ziemniaczanej lub mleka w proszku Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć je folią i wstawić do lodówki. Twaróg przekręcić przez maszynkę do mielenia dwukrotnie. Ucierać ser z cukrem, następnie dodawać po jajku, dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione i wystudzone masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakażdym razem staram się coś zmienić, dodać, odjąć lub zamienić jakiś składnik..tym razem są kotleciki z imbirem, na blogu w sumie też są [ klik] , ale te są bez sera, ale z dodatkiem śmietany..takie kotleciki są bardzo soczyste i smaczne. 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 2-3 łyżki śmietany kwaśnej 2 jajka 2 łyżki bułki tartej
Moje domowe kucharzenieśniadanie . Tematem są bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami a przepis pochodzi z tego bloga . Niestety nie miałam mleka w proszku i pomidorów więc dałam zwykłe mleko i żółty ser. Bułeczki wyszły smaczne i jak to już jest u mnie zjadłam taką ciepłą zaraz po wyjęciu z piekarnika. Bo nie muszę przypominać, że takie są najsmaczniejsze. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniszybką kolację, przystawkę czy śniadanie. Dobre, bardzo dobre.. - 7 lub 8 kromek chleba - łyżka masła - 10 plastrów salami - 1 krążek sera brie - pół szklanki sosu pomidorowego lub ketchupa - 2 pomidory - łyżka pieprzu czarnego mielonego Kromki posmaruj masłem cienko! Teraz posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem, na nim poukładaj plasterki salami (cienkie) , a na salami brie. Na brie poukładaj plastry
Pasje Jolkiorzechami włoskimi Składniki (na 2-4 porcje): 200 g brukselki 3 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego 1 łyżka musztardy sól, pieprz 6-7 łyżek oliwy 50 g sera parmezan 100 orzechów włoskich Przygotowanie: Z brukselki odetnij zdrewniałe końcówki i oderwij brzydkie liście. Następnie pokrój brukselkę na bardzo cienkie plasterki. Pomocna okaże się tutaj mandolina lub robot kuchenny. Pokrojoną
Chilli Czosnek i Oliwadanie z piekarnika. Połączyłam moje ulubione smaki. Ciekawe czy wam to połączenie przypadnie do gustu? 4 – 5 strąków czerwonej papryki 1 szkl suchej kaszy jaglanej EcoBlik 100 g sera halloumi 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki rodzynek natka pietruszki ostra papryka kumin sól Kaszę jaglaną ugotować
Polska Zupadrugi dzień :) Jarmużowo-brokułowe pesto Składniki na obiad 4 osób 3 duże liście jarmużu (bez łodygi) jeden mały brokuł mały ząbek czosnku mała garstka płatków migdałowych starty żółty ser (kostka 1-2cm około) 2 łyżeczki oleju/oliwy Brokuła umyć, ugotować (9minut). Jarmuż umyć, oderwać twarde łodygi (mogą sprawić, że pesto będzie gorzkie) i wraz z pozostałymi składnikami zblendować na pesto
Przepysznik - BLW i nie tylkoPrzepyszny sernik na zimno, chyba nasz ulubiony. Prosty w wykonaniu, kremowy, puszysty, cudowny, z lekką nutką cytrynową. Na spodzie z pokruszonych ciastek maślanych z dodatkiem masła
moj przepis naDYNIOWA: - 1 i 3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem) - 1 opakowanie sera ricotta - 1 jajo - sól - chili (jeżeli danie ma być dla dzieci pomiń ten składnik) - 1 łyżka śmietany - przyprawy: imbir, otarta skórka z limonki (ja otarłam około połowę limonki) Masę dokładnie
SMYKWKUCHNImakaronu d) 65 kg makaronu 2. Światowy dzień makaornu wypada: a) 15 lutego b) 22 kwietnia c) 10 sierpnia d) 25 października 3. W celu fermentacji sardyńskiego sera Casu marzu: a) wprowadza się do niego larwy much b) zakopuje się go w nawozie c) obtacza się go pajęczynami d) pozbawia sie go dostępu światła 4. Zabaglione pochodzi z okolic
Bon Ton Italiaakcji - ale o tym następnym razem Zapraszam do obejrzenia paru zdjęć. Zaczynamy gotowanie - szykujemy cielęce gicze i warzywa do giczek do piekarnika pieczone buraczki z dodatkami - ser i orzechy smażone grzyby do pstrąga
Stare Garychrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle/ soczewica z serami pleśniowymi/ sos jabłkowo-waniliowy/ chipsy z batatów Po wszystkim klasycznie nastąpiła zbiorowa degustacja przygotowanych dań:) Było to kolejne miłe spotkanie blogerów, gdzie nauczyłam się kilku nowych rzeczy i bardzo przyjemnie spędziłam
karmelowyStaramy się uzyskać kremową konsystencję sosu. Makaron gotujemy na al dente przez około 3 minut. Odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem. Delikatnie mieszamy. Możemy na wierz posypać startym serem
Pan i Pani Smith w kuchni