prawie tradycją, że zawsze w czwartek robię z dziećmi pizzę. To taki rodzaj opróżniania lodówki przed postnym dniem jakim jest piątek. Pozostałe dodatki oczywiście wg uznania i oczywiście dużoooo sera najlepiej mozarella. Ciasto na dwie pizze o średnicy ok.30cm: ok. 60dkg mąki ok. 360ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek (może być też olej
Maślane ciasteczkoserkiem kremowym i posypane grubo mieloną solą morską. Można też użyć serków smakowych, warzywnych czy ziołowych albo posmarowac żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać ulubioną przyprawą lub starym serem. Zajadać solo lub z dowolnymi sosami np. z sosem pomidorowym . Polecam. Składniki : 40dkg mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 5 dkg drożdży świeżych łyżeczka cukru 5 dkg masła
Maślane ciasteczkotłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania pęczek natki pietruszki Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i lekko przyrumienic. Zalać wywarem, mieszać i rozcierać ewentualne grudki. Dodać starty ser i śmietanę. Zagotować. Piekarnik nagrzać do 200 st. C Warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zalać sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekać przez
Maślane ciasteczkośmietany 18% ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 3 jajka sól i pieprz do smaku ¼ szklanka oleju rzepakowego opcjonalnie starty ser żółty (ok. 15 dag) Przygotowanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić. Odstawić na 10 minut by puściła sok. Odcedzić. Przełożyć do miski cukinię. Marchewkę obrać
Fabryka pomysłówzapiekałam żeberka w mozzarelli i pomidorach. Były smaczne, ale mało "charakterne". Dzisiaj przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego w smaku. Serdecznie polecam takie mięsko :) Składniki: 6 pałek z kurczaka, ser mozzarella, duża lub małe kulki (po odsączeniu 125 g), 1 duża czerwona cebula, 1 główka czosnku, ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka w proszku, kilka
Nie tylko w kuchniogrzanego mleka, 1 jajko, 10 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli Na nadzienie: pesto pomidorowe (mały słoiczek), 2 nieduże pomidory, cebula, 3 ząbki czosnku, ser feta ( ja zastąpiłam zwykłym sałatkowo - kanapkowym), świeża bazylia, Dodatkowo: jajo do posmarowania Sposób przygotowania: Do miski przesiać mąkę połączoną z solą. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać do nich
Nie tylko w kuchniodwracania go. Co do smaku to ... kolejne superlatywy :) Odpowiednio słodki, pyszny wilgotny murzynek, a na nim delikatna, głaciuteńka warstwa czegoś, co nie przypomina w smaku ani jogurtu, ani sera, ani żadnej pianki ... W każdym razie jest to coś pysznego, i następnym razem podwoję ilość składników, aby ta pyszna, jogurtowa warstwa była zdecydowanie wyższa :)) Składniki na ciasto
Walijskie Pichceniewarstwy na tym serniku, a sam sernik jest smaczny i mocno czekoladowy. Jest smak czekolady gorzkiej, mlecznej i najbardziej słodka jest warstwa z białej czekolady. Składniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 300 ml kremówki 30% 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej
Ala piecze i gotujewykorzystać do wypieku czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę to trzeba. Uwielbiam bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym serem i owocami. Poranna kawa i literatura w postaci najnowszego numeru Medical Maestro , w nim mój przepis na bajgle wprawia mnie w błogi stan zadowolenia i satysfakcji. Cała niedziela przed nami
codojedzeniapomidorami i równie wyrazistą gorgonzolą. Brzmi ciekawie? Smakuje także dobrze :) Składniki: 2 bakłażany 1 torebka ryżu białego 350 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów ser gorgonzola 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz, zioła prowansalskie Ryż ugotować do miękkości. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dorzucić posiekany czosnek. Wsypać ostrą
My simple kitchenryzyko zachorowania na wszelakie nowotwory, choroby serca, nie chcę mieć problemów z cholesterolem ani cukrzycą. W związku z tym, stwierdziłam, że czas zaprezentować Wam wegański zamiennik parmezanu. Parmezan jako ser, produkt odzwierzęcy został wyeliminowany z mojej diety. Bardzo lubiłam jego smak, ale ta wersja jest porównywalna w smaku do oryginału, że za nim nie tęsknie. W dodatku jest zdrowszy
Be Fit Be Strongrozpadać. Smażymy dynię partiami. Gotowe plastry układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Posypujemy cukrem, pieprzem, solą i papryką. Polewamy winem. Pieczemy ok 20-30 minut w 190 stopniach. Podaję z serem feta lub tłustym twarogiem
AZgotuj!delikatny orzechowy posmak. W internetowej skarbnicy wiedzy wyczytałam, że warto ją łączyć z różnymi produktami, m.in.: oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem. Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało proste, ale za to meeega pyszne
Czerwona Porzeczkamiękka, ale nie za długo, żeby kawałki nie zaczęły się rozpadać. Gotowe plastry cukinii odstawiamy do przestudzenia. Tortillę smarujemy dość grubo serkiem, taktycznie zostawiając jedną krawędź mniej posmarowaną- ser nie będzie wyłazić przy zwijaniu. Na serku układamy wystudzone plastry cukinii, całość zawijamy i tuż przed podaniem kroimy w ukośne plastry grubości 1-2 centymetrów. Totalna prościzna, ale bardzo lubię
les mirabelles