ser - 16500 przepisów (strona:781/1100)

Włochy: Tiramisu 155

sposób tiramisu jest delikatniejsze, niesamowicie leciutkie i nieco mniej kaloryczne, choć przy deserach kalorie jak dla mnie nie mają większego znaczenia. Tiramisu (bez jajek) forma 30x15 cm 500 g sera mascarpone 350 g śmietany 30% (schłodzona, prosto z lodówki) 100 g podłużnych biszkoptów lady fingers 2 łyżki cukru pudru 2 filiżanki dobrego espresso 50ml likieru amaretto 2 łyżki kakao Przygotować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb ze słonecznikiem 163

mnie wiele smutnych rzeczy i przygruntowy nastrój kompletnie odbierał mi chęć do robienia czegokolwiek. Niestety mały patron Przepysznika, Móżdżek, zasnął cichutko i pohasał do innych ogonków zamieszkujących krainę żółtego sera, groszku i oliwek. Schedę po nim przejąć musi brat, o wdzięcznym imieniu Pinki, rudy paskudnik uwielbiający podkradać chusteczki i wszystko co da się zjeść. Choć wszyscy nadal tęsknimy za Móżdżkiem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pralinki Bounty 163

wszystkich stron świata, by Cię mocno przytulić, życzyć „Wszystkiego Najlepszego” i spędzić razem cudny wieczór przy rumie z colą i cytrynką, ciachach, słonych zakąskach i pysznych grzankach z serem i prażonymi orzechami. A przed Wami niezbyt długi fragment jednej z najwspanialszych książeczek jakie czytałam w życiu, Kubusia Puchatka. Fragment opowiada oczywiście o urodzinach, urodzinach Kłapouchego, osiołkowego pesymisty. Fragment opowiada

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki Gordona Ramsay’a 119

jednak klasyczny, podstawowy i pierwotny przepis, który wychodzi zawsze. Na zdjęciach wersja słodka z serkiem śmietankowym i dżemem truskawkowym zaserwowana małej Tosi oraz wersja z pieczonym kurczakiem, startym żółtym serem i sosem czosnkowym, zaserwowana małżonkowi, który bez mięsa obiadu sobie nie wyobraża. Naleśniki Gordon'a Ramsay'a 300ml mleka 2 jajka 125g mąki pszennej 30g rozpuszczonego masła Mleko z jajkami

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i szpinakiem 157

oliwek 1 cebula, posiekana 1 szklanka ryżu basmati  2 szklanki bulionu 400 g tuńczyka z puszki w sosie własnym 120 g (około 1/2 szklanki) suszonych pomidorów 200 g sera mozzarella 50 g parmezanu 100 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 jajka Szpinak wrzucić do garnka, rozmrozić i odparować wodę. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyć cebulę, aż się zeszkli

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z rukolą i indykiem 150

stanowczo za gorzkie. Z sałaty, jeśli już, mogę zjeść jasne listki ze środka, takie które rosną bardzo blisko głąba. Rukola natomiast jak dla mnie, w zestawieniu z innymi warzywami, serem czy wędliną, smakuje całkiem nieźle, a wręcz dodaje kanapce czy sałatce ciekawego posmaku. Sama jest równie gorzka, jak zwykła sałata. Nawet mój mąż, który nieustannie powtarza, że "nie będzie zjadał

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szparagowe paluszki. 93

łyzeczka przyprawy z suszonymi pomidorami 2 jajka 4 łyzki mąki olej do foremki     Szparagi myjemy, obieramy z włókien i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Bułke tarta mieszamy z płatkami, serem i przyprawami, wysypujemy do płaskiego naczynia. Szparagi najpierw obtaczamy w mące następnie w jajku a na samym końcu w mieszance z bułki tartej. Blache wykładamy papierem, spryskujemy olejem i układamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Rurki z kremem z bitej śmietany i dżemem porzeczkowym. 125

rodzinnego domu, gdzie na każde święta musiały być rurki z kremem budyniowym postanowiłam je odtworzyć. Z taką różnicą ze nie z kremem budyniowym a z bitą śmietaną i serem mascarpone a dodatkowo z dżemem porzeczkowym. Oczywiście dżem czy powidło możecie dodać wedle własnych upodobań. A więc zapraszam! Składniki; 2,5 szkl. mąki pszennej 20 dag margaryny lub masła 1 szkl

Radość kipiąca uśmiechem.
Pomidorowy kurczak z mozarellą 193

przykryć pokrywką i dusić do czasu, aż pomidory się rozpadną i sos zrobi się gęsty. Na sam koniec do sosu dodać pokrojoną mozzarellę, przemieszać i podgrzewać do czasu aż ser się rozpuści. Sos podawać z ugotowanym makaronem razowym.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Sernik z jeżynami 103

Blueberry Corner by "jagodzianka" Na dobry sernik zawsze znajdą się chętni, a przygotowanie sernika jest bardzo proste. Jedna połowa sukcesu to dobry ser, druga … Przeczytaj cały artykuł Post Sernik z jeżynami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
22 NAJLEPSZE PRZEPISY Z ZIEMNIAKAMI 258

chrupiącymi ziemniakami 8. Rolada ziemniaczana z mięsem 9. Kartoflaniki prababci Kasi 10. Rożki z farszem ziemniaczano-pieczarkowym 11. Ziemniaki faszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem 14. Zupa ziemniaczana z grzybami 15. Knedle z mięsem i porem podane z szafranowym sosem 16. Sałatka "Grzybowa polana" 17. Ruskie pierogi 18. Poznański gzik 19. Placki ziemniaczane 20. Shepherd

Przepisy Aleksandry
Knedle serowe ze śliwką 145

Składniki: 700 g ziemniaków 500 g sera białego 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 25-30 wypestkowanych śliwek cukier, sól Wykonanie: Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez prasę razem z twarogiem. Dodać jajka, mąkę i sól, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części. Na dłoni uformować placuszki, na środek kłaść śliwkę obtoczoną w cukrze. Dokładnie zlepić, formułując kulki. Wrzucamy po kilka

magiczna kuchnia Kasi
Cukinia z kalafiorem na ostro 144

cukinii i kalafiorów więc korzystajmy właśnie z ich bogactwa i komponujmy potrawy z ich udziałem jak choćby w tej naszej propozycji! Składniki: 2 młode cukinie 1 mały kalafior 1 ser mozzarella 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki ketchupu pikantnego 3 ząbki czosnku 1 wędzone udko z kurczaka (może być parówka wędzona ) sól

kgwjanczewo
Penne w sosie koperkowym z cieciorką / Penne in dill sauce with chickpeas 134

blendera wkładamy koperek, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy, a następnie miksujemy. Gotowy sos mieszamy z makaronem, dodajemy cieciorkę i znowu mieszamy. Do smaku posypujemy potrawę serem. Prosto i smacznie. ***** We cook the pasta according to instructions on the package and slightly cool it. Then we do a dill sauce. We put dill into a blender

Projekty ze smakiem
Drożdżówki z jabłkami i rabarbarem 135

włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 30-40 minut na złoty kolor. Tuż po wyjęciu ponownie posmarować drożdżówki mlekiem - będą wtedy lekko błyszczeć. ----------- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Drożdżowa chałka Strucla z rabarbarem i amarantusem

Weekendy w domu i ogrodzie