jest fajnym pomysłem na spotkania w większym gronie. Cudownie pachnąca, chrupiąca i efektownie wyglądająca. Można dodać również inne ulubione dodatki. Polecam suszone pomidory i dla lubiących więcej sera, który można powkładać pomiędzy nacięcia. Składniki: ciabata pół szklanki oliwy * 4-5 ząbków czosnku świeże gałązki rozmarynu świeże gałązki tymianku zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki dowolna ilość startego
potrawyregionalneminut. Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również inne ciasta drożdżowe: CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ
potrawyregionalnefirmy KAMIS sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku szczypta ostrej papryki słodka czerwona papryka oliwa do smażenia makaron ( spaghetti, tagliatelle) parmezan do posypania ( lub inny twardy ser ) garść czarnych oliwek pokrojonych na plasterki (opcjonalnie) Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie. Dodałam do niej starty czosnek. Lekko posoliłam. W międzyczasie pokroiłam bakłażana w plastry i posypałam solą
potrawyregionalneCykoria jest warzywem niedocenianym na naszych stołach. Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia. Idealna na surówki i sałatki. Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami. Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g cykorii to tylko 17 kcal. Można ją chrupać jako dodatek do kanapek. Wzmacnia odporność organizmu, chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami, usprawnia metabolizm, zmniejsza wchłanianie
potrawyregionalnemusztardę. Przyprawić i pasta gotowa. Smacznego! Polecam inne pyszne propozycje past: BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI TAPENADA Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z KAPARAMI OLIWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII MASŁO CZOSNKOWO KOPERKOWE Z KOPERKIEM I ANCHOIS TATAR
potrawyregionalneWyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM JAGODZIANKI
potrawyregionalneMiędzynarodowym Dniem Makaronu ? W tym roku z tej okazji także przygotowałam makaronowe danie - penne rigate w pysznym, kremowym sosie. Ten złocisty sos zrobiłam z kawałka zwykłej dyni i dobrego sera a jest po prostu boski! Dodatkowo całość podkręciłam chrupiącym boczkiem i wyszedł cudowny obiad. Radzę skorzystać z przepisu bo to jest naprawdę przepyszne! Takie jesienne, słoneczne danie. Myślę, że wielbicielom
Smaczna Pyzarozmaryn, bazylia (ulubionych) Masa: 400 ml jogurtu wegańskiego naturalnego 3 łyżki kleiku ryżowego * dałam dla pewności, że masa nie będzie pływać, następnym razem zrobię bez kleiku 50 g wegańskiego sera *opcjonalnie 100 g tofu naturalnego * jeżeli jogurt nie był zbyt gęsty pomidory suszone (dla mnie im więcej tym lepiej ale minimum jeden słoiczek) 100 g dowolnych oliwek płaska łyżeczka soli
greenscarfsmaku pokrojona w piórka dymka i kawałki manchego do dekoracji Pistou 1 doniczka świeżej bazylii skórka otarta z połowy cytryny 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy 2 łyżki utartego sera manchego odrobina wody Podziel dynię na kawałki. Oczyść z pestek i gniazda i przełóż na blaszkę do pieczenia. Posól, dopraw przyprawami, skrop oliwą i posól. Piecz w piekarniku nastawionym
codojedzeniaDzisiaj światowy dzień makaronu. Dlatego też i na blogu pojawia się przepis na niego w towarzystwie sera i brokułów. Proste danie, które polubił nawet mój wybredny syn :) Przepis jest na dużą porcję, jest jednak tak pyszny,że nigdy nic nie zostaje. 500 g suchego makaronu brokuł 2 żółtka 1 czubata łyżka musztardy francuskiej
Polska Zupawszystko 5 minut i na koniec posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Sos przelewamy do garnka z makaronem i dobrze wszystko razem mieszamy. Podajemy na talerz :) Danie możecie posypać ostrym serem w typie cheddar i jakimiś kiełkami. My użyliśmy kiełków czosnku ale Wy możecie użyć takich jakie macie akurat np. na oknie :) Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanieUważam go za interesujący i podkreślający smak element wielu potraw. Między innymi świetnie pasuje do babki piaskowej (zamiast margaryny/masła), sałatki jarzynowej, zapiekanego kurczaka, czy też jako zestaw z serem i ketchupem na kanapkę. Niestety, wszyscy dobrze wiemy, że jest stworzony głównie z tłuszczu i powinniśmy spożywać go jak najmniej, a nawet wykluczyć z diety. Jeżeli jednak nie chcemy całkowicie
Be Fit Be Strongstylu od Lidl Polska , którą możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej. Od poniedziałku (19.10) trwa u nich tydzień włoski i możecie zakupić mnóstwo pyszności prosto ze słonecznej Italii, makarony, sosy, sery, aromatyczne przyprawy, włoskie słodkości. Przyznam się, że mimo iż przesyłka miała imponującą zawartość, poczułam niedosyt i udałam się na zakupy. Musiałam użyć głosu rozsądku, by kupić tylko to co faktycznie
Cynamonowe szczęściemasłem z natką pietruszki, czosnkiem i odrobiną soli oraz pieprzu. Wiele razy robiłam też inne wersje smakowe, zmieniając pietruszkę na różne zioła, typu tymianek czy rozmaryn, nadziewałam je również serem. Ale jakby nie było dla mnie wersja mojej Mamy, z masłem i pietruszką, jest absolutnie najlepsza i nie ma sobie równych :) Jeśli nie będziecie mieli pod ręką świeżej natki zawsze
Słodko-Słony Świat Ilony