poznałam w przepysznej kanapce, gdzie figurował razem z bryndzą. Zakochałam się w tym zestawieniu, jednocześnie stwierdzając, że na Mazowszu, może sobie taki burak chodzić w parze z innym serem i też będzie dobrze. Wszak o dobrą bryndzę tutaj trudno, a to co dorwałam w supermarkecie, po... Sałatka z karmelizowanym burakiem i bryndzą is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoIdealna do pieczenia smacznych tart. W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma wykonana została z wysokiej jakości stali węglowej. Blaszka do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego
Podróż w kulinariaDziś przygotowałam pyszną pastę jajeczną z łososiem i chcę się nią z Wami podzielić!Pasty to super alternatywa do wędlin, serów... SKŁADNIKI: 5 ugotowanych na twardo jajek łosoś wędzony 100gr. 5 ogórków konserwowych 1 mała szalotka pęczek koperku 3 łyżki majonezu sól, pieprz grubo mielony WYKONANIE: jajka ucieramy na najmniejszych oczkach tarki, łososia, ogórki, szalotkę kroimy w drobną kostkę, koperek
Kuchnia BeatyDziś kolejna zapiekanka zupełnie inna niż poprzednia bo z sosem czosnkowym i ziemniakami. Piekłam ją pod przykryciem 50 minut w 190 stopniach, pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywkę aby ser się lekko przypalił. Czytaj więcej
Pychotkaaatwarogu ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego ½ szklanki mleka 4 jajka 1 budyń śmietankowy 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Śniegowa czapa waniliowa: 300 ml śmietany kremowej 30% 150 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 ml likieru waniliowego Dalkowski 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Biała polewa czekoladowa dr.Oetker Śnieżynki cukrowe dr.Oetker Sposób wykonania: Kruszonka: Wszystkie suche składniki
Wanilia i Kardamonbułkach do hamburgerów. Skoro pojawiły się na blogu, to musiał się również pojawić przepis na burgera! I to wcale nie byle jakiego, bo takiego z karmelizowaną gruszką i niebieskim serem pleśniowym - duet idealny! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjajko 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki wrzącej wody 1/2-1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu Farsz: 100g wędzonej piersi z kurczaka 100g kremowego serka (typu Philadelphia) 20g sera mozzarella 2-3 łyżki posiekanej zieleniny (koperek pietruszka, rukola) czarnuszka (zamiast pieprzu) Przygotować farsz. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę a mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie
Di gotujeŻurawina tworzy świetny duet z gruszkami, taka konfitura jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, pasztetów, serów. Składniki: 1 kilogram żurawiny 0,5 kilograma gruszek 0,5 kilograma cukru Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Umytą żurawinę przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka. Gruszki obieramy, usuwamy
Bajeczna Kuchniazdarzyło się, że dodałam anyż do potrawy, która niedawno przyrządzałam. Chleb anyżowy jest bardzo aromatyczny, ale jego smak jest jedynie delikatnie anyżowy. Chleb anyżowy to idealne pieczywo do serów i tostów. Chleb anyżowy pszennożytni Składniki: 2 bochenki 800 g pszennej mąki, u mnie wysokoproteinowa 150 g mąki razowej żytniej + 3 łyżki do oprószenia chleba 300 g zakwasu, u mnie zakwas
codojedzeniaformy wysłanej papierem pergaminowym. Spód podpiec (w rozgrzanym piekarniku) 10 minut w 200 stopniach. Blachę wyjąć z piekarnika a temperaturę zwiększyć do 240 stopni. Przygotować masę serową. Ser wymieszać mikserem (na wolnych obrotach) z cukrami. Dodać skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny a następnie po jednym jajku. Mieszając - wsypać mąkę ziemniaczaną. Jednolitą całość przelać na kruchy spód. Piec przez
Di gotujeGarść informacji z Wikipedii: Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Produkowany od kilku wieków głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco. Kiedyś był wytwarzany tylko jesienią i zimą domowym sposobem, w niewielkich porcjach i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 100 – 200 g lub na wagę. Dziś nowoczesna technologia konserwowania pozwala
Pychotkaaaszklanki cukru pudru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel czerwony 1/2 szklanka mleka 4 łyżki kokosu 2 łyżki kakao masa serowa 70 dag zmielonego sera 3/4 kostki margaryny 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka sok z 1 cytryny budyń śmietankowy Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, resztę składników a na koniec ubita pianę z białek
PychotkaaaSkładniki: masa serowa 75 dag zmielonego sera 1/2 kostki masła 30 dag cukru pudru 8 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń bakalie kulki orzechowe 30 dag orzechów włoskich zmielonych 1 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 3-4 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia masa 1 kostka masła (jest to mało musiałam dorobić masy z połowy kostki masła
Pychotkaaanadchodzący sezon. Zakupiłyśmy pamiątki … zjadłyśmy ostatnią włoską pizzę ( ta z Anchois przepyszna! ) i wylądowałyśmy w Food Markecie – sklepie z prawdziwymi, oryginalnymi i najlepszymi produktami z Włoch! Sery, wędliny, makarony, sosy, dodatki, świeżo owoce, warzywa i pieczywo – kusiły na każdym kroku i zachwycały! Ajj jak jak bym chciała mieć taki sklep koło domu! :D Popatrzcie jakie cuda można
Ostra na Słodko