ser - 16500 przepisów (strona:773/1100)

Razowy chlebek śliwkowy 97

Uparłam się, że upiekę taki chlebek. Po pysznym chlebku dyniowym  oraz najlepszym chlebku bananowym z serem przyszedł czas na śliwkowy. Z racji, że sezon w pełni, musiałam je wykorzystać kolejny raz. Prócz tego, że bardzo marzą mi się czekoladowe powidła, które zrobię choćby nie wiem co, ten chlebek to było moje małe marzenie. Nie powiem Wam ile było prób

Mango Papaja
Musaka – grecka zapiekanka 35645

jest tak samo pyszna :) 500g ziemniaków 2 bakłażany 400g mięsa mielonego 1 cebula 5 pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny tymianek 2 jajka 1 szklanka śmietany 150 sera feta Małe bakłażany pokroić w 5mm plastry, obsypać solą i odstawić, żeby puściły sok. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Chwilę podsmażyć na patelni tylko tak, aby lekko zmiękły

https:KKuchniaMniam
MAKARON CONCHIGLIONI ZAPIEKANY Z MIĘSEM 129

SKŁADNIKI: Makaron conchiglioni 1/2 kg mięsa mielonego 1 kg pomidorów 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pieprz ziołowy ostra papryka bazylia ser parmezan 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka masła klarowanego sól W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy drobno pokrojoną cebulę a po chwili mięso, dusimy ok 10 min. Obieramy pomidory ze skóry i pokrojone dodajemy do mięsa, dodajemy resztę składników

harrisa
Sernik na zimno z frużeliną brzoskwiniową 163

cukru, szczypta soli, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju.  Masa serowa: 250ml mleka,  20g żelatyny, 500g twarogu tłustego, 500g sera mascarpone, 5-6 łyżek cukru pudru. Frużelina brzoskwiniowa: puszka brzoskwiń w syropie ( 411g z syropem ), 2 łyżki cukru pudru, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Biszkopt

W kuchni u Moniki
Jarzębina nie tylko na korale 121

innym razem! Dżem wyszedł bardzo oryginalny. Mimo sporej ilości cukru i dodatku jabłka - nadal gorzkawy. Nie nadaje się na kanapki dla dzieci, ale będzie stanowił intrygujący dodatek do deski serów. Myślę, że nawet na dystyngowanych gościach zrobiłby wrażenie. Sama jeden słoiczek już wykorzystałam, kolejne dwa czekają na moją inwencję i... Czas. Bo ostatnio mam go zaskakująco mało. Dżem jarzębinowo-jabłkowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron penne ze szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym 176

małym ogniu 5 minut, następnie zblenduj w wysokim naczyniu. Przelej ponownie do rodla, gotuj na małym ogniu, dodaj 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano, mieszaj aż ser się rozpuści. Dodaj szpinak i gotuj około 2- 3 minut aż liście ‚zwiędną’. Dodaj makaron, całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp grana padano. Smacznego

Moja pasja smaku
32 rozgrzewające dania na jesień 1761

Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Gęsta jarzynowa z brukselką Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami

Moja smaczna kuchnia
Chutney brzoskwiniowo – gruszkowy 243

Chutney to świetny dodatek do mięs, kanapek czy serów. Przypomina dżem i w pierwszej chwili po spróbowaniu można mięć takie wrażenie. Jednakże oprócz słodyczy przebija dość wyraźny ostry smak. Do wyjadania prosto ze słoika się nie nadaje, ale z wędliną smakuje super :) SKŁADNIKI: 1 kg brzoskwiń 1/2 kg gruszek 2 cebule 1 1/2 szklanki brązowego cukru 2 ząbki czosnku

https:KKuchniaMniam
Makaron razowy z twarogiem, szpinakiem i brukselką 121

Szybko, łatwo i bez zbędnych kalorii Ciąg dalszy dietetycznych ofiar w ludziach - po kilku godzinach intensywnego rowerowania - i wyrzeczeń kulinarnych - bo nie zjadłam tej ociekającej roztopionym serem zapiekanki, na którą miałam strrrraszną ochotę .  Z racji awersji Pana Męża do wszystkiego co dietetyczne, przedstawiam propozycję na obiad jednoosobowy - akurat dla średnio-żartej jednostki płci żeńskiej . Składniki na porcję 1-osobową

Grunt to przepis!
Domowy Kebab (Kebab z Kurczaka) 9920

najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład wchodzą kawałki mięsa, warzywa, całość polewa się sosami i podaje

Słodka Strona
Dietetyczna wersja knedli ( twarogowe ) ze śliwkami. 108

wydrylowania śliwek, które następnie dokładnie myjemy. Na durszlak wykładamy twaróg i pozostawiamy na około 30 minut aby obciekł nadmiar wody w nim zgromadzony. Następnie rozbijamy jajko, które mieszamy z serem, mąką oraz cukrem i solą. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Jest ono bardzo lekkiej konsystencji.   Powstałe ciasto można wykorzystać na dwa sposoby : rozwałkować ciasto cienko i za pomocą szklanki wykrajać fragmenty

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Sałatka z pęczaku, kalafiora i halloumi 128

pęczaku, kalafiora i halloumi Składniki: 100 g pęczaku 1 mały kalafior 1 łyżka drobno pokrojonych ziół, u mnie pietruszka i tymianek sól do smaku 1 mały kalafior 120 g sera halloumi 100 ml karmelizowanych czerwonych borówek Ugotuj pęczak na sypko w lekko osolonej wodzie. Zetrzyj kalafior na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do garnka i zalej wodą, lekko posól. Blaszuj

codojedzenia
Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami 127

szczęścia brakowało mi jedynie dobrego wina! Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Składniki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego 1 lyżka masła 1 jajko 1 plasterek sera gouda 2 małe pomidorki lima 2 duże różyczki kalafiora oraz zielone liście kalafiora 1 łyżeczka oliwy z oliwek tłoczonej razem z pomarańczami 1 łyżeczka posiekanej skórki z cytryny płatki chili sól

Moja smaczna kuchnia
Langos czyli wspomnienie wakacji 163

jedliśmy w tym roku w czasie urlopu na Węgrzech. Jedliśmy dwa rodzaje i powiem Wam, że były przepyszne.  Pierwszy langos jakiego jedliśmy to wersja podstawowa czyli ze śmietaną, serem i czosnkiem.    A drugi langos to opcja full wypas..czyli boczek, kiełbasa, słonina, cebula, papryka, czosnek.   Znalazłam też przepis na langos’e i mam nadzieję

Kuchnia na wzgórzu
Tagliatelle z grzybami leśnymi i parmezanem 114

razem ok. 7-10 minut. Dolewamy śmietanę, ścieramy gałkę muszkatołową, chwilkę razem dusimy. Pod koniec dodajemy zieloną pietruszkę, mieszamy i dodajemy odcedzony makaron.  4. Podajemy ze świeżo startym serem i zieloną natką pietruszki

Apetyczna babeczka