Idealna w swej prostocie. Ilość składników dodajemy według własnego uznania. rukola ser feta pomidory słonecznik łyżeczka oliwy z oliwek Pomidory kroimy. Do rukoli dodajemy pomidory i pokruszoną fetę. Słonecznik prażymy na oliwie i posypujemy nim sałatkę. Gotowe
Atlas SmakówKluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy ok 3 min do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz. Podajemy z startym ostrym serem i prażonymi pestkami dyni
Atlas Smakówjeść non stop ... do obiadu ... na kolacje ... obojętnie! Spróbujcie koniecznie póki sezon na cytrusy w pełni! Składniki ( na 1 porcję ) : 1-2 marchewki szczypiorek klementynka słonecznik ser feta sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać trochę posiekanego szczypiorku. Doprawić solą i pieprzem. Dodać oliwę i cytrynę
Atlas SmakówKrokiety ziemniaczane - danie samodzielne lub recykling ziemniaków z poprzedniego dnia ;) Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem , kabanosem lub żółtym serem. 1 kg ziemniaków 2 dymki ze szczypiorkiem 5 łyżek mąki pszennej bułka tarta olej rzepakowy 2 jajka sezam sól i pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy
Atlas Smakówtwardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i śledziowych, pasztetów, serwować do pieczonych zimnych mięs czy deski serów. Ocet ze śliwek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania np. gruszek, dzięki któremu zyskają
Atlas Smakówmasę, wlać rosołek i mleko, i zagotować. Następnie zalać kaszę w formie sosem i zapiekać w piekarniku na temp. 180 stopni al. 35 minut…. (Można posypać lekko tartym żółtym serem). Zapiekanka z pierwszego przepisu była z makaronem, przepyszna, kolejną wersję wypróbowałam z ryżem.... potem była kolej na kasze. Jest PRZEPYSZNA, wrzucić można co tam się ma w lodówce.... najważniejszy jest
Tradycyjna kuchnia inaczejłyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 50 gram salami 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę sos pomidorowy: passata pomidorowa+ sól+ pieprz+ bazylia i oregano 1 kula sera mozzarella Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia
Mango Papajaposmarować sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Szczypta majeranku, oregano lub bazylii (kwestia gustu). Na wierzch posypać starty ser żółty oraz ułożyć ulubione składniki. Gotową pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika ok 220 stopni. Pieczemy 8-10 minut. Radzę pilnować, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej a nikt nie chciałby jeść
The Sweet Damselbalsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i posiekaną natką pietruszki. Włożyć do słoiczka i zostawić na noc. Pasta jest pyszna, idealnie pasuje do bagietek i sera feta. Polecam
The Sweet Damseltamaryndowca *powstałą aromatyczną substancję możemy zamrozić w kostkach do lodu i używac do gotowania SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Bakłażan zapiekany ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta <klik> Zobacz też przepis na Naturalny słodzik-domowa alternatywa cukru i odpowiednik aspiryny <klik
Pora na pora i pomidorawzględu na zawartość sera a co z tym związana kaloryczność nie jest najlepsza dla osób na diecie. Chociaż przy rozwadze, wszystko możliwe :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaprzygotowanej cukinii nakładamy farsz. Cukinie układamy na blaszce z kratką (bez odciętych "czapeczek"). Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wierzch można posypać startym serem lub przed podaniem nakryć "czapeczkami". Smacznego
Salonik smakówsoli 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: kilka łyżek pasty z bobu i pieczonej papryki 1 świeży pomidor, pokrojony w plastry 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w paski 1 kula sera mozzarella świeża bazylia Sos czosnkowy: 1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek 1-2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 1 szalotka 1/2 szklanki passaty pomidorowej bazylia, oregano sól i pieprz 1 łyżeczka cukru
Mango Papajaprzyjdzie z pomocą i dobierze odpowiednie wina do serwowanych potraw. Hotelowe śniadanie "na bogato" w formie bufetu, każdy znajdzie coś dla siebie np. miody z pasieki "Barć" z Kamiennej, sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny". My znaleźliśmy tu znakomite śledzie z marynowanymi rydzami
SzczyptaSmaQsprawia, że można ją także grillować i smażyć. Wybornie smakuje zwłaszcza podsmażona na maśle z odrobiną czosnku. Tak przygotowaną ciepłą przekąskę można jeszcze urozmaicić posypując np. prażonymi orzechami lub serem pleśniowym. Dziś, na surowo – surówka z sałaty rzymskiej i papryki. Składniki: - 2 główki sałaty rzymskiej - 1 żółta papryka - 3 ząbki czosnku wędzonego - różowa sól himalajska - olej sezamowy - ziarnisty
mojewypiekiinietylko