ser - 16500 przepisów (strona:757/1100)

Lasagne z sosem pomidorowo - kaparowym 153

minut aż sos pięknie zgęstnieje.  W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smaruję oliwą, układam warstwę makaronu, sosu, połowę sosu beszamelowego - następnie przekładam makaronem, sosem i posypuje serem. Czynność powtarzamy i na sam koniec zalewamy wszystko beszamelem. Naczynie odstawiam na 20-30 minut tak aby makaron zmiękł ( jeżeli od razu chcecie wstawić do piekarnika, makaron sparzcie w gorącej wodzie, żeby

Niezły Młynek
Sernik ze złotą rosą 1415

miękkiego masła 120 g drobnego cukru 1 całe jajko 1 szklanka mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę serową: 750 g dobrej jakości sera z wiaderka (ja używam "Włoszczowa") 3 całe jajka  + 3 żółtka (białka odkładamy na później) 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 60 g budyniu waniliowego bez cukru Składniki

My Culinary Art
Sernik leko cytrusowy z sosem śliwkowym. 149

Składniki: 1 kg sera. Użyłam Hanusi w wiaderku 200-300 g cukru 4 jajka 250 g śmietany kwaśnej 18% 2 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżkę lub więcej posiekanej skórki z cytryny i pomarańczy łącznie.Można zamiast tego dać wanilię. 2 łyżki soku z cytryny        Polewa: 200 ml śmietany 18% cukier do smaku

Malinowe Pocałunki
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA 134

Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i  smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta,pieprz. Składniki miksujemy. Sos idealnie pasuje do pieczonych mięs a także ryb. Smacznego

potrawyregionalne
PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE 194

Polsce.  Kartacze są sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia. Zazwyczaj masę ziemniaczaną wypełnia się mielonym mięsem.  Spotyka się również inne farsze jak np. grzyby,kapusta kiszona, jajka lub ser. Składniki na ciasto: na około 10 sztuk 1 kg. ugotowanych ziemniaków 0,5 kg. surowych ziemniaków skrobia, która osadziła się na dnie naczynia do którego

potrawyregionalne
KOTLET SCHABOWY Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 317

polałam je olejem. Wstawiłam do piekarnika w temp.200 stopni na około 40 minut. Pod koniec ich pieczenia włożyłam na blachę kotleta  na wierzch którego położyłam plaster żółtego sera.  Danie być może niezbyt dietetyczne ...ale tak polskie i ciągle na czasie ;-) Smacznego

potrawyregionalne
FASZEROWANE PIECZARKI 164

podsmażone starte ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Kapelusze pieczarek oprószyłam solą i pieprzem. I uzyskaną masą nakładałam ich wnętrza.  Pieczarki można posypać serem mozzarellą bądź parmezanem. Piekarnik nagrzałam do 200 C i ułożyłam pieczarki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 20-30 minut. Smacznego

potrawyregionalne
PLACKI Z CUKINII 135

Proponuję na dzisiejszy dzień placuszki z cukinii. Zdrowe,szybkie i łatwe w przygotowaniu.  Składniki: cukinia 2 jajka szklanka mąki garść startego parmezanu (bądź inny ostry ser) natka pietruszki sól pieprz czerwona papryka ząbek czosnku pół łyżeczki zmielonego kminku łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z jednej cytryny Cukinię obrałam,oczyściłam z gniazd nasiennych i starłam na tarce o grubych

potrawyregionalne
HAMBURGERY 176

tosterze (można w piekarniku) i kładłam kolejno na bułkę: Sałatę Kotleta Pomidora,o górka kiszonego Cebulę surową Cebulę podsmażoną Na koniec polałam wszystko sosem Powinien być jeszcze plasterek sera zółtego... ...ale i tak już wystarczy tych kalorii ;-) Smacznego

potrawyregionalne
PASTA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ JAJKIEM I CEBULKĄ 132

żelazo. Czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu.   Dziś polecam pastę z tej morskiej rybki. Składniki: makrela wędzona 2-3 szt.jajek (można zamiast jajek użyć białego sera) 1 szt.małej cebuli szczypiorek lub zielona część dymki łyżka majonezu łyżeczka koncentratu pomidorowego sól,pieprz

potrawyregionalne
KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI 131

czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek sól,pieprz oliwa Składniki sos: jogurt grecki 2-3 szt.ogórka kiszonego 2-3 ząbki czosnku świeży koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię. Warzywa podsmażyłam na patelni. Przełożyłam je do garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy. Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem. Dusiłam aż warzywa zmiękną

potrawyregionalne
KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA 410

ziemniaczaną. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego! Polecam również  BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z SEREM z Kresów

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 161

Ciasto drożdżowe   jest ciastem, które smakuje chyba wszystkim. Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i  można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce. Polecam  je z białym serem.  strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ ŚLIWKAMI Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( 250 ml ) 1 szklanka cukru  ( 250 ml ) 200 g masła 4 jaja

potrawyregionalne
PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI 183

ząbki czosnku świeże listki oregano garść zielonej pietruszki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek kawałek sera feta (opcjonalnie) starty kawałek mozzarelli (opcjonalnie)   Cebulę drobno pokroiłam i chwilę podsmażyłam na oliwie.   Dodałam starte ząbki czosnku i pokrojone grzyby. Podsmażyłam, dodałam przyprawy i zioła.   Wymieszałam

potrawyregionalne
LECZO WEGETARIAŃSKIE 154

Polecam dodać bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory. Jest to lekkie danie wegetariańskie. Można je podawać samodzielnie, z ryżem jak i  dodatek do potraw mięsnych. Dla lubiących ser, polecam posypać przed podaniem startym parmezanem. Składniki: 1 średniej wielkości bakłażan 1  nieduża cukinia 250 g świeżej dyni 2 pomidory 1-2 papryki ( mogą być różne kolory) 1 cebula

potrawyregionalne