Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta,pieprz. Składniki miksujemy. Sos idealnie pasuje do pieczonych mięs a także ryb. Smacznego
potrawyregionalnePolsce. Kartacze są sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia. Zazwyczaj masę ziemniaczaną wypełnia się mielonym mięsem. Spotyka się również inne farsze jak np. grzyby,kapusta kiszona, jajka lub ser. Składniki na ciasto: na około 10 sztuk 1 kg. ugotowanych ziemniaków 0,5 kg. surowych ziemniaków skrobia, która osadziła się na dnie naczynia do którego
potrawyregionalnepolałam je olejem. Wstawiłam do piekarnika w temp.200 stopni na około 40 minut. Pod koniec ich pieczenia włożyłam na blachę kotleta na wierzch którego położyłam plaster żółtego sera. Danie być może niezbyt dietetyczne ...ale tak polskie i ciągle na czasie ;-) Smacznego
potrawyregionalnepodsmażone starte ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Kapelusze pieczarek oprószyłam solą i pieprzem. I uzyskaną masą nakładałam ich wnętrza. Pieczarki można posypać serem mozzarellą bądź parmezanem. Piekarnik nagrzałam do 200 C i ułożyłam pieczarki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 20-30 minut. Smacznego
potrawyregionalneProponuję na dzisiejszy dzień placuszki z cukinii. Zdrowe,szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: cukinia 2 jajka szklanka mąki garść startego parmezanu (bądź inny ostry ser) natka pietruszki sól pieprz czerwona papryka ząbek czosnku pół łyżeczki zmielonego kminku łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z jednej cytryny Cukinię obrałam,oczyściłam z gniazd nasiennych i starłam na tarce o grubych
potrawyregionalnetosterze (można w piekarniku) i kładłam kolejno na bułkę: Sałatę Kotleta Pomidora,o górka kiszonego Cebulę surową Cebulę podsmażoną Na koniec polałam wszystko sosem Powinien być jeszcze plasterek sera zółtego... ...ale i tak już wystarczy tych kalorii ;-) Smacznego
potrawyregionalneżelazo. Czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu. Dziś polecam pastę z tej morskiej rybki. Składniki: makrela wędzona 2-3 szt.jajek (można zamiast jajek użyć białego sera) 1 szt.małej cebuli szczypiorek lub zielona część dymki łyżka majonezu łyżeczka koncentratu pomidorowego sól,pieprz
potrawyregionalneczerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek sól,pieprz oliwa Składniki sos: jogurt grecki 2-3 szt.ogórka kiszonego 2-3 ząbki czosnku świeży koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię. Warzywa podsmażyłam na patelni. Przełożyłam je do garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy. Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem. Dusiłam aż warzywa zmiękną
potrawyregionalneziemniaczaną. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego! Polecam również BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z SEREM z Kresów
potrawyregionalneCiasto drożdżowe jest ciastem, które smakuje chyba wszystkim. Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce. Polecam je z białym serem. strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ ŚLIWKAMI Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( 250 ml ) 1 szklanka cukru ( 250 ml ) 200 g masła 4 jaja
potrawyregionalneząbki czosnku świeże listki oregano garść zielonej pietruszki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek kawałek sera feta (opcjonalnie) starty kawałek mozzarelli (opcjonalnie) Cebulę drobno pokroiłam i chwilę podsmażyłam na oliwie. Dodałam starte ząbki czosnku i pokrojone grzyby. Podsmażyłam, dodałam przyprawy i zioła. Wymieszałam
potrawyregionalnePolecam dodać bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory. Jest to lekkie danie wegetariańskie. Można je podawać samodzielnie, z ryżem jak i dodatek do potraw mięsnych. Dla lubiących ser, polecam posypać przed podaniem startym parmezanem. Składniki: 1 średniej wielkości bakłażan 1 nieduża cukinia 250 g świeżej dyni 2 pomidory 1-2 papryki ( mogą być różne kolory) 1 cebula
potrawyregionalnejest fajnym pomysłem na spotkania w większym gronie. Cudownie pachnąca, chrupiąca i efektownie wyglądająca. Można dodać również inne ulubione dodatki. Polecam suszone pomidory i dla lubiących więcej sera, który można powkładać pomiędzy nacięcia. Składniki: ciabata pół szklanki oliwy * 4-5 ząbków czosnku świeże gałązki rozmarynu świeże gałązki tymianku zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki dowolna ilość startego
potrawyregionalneminut. Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również inne ciasta drożdżowe: CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ
potrawyregionalnefirmy KAMIS sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku szczypta ostrej papryki słodka czerwona papryka oliwa do smażenia makaron ( spaghetti, tagliatelle) parmezan do posypania ( lub inny twardy ser ) garść czarnych oliwek pokrojonych na plasterki (opcjonalnie) Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie. Dodałam do niej starty czosnek. Lekko posoliłam. W międzyczasie pokroiłam bakłażana w plastry i posypałam solą
potrawyregionalne