kaszy kuskus 130 g czerwonej soczewicy 9 szt pomidorków kiściowych (lub 3 szt zwykłych) 1 cebula 1/3 szklanki posiekanych liści mięty starta skórka z limonki lub cytryny 100 g sera feta 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 1. Kuskus zalać wrzątkiem, 1 cm powyżej kaszy, przykryć i odstawić na 5 minut. 2. Czerwoną soczewicę ugotować przez
Moja Galeria Smakufety garść jagód, malin i truskawek sos balsamiczny* pieprz Szpinak umyć, osuszyć. Przełożyć do miski. Truskawki podzielić na cząstki. Wraz z malinami i jagodami dodać do szpinaku. Ser feta pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Całość polać sosem balsamicznym. Doprawić pieprzem. Wymieszać. * użyłam gęstego czarnego sosu balsamicznego, jeżeli go nie posiadacie możecie zastąpić go mieszanka oliwy i octu winnego
Moja Galeria Smakukrążki, dodać do pomidora. Całość posypać solą i pieprzem. Przygotować sos. Sos: 100 g fety 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego Zmiksować ser feta z jogurtem, oliwą i octem. Polać nim pomidory z cebulą i posypać bazylią
Moja Galeria Smakuczęsto do niej wracam. Jest pyszna, smaczna i szybka w przyrządzaniu. Ostatnio wpadłyśmy na pomysł by bardzo podobną przyrządzić na grillu. Wyszła super! Chrupiące placki z ciągnącym się, aromatycznym serem… mniam! Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu! Potrawa wolna od glutenu* Ilość porcji: 6 trójkątów Czas przygotowania: 5 minut + kilka minut grillowania Składniki: 2 placki tortilli 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
Kolizje Smakówwędliny, ryby (zarówno świeże jak i wędzone), owoce morza, owoce i warzywa (od rolników z okolicznych miejscowości, duża część to produkty bio/ekologiczne) oraz pieczywo (wytrawne i słodkie wypieki) i sery (zapach i różnorodność na tych stoiskach przyprawiają o zawrót głowy). Nie brak też wonnych stoisk z kwiatami i ziołami. Targ wzbudza ogromne zainteresowanie – nawet o godzinie 14ej w dzień
Szybko Tanio Smacznieziemniaki straciły wiele na popularności w ciągu ostatnich lat, nawet jako dodatek do dań. Nawet jeśli wolicie mięso, warto przypomnieć sobie zapomniane smaki kotletów z ziemniaków czy z sera. Dziś przepis z książki "Kuchnia rosyjska" wydanej ponad ćwierć wieku temu
Milion SmakówFajny pomysł na przekąskę: do pochrupania przed telewizorem lub do serwowania z serami :) Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia", autorstwa Rachel Phoo. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 dużych krakersów: 200 g mąki żytniej 1/2 łyżki nasionek kminku 3 g drożdży instant 1/2 łyżeczki szczypta cukru 1 średniej wielkości jabłko do 80 ml ciepłej wody CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artsmakowitym deserem :) Przepis pochodzi z gazety GoodFood Polska. Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Ilość porcji: 12 Składniki: Na spód: 12 pełnoziarnistych herbatników 90g masła Masa sernikowa: 250s sera ricotta 50g cukru pudru Skórka z jednej cytryny Sok z ½ cytryny 2 jajka Niecała łyżeczka ekstraktu z wanilii 150ml śmietany kremówki Wierzch: Dżem truskawkowy Ulubione owoce Listki mięty W małym
Kolizje Smakówrazu wykładać słoiki z wody. Sałatka przechowuje się bardzo dobrze nawet w szafce w ciepłym mieszkaniu. Sałatka może być dodatkiem do obiadu. Świetnie sprawdza się i do serów, i do mięs. Po odsączeniu nadmiaru sosu, plastry ogórków mogą być układane na kanapkach. Niektórzy zjadają pół słoika, zanim zdąży się im przygotować coś bardziej treściwego ;) Bywa, że część słoików zniknie jeszcze
Weekendy w domu i ogrodziecurry, z tuńczykiem, ananasem, rodzynkami i brokułem, posypane orzeszkami ziemnymi Nietypowe, ale powiem wam, że bardzo smaczne połączenie. Naleśniki z farszem z czerwonej soczewicy (soczewica, pomidory, cebula) z serem żółtym Kurczak pieczony w orzechowej skorupce (masło orzechowe, orzeszki ziemne) ryż jaśminowy, brokuły ziemniaki i kalafior w mleczku kokosowym z curry
More food, love and dreamstego przepisu. Mięciutki, wilgotny .... wspaniały :) Ostatnio coraz częściej mam w kuchni pomocnika ;) przepis Liski Składniki 500 g mąki pszennej typu 650 20 g świeżych drożdży 250 g sera ricotta, schłodzonego 100 g miękkiego masła 25 g cukru + 1 łyżeczka 1 duże jajko 1,5 łyżeczki soli 120 g wody 1 łyżka świeżego (drobno posiekanego koperku) Drożdże mieszamy z jedną
Delicious Titbitswłaściwie to ' bobytka '). Cudowne, w optymistycznym kolorze, pachnące latem. Wprost nie można się im oprzeć! Najlepiej smakują podsmażone na bazyliowym maśle lub z dodatkiem parmezanu albo innego dobrego sera. Wbrew pozorom pracy przy nich nie ma wiele, no może, nie licząc samego żmudnego procesu łuskania bobu. Żeby ten czas sobie umilić polecam włączyć jakiś serial, usiąść przed telewizorem
Food Squaretestuję na niej makarony :). Są pyszne, a każdy z domowników zjadł je po swojemu, ja z masłem i dużą ilością czosnku, dzieci oczywiście z cukrem, a Duży z białym serem...super zabawa i fantastyczne jedzonko!. Składniki na ciasto dla 4 osób: 40 dag mąki pszennej 4 jaja 1/2 łyżeczka soli 1. Zagnieść ciasto na makaron, zawinąć
Apetyczna babeczkaułatwia, nasiona odżywiają, ale też trzeba się ruszać. Mimo fascynacji książką, ja na nią nie przejdę z kilku przyczyn: jestem niekonsekwentna w kwestii jedzenia, nie umiem omijać schabowego, sera camembert i wielu innych, poza tym mój tryb życia jest bardzo niestabilny, pracuję i w dzień i w nocy, a jak w nocy to w dzień śpię
Blondynka Gotujeostrą papryką w proszku i tymiankiem. Farsz nałożyć do wydrążonych połówek batata. Na wierzchu posypać startą mozzarellą lub ułożyć pokrojone jej kawałki. Piec ok. 15 minut do rozpuszczenia sera w 200 stopniach. Pozdrawiam Anulla
Fabryka pomysłów