temperaturze pokojowej ) oddzielnie żółtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremowej do deserów 30% lub 36%, dobrze schłodzonej 1 szklanka cukru pudru (ja wolę mniej słodkie masy i dodaję tylko 1/2 szklanki cukru
cucinareużywam serka ulubionego z Wielunia - szczerze polecam do serników na zimno, pieczonych i na kanapki!:) S kładniki na tortownicę o średnicy 24 cm : 650 gramów sera porządnie zmielonego lub dobrego "wiaderkowca" (używam "Mój Ulubiony" z Wielunia) 400 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 16 g = 1 paczka cukru waniliowego
cucinarepiwo, od razu zjawia się kelner i pyta, czy chcemy kolejne świetne kufle, niestety nie na sprzedaż w menu dominują mięsa, udało mi się skomponować coś z dodatków: prażony ser oraz warzywa duszone na maśle na skutek pomyłki w tłumaczeniu menu, dostałam typowy czeski naleśnik z owocami jagodowymi i śmietaną, a nie kawałek ciasta, ale było bardzo smaczne menu Budvarki
Qlinarnie i Qlinarniepęczek, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 3/4 szklanki POZOSTAŁE: bułka tarta 3 łyżki, bakłażan 2 większe, ser żółty 4 plastry, pierś z kurczaka 1 sztuka, olej rzepakowy 3 łyżki, kucharek 1/2 łyżeczki wszystkie składniki z marynaty zmiksować w rozdrabniaczu, usunąć nóż i wsypać tartą bułkę, dobrze wymieszać
W Mojej Kuchni LubięMojemu mężowi zachciało się sernika na zimno, ja miałam ochotę na winogrona. Postanowiłam więc połączyć jedno z drugim i powstał taki oto lekki serniczek. Składniki: 1 kg sera w wiaderku 60 dag winogron jasnych bezpestkowych 200 g serka mascarpone cukier puder 3 łyżki żelatyny 1 zielona galaretka Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Dno formy do ciasta wykładamy całymi winogronami
Z Majeczką w kuchniciasto na zimno znają chyba wszyscy. Najbardziej lubią je dzieci bo jest bardzo kolorowe. Masę można zrobić ze śmietany, sera sernikowego lub jogurtu. Według mnie najlepsza wersja ze śmietaną. Stąd też nazwa-śmietanowiec, choć spotkałam się z nazwami galaretkowiec czy też kryształek. składniki: 4 galaretki, każda w innym kolorze 1000 g śmietany 18% (2,5 dużego kubka) 4 łyżki cukru
Monia miesza i gotujetofu. Smakuje równie dobrze i gdyby nie fakt, że tofu jeść nie powinnam, to pewnie dzisiaj serwowałabym makaron z tofu właśnie. Chodzą słuchy, że dobrze smakuje z dodatkiem koziego sera… Takie tam usłyszane przy stole. Składniki: //dwie porcje// na pesto 50ml oliwy z oliwek 3 łyżki płatków z migdałów 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sok z połowy małej
Fill The Bowltygodniu przygotowywałam konfiturę z aronii, jabłek i pigwowców . Zabrakło mi słoików na nią i zostało kilka łyżek niewykorzystanej konfitury. Pomyślałam, że można byłoby zrobić do niej smażony ser. I w ten sposób powstała pyszna przekąska, totalnie wykręcone caprese. Składniki : kulka (125 g) mozzarelli małe jajko szczypta soli 4-5 łyżek otrębów owsianych łyżka oleju do smażenia 2 pomidory (sugeruję odmianę
Weekendy w domu i ogrodziełyżki masła Na patelni rozpuszczam masło, dodaje 2 garście szpinaku, obsmażam wraz z posiekanym czosnkiem, około 3 minut. Zdejmuje z ognia. Za pomocą blendera, miksuje szpinak i sery. Resztę szpinaku siekam drobno i dodaje do masy. Farsz gotowy. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka nadziewamy i zgniatamy boki dookoła. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3 minuty we wrzątku (na małym ogniu
SMYKWKUCHNIZaczęło się od pomysłu. Postanowiłam zrobić tartę jeżynową na obiad. Na kruchym, orkiszowym spodzie. Z owczym serem doprawionym świeżym oregano i zielonym pieprzem. Z jeżynami, oczywiście. Plan był fantastyczny i jedyne, czego mi brakowało, to jeżyn. Wybrałam się na targ, gdzie… niespodzianka!, nie było jeżyn. Nigdzie. Nawet jednego, rozpaczliwie drogiego
Gotuj z Blue Ravenmozzarellą i rzodkiewką zapiekane w tosterze, a na to smażone jajko przepiórcze. Koniecznie z lejącym się żółtkiem. Słodkie uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie jest banalne, ser kroimy w plastry i układamy na chlebie, na to pokrojoną rzodkiewkę i wszystko opiekamy w tosterze. W tym samym czasie smażymy jajka sadzone, jednak bez żadnego tłuszczu najlepiej na patelni teflonowej
Niezły Młynekprzez wiele lat była uatrakcyjniana składnikami według upodobań smakoszy. Sałatkę tą łatwo można przekształcić w pełnowartościowe danie obiadowe, urozmaicając ją aromatycznym mięsem. Do świeżej i chrupkiej sałaty oraz startego sera można dodać usmażoną pierś kurczaka. Zwieńczeniem będzie Sos sałatkowy Cezar Knorr, czyli kompozycja suszonych przypraw: czosnku, gorczycy i lubczyku. Dokładnie połączy składniki i nada całości wyjątkowy smak. *cyt.Knorr Ja stworzyłam
Z Kuchni Do Kuchni