisiaj danie to przyrządza się z różnych rodzajów mięsa
Kulinarna PokusaRolady z chudego schabu a w środku aromatyczne pomidory, pyszna szynka i kremowy, kozi ser. To pyszne danie na rodzinny obiad. Podałam je z pęczakiem bo bardzo lubimy tę kaszę. To takie zrazy zawijane , ale z wieprzowiny, równie miękkie i smaczne. Schab wieprzowy to wdzięczne mięso na rolady - można w nim zamknąć pyszne nadzienie i duszą się szybciej niż
Smaczna Pyzapomidory są dość słone, sosu radzę już nie solić, za to dodatek pieprzu cytrynowego jest świetny, bardzo polecam:) składniki: brokuł 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 125 g sera feta cebula puszka czarnej fasoli garść zielonych i czarnych oliwek sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki oliwy z pomidorów łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy do smaku
6nieboszklanki) 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki suszonego oregano Grissini z parmezanem czosnkiem i oregano przyrządzamy tak samo, jak grissini klasyczne dodając do ciasta przygotowany ser z czosnkiem i oregano razem z mąką
Trzeci talerzciasto posłużyła mi specjalna mąka bezglutenowa do wyrobu pierogów. Ciasto przygotowałam wedle zaleceń producenta na opakowaniu. FARSZ: 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wrzucamy do dużej miski i ugniatamy ugniataczem do ziemniaków do uzyskania gładkiego farszu
ClauditteMissCookingzrobione jest z naturalnego drewna. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę intern etową http://www.gratyiszpeje.pl/ . Pierwszą rzeczą jaką dostałam jest deseczka która nadaje się idealnie do podawania serów, koreczków, małych przystawek. Druga to maselniczka z nożykiem do masła i rożnego rodzaju past. Trzecia to miseczka na sól, pieprz , przyprawy. Zapraszam do pracowni :) http://www.gratyiszpeje.pl
Sama słodycz i szczypta chiliPyszna propozycja na szybki włoski obiad - Pennette w stylu Norcia. Makaron, ser, wino, kiełbaska - mniam <3 Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska" autorstwa Aleksandry Seghi. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu pennette (małe penne) 3 białe kiełbaski (około 250 g) 150 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietanki 18% 3 czubate łyżki tartego parmezanu
My Culinary Artpokłady energii na dłuższy czas. Przepis: Wegańska tofucznica z pomidorami i rukolą 2. Pasta z tofu na kanapki Głównym składnikiem jest wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was. Nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu :) Przepis
Bananowe Pole