typowa surówka z marchewki. Jednak dodatek oscypka nadaje jej zupełnie innego smaku ( zmienia bardzo dużo ). Słodycz marchewki połączona z intensywnością oscypka. Z braku oscypka można spróbować go zastąpić innym serem o podobnym smaku i strukturze. Składniki: 2 spore marchewki Kawałek oscypka Szczypta soli Płaska łyżeczka cukru 2 spore łyżki gęstego jogurtu typu greckiego sok z cytryny do smaku Wykonanie: Marchewki
Smaki Ewyprzedstawię moją ulubioną wersję. Składniki na 12 szt.: 200-250 g ryżu ugotować do miękkości (podaję w widełkach, bo zazwyczaj podjadam taki ugotowany) 100 g wegańskiego żółtego sera 100 ml wegańskiego jogurtu naturalnego pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki suszonego czosnku suszone pomodory (ja miałam własnej roboty więc ich sobie nie żałowałam, ale słoik wystarczy) łyżka kaparów
greenscarfczarnuszce, która zdecydowanie podkreśla smak. Przepis: Paprykarz z marchewki 4. Pasta z wędzonego tofu Tym razem naszym głównym składnikiem będzie wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was, nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu
Bananowe Polekrążki. Mozzarellę odsączamy i wyciskamy w rękach z zalewy. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem, nakładamy warzywa. Następnie odsączoną mozzarellę rozrywamy w palcach na małe kawałeczki i posypujemy równomiernie pizzę. Na ser kładziemy klopsiki. Pizzę pieczemy ok. 15 minut kładąc blachę bezpośrednio na spodzie piekarnika nagrzanego do 220*C, ustawionym na grzałkę dolną + termoobieg. Jeżeli nie mamy takiej opcji najpierw nagrzewamy spód
Kuchnia w szuwarachłososiem Składniki Ulubiona sałata (ok. pół główki lodowej, opakowanie mixu sałat, u mnie - 3 rodzaje sałaty w doniczce) Wędzony łosoś (100-120 g) 1/4 średniej wielkości granatu 150 g sera typu feta Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Przygotowanie Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na talerzu. Na sałacie układamy pokrojoną
Kuchnia w szuwarachprowadził przesympatyczny Wojtek Lewandowski Po wstępnych uprzejmościach, powitaniu i oprowadzeniu nas po showroomie przez przedstawicieli marki Gorenje, zabraliśmy się do dzieła. Wspólnymi siłami przygotowaliśmy: sałatkę z pieczonych buraków z serem gorgonzola i orzechami włoskimi, pstraga z grzybami i szynką parmeńską, risotto milanese z szafranem podane z osso-buco z gremolatą cytrynowo-pietruszkową. Sprawdziło się tutaj powiedzenie, że proste potrawy
karmelowyziemniaczanej lub mleka w proszku Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć je folią i wstawić do lodówki. Twaróg przekręcić przez maszynkę do mielenia dwukrotnie. Ucierać ser z cukrem, następnie dodawać po jajku, dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione i wystudzone masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakażdym razem staram się coś zmienić, dodać, odjąć lub zamienić jakiś składnik..tym razem są kotleciki z imbirem, na blogu w sumie też są [ klik] , ale te są bez sera, ale z dodatkiem śmietany..takie kotleciki są bardzo soczyste i smaczne. 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 2-3 łyżki śmietany kwaśnej 2 jajka 2 łyżki bułki tartej
Moje domowe kucharzenieśniadanie . Tematem są bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami a przepis pochodzi z tego bloga . Niestety nie miałam mleka w proszku i pomidorów więc dałam zwykłe mleko i żółty ser. Bułeczki wyszły smaczne i jak to już jest u mnie zjadłam taką ciepłą zaraz po wyjęciu z piekarnika. Bo nie muszę przypominać, że takie są najsmaczniejsze. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniszybką kolację, przystawkę czy śniadanie. Dobre, bardzo dobre.. - 7 lub 8 kromek chleba - łyżka masła - 10 plastrów salami - 1 krążek sera brie - pół szklanki sosu pomidorowego lub ketchupa - 2 pomidory - łyżka pieprzu czarnego mielonego Kromki posmaruj masłem cienko! Teraz posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem, na nim poukładaj plasterki salami (cienkie) , a na salami brie. Na brie poukładaj plastry
Pasje Jolkiorzechami włoskimi Składniki (na 2-4 porcje): 200 g brukselki 3 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego 1 łyżka musztardy sól, pieprz 6-7 łyżek oliwy 50 g sera parmezan 100 orzechów włoskich Przygotowanie: Z brukselki odetnij zdrewniałe końcówki i oderwij brzydkie liście. Następnie pokrój brukselkę na bardzo cienkie plasterki. Pomocna okaże się tutaj mandolina lub robot kuchenny. Pokrojoną
Chilli Czosnek i Oliwadanie z piekarnika. Połączyłam moje ulubione smaki. Ciekawe czy wam to połączenie przypadnie do gustu? 4 – 5 strąków czerwonej papryki 1 szkl suchej kaszy jaglanej EcoBlik 100 g sera halloumi 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki rodzynek natka pietruszki ostra papryka kumin sól Kaszę jaglaną ugotować
Polska Zupadrugi dzień :) Jarmużowo-brokułowe pesto Składniki na obiad 4 osób 3 duże liście jarmużu (bez łodygi) jeden mały brokuł mały ząbek czosnku mała garstka płatków migdałowych starty żółty ser (kostka 1-2cm około) 2 łyżeczki oleju/oliwy Brokuła umyć, ugotować (9minut). Jarmuż umyć, oderwać twarde łodygi (mogą sprawić, że pesto będzie gorzkie) i wraz z pozostałymi składnikami zblendować na pesto
Przepysznik - BLW i nie tylkoPrzepyszny sernik na zimno, chyba nasz ulubiony. Prosty w wykonaniu, kremowy, puszysty, cudowny, z lekką nutką cytrynową. Na spodzie z pokruszonych ciastek maślanych z dodatkiem masła
moj przepis na