poręczne, podzielne i co najważniejsze wszyscy je lubią, bo są pyszne! I tak w czerwcu i lipcu najczęściej są to jagodzianki (również te z serem ), a teraz u schyłku lata nadziewam je musem z jabłek lub dyni. Takie nadzienie dobrze jest doprawić cynamonem, kardamonem lub innymi korzennymi przyprawami, nabierają wtedy wyrazistości i intensywności. Dla podkreślenia smaku można
Rozpustne gotowanieananasa w paski lub grubą kostkę. Owoce i cebulę pokrojoną w pióra, dorzucamy do kaczki w połowie czasu pieczenia. Lekko podlewamy wodą. Podajemy z zieloną sałatką z dodatkiem sera feta. Słodycz owoców, aromat kaczki w majeranku połączone z wyrazistym smakiem sałatki. To wszystko sprawia, że zwykły obiad staje się małą ucztą. Kaczka i ananas - bardzo się lubią. Polecam. Danie bardzo
Kuchnia po mojemuokrągłe 200 gram, truskawki 1 kg, galaretka truskawkowa 2 opakowania żelatynę rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić, zimną śmietanę 30% ubic mikserem razem z wystudzoną żelatyną, dodać ser z wiaderka, aromat waniliowy i zmiksować na małych obrotach krótko, tortownica 24 cm - na dnie rozłożyć biszkopty i dać połowę sernika do sernika wcisnąć całe truskawki i dać resztę sernika
W Mojej Kuchni Lubięminut. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec paluszki – zrobić wałeczki o średnicy około 0,8 cm, obsypać solą, ostrą papryką... i upiec). *może być również ser typu feta zastawa
królestwo garówSosie Jogurtowo- Musztardowej Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera naciowego 5 ogórków konserwowych - Ja dodałam z chilli 20 dag sera żółtego w kawałku 3 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki musztardy ja dodałam Ostrej Angielskiej sól, pieprz 2 łyżeczki pietruszki 2 łyżeczki koperku Sposób przygotowania
Gotowanie Patkiokoło pół godziny w 180 stopniach. *do przygotowania tego dania użyłam sosu beszamelowego na bazie mleka owsianego. Mleko owsiane można zastąpić zwykłym mlekiem. *po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Sos wyszedł nieco gęsty, ale to w niczym nie ujmuje smaku :) Propozycja podania - z ziemniakami i kotletami mielonymi z kaszą jaglaną
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegrzankami, świeżym pieczywem czy groszkiem ptysiowym. Nie dodałam już do niej estragonu i jogurtu greckiego (choć w tej wersji smakuje też pysznie), ponieważ podałam ją z moimi tartaletkami z serem ricotta, cheddar i suszonymi pomidorami . Ta zupa to jeden z moich faworytów na zbliżającą się jesień. W tym okresie można ją często robić kiedy papryka jest najtańsza i najlepsza. Zdecydowanie
Zakątek rozkoszy kulinarnychWarzywa wkładamy do miski wraz z oliwkami. Przyprawiamy je solą, pieprzem i suszonym oregano. Delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy grube kawałki fety. Do oliwy dodajemy ocet. Skrapiamy całą sałatkę. Ser możemy posypać przyprawami z wierzchu. Sałatkę grecką podajemy po co namniej 10 minutach – aż warzywa nieco przejdą smakiem oliwy. Ja sałatkę ozdobiłam świeżym oregano. Post Sałatka grecka (Horiatiki
Poezja smakucebulach, a we wrześniu zbiera się plony. Można z nich przyrządzić przeróżne dania. Ważne, by je dobrze przyprawić. Składniki : 2-3 kapusty Pak Choi jajko parmezan lub inny twardy ser 2 pomidory (u mnie odmiana zielona i czerwona) ewentualnie: chili sól gruba sól himalajska lub morska pieprz Kapusta chińska Pak Choi Kapusty dobrze wypłukać, szczególnie przy połączeniach liści
Weekendy w domu i ogrodziemalutkim ogniu, bez przykrycia, gotujemy sos aż odparuje ¼ płynu. Pizzę pieczemy na drugim od dołu poziomie piekarnika 10 minut. Następnie na minutę przenosimy ją pod górną grzałkę, żeby ser i ranty ciasta lekko się zarumieniły (pilnujcie, żeby nie przypalić! czasami wystarcza i 40 sekund, wszystko zależy od mocy i wydajności Waszego piekarnika). Gwarantuję Wam, że jeśli byliście w grupie
Karo in the Kitchenmyśl o jutrzejszym dniu. Niby zwykły dzień, a jednak wyjątkowy. Zaczęłam odliczać. Ostatnio zaczęłam przygotowywać najróżniejsze pasty do kanapek. Odkąd wyrzuciłam z diety wszystkie serki do smarowania, tłuste sery, a w szczególności wędliny, postanowiłam, że co kilka dni będę przyrządzać własne smarowidła. Korzysta z nich cała rodzinka i starczają na parę dni, więc za każdym razem wychodzi spora ich porcja
Be Fit Be Strongweekend nie musi być obowiązkowo ciasto. Można upiec pyszne i puszyste drożdżówki na przykład z serem. Wiem, że są osoby nie umiejące robić ciasta drożdżowego ale warto się przełamać i zacząć przygodę z tym ciastem. Jest smaczne i wbrew pozorom wcale nie takie trudne do wykonania jak się wydaje. A smak jeszcze ciepłej drożdżówki to już poezja, ja osobiście lubię
Ewa w kuchnimąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 10 śliwek węgierek 2 antonówki garść płatków migdałowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera wkładamy ser, śmietanę, ostudzone masło, cukier, wanilię, miksujemy by składniki się połączyły. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz sól. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach
Dzieje kuchennej Wiewiórypropozycja dla tych wiecznie na diecie, oraz tych którzy chcą po prostu spróbować czegoś nowego. Dodam, że to świetny przepis aby zaskoczyć innych - w koncu jak to? sernik bez sera? Czas udowodnić, że nie ma rzeczy niemożliwych ;) TORTOWNICA 26 CM Składniki na spód : 12 łyżek otrąb 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 6 łyżek mleka Wszystkie składniki
Jedzeniomaniasmakiem na pewno zaskoczycie gości, kiedy podacie ją do obiadu lub kolacji. Czego potrzebujemy? - 3 buraki - 3 gruszki - pół czerwonej cebuli - oliwa z oliwek - łyżka chrzanu - sól - pieprz - odrobina sera feta (do podania) Przygotowanie: 1. Buraki ugotować, obrać ze skórki. Następnie pokroić w kosteczkę. 2. Cebulę i gruszki również pokroić w kostkę. 3. Wszystko razem wrzucić na patelnię, dodać oliwę
two broke sisters