DYNIOWA: - 1 i 3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem) - 1 opakowanie sera ricotta - 1 jajo - sól - chili (jeżeli danie ma być dla dzieci pomiń ten składnik) - 1 łyżka śmietany - przyprawy: imbir, otarta skórka z limonki (ja otarłam około połowę limonki) Masę dokładnie
SMYKWKUCHNImakaronu d) 65 kg makaronu 2. Światowy dzień makaornu wypada: a) 15 lutego b) 22 kwietnia c) 10 sierpnia d) 25 października 3. W celu fermentacji sardyńskiego sera Casu marzu: a) wprowadza się do niego larwy much b) zakopuje się go w nawozie c) obtacza się go pajęczynami d) pozbawia sie go dostępu światła 4. Zabaglione pochodzi z okolic
Bon Ton Italiaakcji - ale o tym następnym razem Zapraszam do obejrzenia paru zdjęć. Zaczynamy gotowanie - szykujemy cielęce gicze i warzywa do giczek do piekarnika pieczone buraczki z dodatkami - ser i orzechy smażone grzyby do pstrąga
Stare Garychrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle/ soczewica z serami pleśniowymi/ sos jabłkowo-waniliowy/ chipsy z batatów Po wszystkim klasycznie nastąpiła zbiorowa degustacja przygotowanych dań:) Było to kolejne miłe spotkanie blogerów, gdzie nauczyłam się kilku nowych rzeczy i bardzo przyjemnie spędziłam
karmelowyStaramy się uzyskać kremową konsystencję sosu. Makaron gotujemy na al dente przez około 3 minut. Odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem. Delikatnie mieszamy. Możemy na wierz posypać startym serem
Pan i Pani Smith w kuchniŚwiąteczny sernik pachnący kandyzowaną skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów sera i serników, bo j es t zupełnie b ez ciasta, jedynie z polewą. Bardzo słodki, ale nie mdły . Nie mogłam się pows trzymać i wyjęłam go z formy kilkanaście minut po upieczeniu, przez co na zdjęciach wygląda na rozpadający się. Formę zachowuj
Szefowa kuchniOrkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 150g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych truskawek Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko
Moja MichaMała przeróbka słynnego sernika na śmietanie, tym razem zamiast brzoskwiń dodałam mrożone jagody. Masa śmietanowa jest gładka i lekka a po upieczeniu nie da się rozróżnić, że to nie ser. Składniki: na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cukru 6 żółtek 250 g masła na masę śmietanową: 4 kubki śmietany 18% ( po 330 g ) 6 białek 1 szklanka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWłosi to jednak wiedzą co dobre! Na imprezę, zamiast typowego pieczywa przygotowałam ostatnio grissini - do pochrupania, do maczania w tzatziki, do przegryzania z serami. Pycha! Przygotowanie ich jest bardzo proste, a takie świeże, chrupiące pieczywo z solą morską, sezamem lub czarnuszką świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju towarzyskie spotkania przy stole. Składniki: 400 g mąki pszennej plus
Kulinarne Inspiracjekwadraty 10x10 cm, nakładamy farsz, Tworzymy kieszonki (rogi zaklejamy do góry). Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach (ja 10 minut przed końcem położyłam na górę plasterek sera
Moje-pitraszeniewysypanej bułką tartą. Pieczarki podsmażone układamy w foremce na mięsie, przykrywamy resztą mięsa. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 minut (10 minut przed wyciągnięciem można położyć ser na górę). Smacznego
Moje-pitraszenieSmażymy jeszcze przez chwilę, mieszając. Tak przygotowany farsz wykładamy do łódeczek - po brzegi. Wkładamy do nagrzanego, do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 30 minut. Na górę można dodać ser do smaku. Smacznego
Moje-pitraszeniepodgrzewamy na patelni, aż wyparuje woda z pomidorów. Jeśli chodzi o farsz, na ciasto wykładamy takie składniki jakie akurat lubimy :) Ja dałam cebulę, polędwicę sopocką, papryczkę chilli i ser. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 200-220 stopni piekarniku przez 25 minut Smacznego
Moje-pitraszenie