kapusta kiszona 40 dag · ziemniaki 3-4 szt · grzyby suszone 2-3 szt · słonina 10 dag · cebula 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · ser biały 10-15 dag · sól · pieprz · ziele angielskie · przyprawa do zup Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować
Camilla w kuchniPiekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie miksujemy. Dodajemy ser i ponownie dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (17 cm średnicy). Kilka razy
Domowy Smak Jedzeniawyjąć słoiki zaraz potem. Pozwolić na ostudzenie słoików. Przechowywać słoiki w zacienionym miejscu (można na dolnych półkach szafek kuchennych). Podawać plastry cukinii jako dodatek do dań mięsnych lub serów. Po odsączeniu z zalewy można używać na kanapki, do sałatek, gulaszy itp. Dawniej do tego zestawu dodawałam serca karczochów. Od dwóch lat jednak ich nie uprawiam, więc i nie dodaję
Weekendy w domu i ogrodziesosem chilii. Mam nadzieję, że dobrze wyważone smaki tej sałatki przypadną Wam do gustu. Składniki (na 2 duże porcje): 1/2 niezbyt dużego arbuza (wolę tego bez pestek) 300 g sera feta 20-25 liści bazylii słodki sos chilli Sposób przygotowania: Miąższ arbuza pokroić w niedużą kostkę, dodać pokrojoną w kostkę fetę i drobno posiekaną bazylię. Wierzch sałatki skropić słodkim sosem
W SMAKpęczakiem i młodymi warzywami chicken lemon curry wołowinę z grzybami, parowanym pak choi i szparagami Grupa II – przygotowała przystawki pod dowództwem Jurka: świeże liście z winegretem malinowym i grillowanym serem kozim shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami pierś z kaczki z pate, owocami i chałką Grupa III – deserowa, pod okiem Ady: krem cytrynowy
bistro mamapomocy Cuisine Companion marki Tefal, a menu było bardzo obfite i różnorodne - zresztą sami przeczytajcie jakie pyszności zostały przygotowane! Menu: Przystawki: - Świeże liście z vinegretem malinowym i grillowanym serem kozim, - Shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami, - Pierś kaczki z pate, owocami i chałką, Dania główne: - Risotto z pęczakiem i młodymi warzywami
Plate of Joywiększości kupowali w szkolnej stołówce obiad na ciepło, ewentualnie zapychali się kanapkami. Ale do wyboru były zawsze dwa posiłki, nigdy wegańskie, i drogie. Tłumaczenie, że nie jem mięsa, jajek, serów ani chleba nie pomagało, bo skutkowało typowym pytaniem: ‘To co ty niby jesz?!’, bądź komentarz w stylu ‘Raz kiedyś nic ci się nie stanie jak zjesz mięso’. No cóż, zupełnie
Wegańska kuchnia orientalnadwóch stron. Podlać mięso 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Do małego garnka wlać śmietanę i dodać serek topiony. Podgrzewać stale mieszając aż ser się rozpuści. Doprawić gałką muszkatołową, solą , pieprzem, papryką ostrą i słodką. Na patelni na łyżce masła zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę
O kuchni z uczuciemBardzo lubimy ciasto francuskie. Jest takie uniwersalne. Pasuje do parówek i sera, do kurczaka, do sernika, do rogalików z nutellą i do tart. Do słodkiego i słonego. Jest obowiązkowym wyposażeniem mojej kuchni. Po ostatnim konkursie Almette Fruit zakochałam się również w tym produkcie! Pyszny, owocowy i równie uniwersalny. Najbardziej lubię ten o smaku morelowo- waniliowym i takiego użyłam
Cakes By Kejtpieczenia. Zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Placki na pizze posmarować warstwą sosu (najlepiej rysując okręgi), posypać suszonym albo świeżym oregano, ułożyć ser mozzarella pokrojony w plastry. Na to kładziemy plastry pomidora albo pomidorki koktajlowe pokrojone w 1/2 lub 1/4 (połowę porcji). Teraz szynkę (można ewentualnie dać połowę porcji, a drugą połowę po upieczeniu
Pociąg Do Kuchnikoniec (ten wariant ułatwia transport – można wyjąć całą tartę dopiero po dowiezieniu jej na miejsce – formę postawić np. na słoik i lekko pociągnąć obręcz w dół). Krem: Ser mascarpone i kremówka muszą być bardzo dobrze schłodzone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mascarpone i mieszać szpatułką
Pociąg Do KuchniMasło wymieszać z poszatkowaną szalotką, resztą poszatkowanej pepperoni i czosnku, odrobiną natki pietruszki i sokiem z cytryny. Jeśli używacie parmezanu, nie trzeba już dosalać – jeśli nie korzystacie z sera – masło trzeba dosolić i dopieprzyć. Na każdą muszlę z małżem nakładamy masło, wyrównując na płasko. Układamy w naczyniu żaroodpornym i każdą muszlę posypujemy warstwą bułki tartej. Naczynie z mulami
Pociąg Do Kuchni