mleka 35 g drożdży 80 g cukru 80 g masła szczypta soli na nadzienie: 1,5 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 250 g sera białego 2 łyżki masła 100 g rodzynek 50 g skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Mleko podgrzać, wymieszać z częścią cukru i drożdżami. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę cukru, sól
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczekoladzie, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu a i efekt był ciekawszy. *tortownica 26 cm Składniki: na spód: 2 opakowania pierniczków nadziewanych w czekoladzie na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 300-350 g dyni 150 g cukru 3 jajka 3 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki imbiru skórka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawrzucić na rozgrzany tłuszcz i usmażyć. Przyprawić, dodać starty czosnek i serek topiony, dokładnie wymieszać. Przestudzić i rozłożyć na filetach. Mozarellę i pomidory pokroić w plastry. Na pieczarkach ułożyć ser a następnie plasterki pomidorków. Piec zapiec w piekarniku w 200*C na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKilka dni temu przywiozłam z Tatr świeżą pyszną bryndzę. Uwielbiam bryndzę, ale niestety te sklepowe są kiepskie- mają tylko około 5% owczego sera. Ta kupiona w górach miała podobno pomiędzy 40 a 60%, nie wiem ile w tym prawdy, ale i tak była o niebo lepsza. Wymieszałam ją ze szpinakiem i nadziałam pierożki robione z ciasta na ravioli. Te okraszone
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie nie ma tradycji jedzenia gęsiny, zresztą nie byłoby na nią chętnych. Bardzo lubimy roztopiony, ciągnący się ser, na obiad był więc filet z kurczaka nadziewany salami pepperoni i mozzarellą. Dobrze doprawiony pieprzem i ostrą papryką, usmażony w chrupiącej panierce. Polecam na niedzielny obiad. Składniki: 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 8 plasterków salami pepperoni 1 kulka mozzarelli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaekspresowo. W tłuszczu bardzo rosną, nakładałam ciasto łyżką i nie polecam robić większych bo w środku mogą być surowe. Dobrze czuć w nich pomarańczową skórkę i fajnie smakują z sera nie mielonego, wtedy dobrze czuć serowe grudki. Składniki: (wyszło mi około 20 sztuk) 250 g twarogu półtłustego w kostce 315 g mąki przesianej 4 łyżki cukru 3 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaidealna do obiadu lub jako dodatek do dań z grilla. Składniki: kilka liści sałaty lodowej 1/2 czerwonej papryki kiść czerwonych winogron (najlepiej bezpestkowych) 1 niewielka pomarańcza 1/2 opakowania sera feta łyżka orzeszków arachidowych (można pominąć) na sos: sok z połowy cytryny 4-5 łyżek oleju lub oliwy (użyłam oleju z awokado) 2 łyżeczki musztardy odrobina cukru sól
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakolorowa sałatka doskonała jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z grilla. A co najważniejsze- pyszna i pełna witamin. Składniki: opakowanie "mix sałat z roszponką" kostka sera feta 2 łyżki czarnych oliwek kiść drobnych zielonych winogron 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki musztardy sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaboki tortownicy wyścielić papierem do pieczenia a następnie wyłożyć ciastem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Powoli ucierając dodawać ser i mąkę. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kajmak. Piekarnik nagrzać do 200*C, do nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaforemki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut. W tym czasie przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać budynie, ser a na końcu wystudzone masło. Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać ją na biszkopt kiedy ten będzie jeszcze nie całkiem upieczony ale kiedy nie będzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoleju na złoto. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce pora i plasterek mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się rozpuści
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoliwki pokroić na połówki. Mozzarellę odsączyć i pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwę wymieszać z ziołami, solą i pieprzem. Na półmisku układać na zmianę pomidory i ser. Na wierzchu poukładać resztę dodatków. Polać oliwą i posypać świeżymi ziołami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLidl 1 duży por 1/2 kg obranej dyni hokkaido 800 ml rosołu z kurczaka 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy extra vergine Lidl 50 g sera cheddar lub parmezan 1 łyżka przyprawy aglio olio e chili Lidl sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy
Wanilia i Kardamonskładników odżywczych. Składniki są surowe, więc oddają nam pełnię smaku i tego co w nich najlepsze. Bazą jest jarmuż z ogórkiem, ostrości nadają rzodkiewki, a specyficznego smaku kozi ser. Całość dopełnia lekki sos na bazie oliwy i soku z cytryny
Milion Smakówząbki czosnku masło gałka muszkatołowa mielona sól, pieprz Wykonanie: Szpinak podsmażyć na masełku, aż odparuje woda, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser zetrzeć na tarce, dodać do szpinaku. Całość dokładnie wymieszać Na stolnicę wsypujemy mąkę, po woli wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz
magiczna kuchnia Kasi