ser - 16500 przepisów (strona:801/1100)

Sałatka z rukolą i fetą 116

Idealna w swej prostocie. Ilość składników dodajemy według własnego uznania. rukola ser feta pomidory słonecznik łyżeczka oliwy z oliwek Pomidory kroimy. Do rukoli dodajemy pomidory i pokruszoną fetę. Słonecznik prażymy na oliwie i posypujemy nim sałatkę. Gotowe

Atlas Smaków
Kopytka ziołowe 142

Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy ok 3 min do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz.  Podajemy z startym ostrym serem i prażonymi pestkami dyni

Atlas Smaków
Sałatka/surówka z surowej marchewki 124

jeść non stop ... do obiadu ... na kolacje ... obojętnie! Spróbujcie koniecznie póki sezon na cytrusy w pełni! Składniki  ( na 1 porcję ) : 1-2 marchewki szczypiorek  klementynka słonecznik ser feta sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać trochę posiekanego szczypiorku. Doprawić solą i pieprzem. Dodać oliwę i cytrynę

Atlas Smaków
Krokiety ziemniaczane 126

Krokiety ziemniaczane - danie samodzielne lub recykling ziemniaków z poprzedniego dnia ;) Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem , kabanosem lub żółtym serem. 1 kg ziemniaków 2 dymki ze szczypiorkiem  5 łyżek mąki pszennej bułka tarta olej rzepakowy 2 jajka sezam sól i pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy

Atlas Smaków
Śliwki w occie 186

twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i śledziowych, pasztetów, serwować do pieczonych zimnych mięs czy deski serów. Ocet ze śliwek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania np. gruszek, dzięki któremu zyskają

Atlas Smaków
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 255

masę, wlać rosołek i mleko, i zagotować. Następnie zalać kaszę w formie sosem i zapiekać w piekarniku na temp. 180 stopni al. 35 minut…. (Można posypać lekko tartym żółtym serem). Zapiekanka z pierwszego przepisu była z makaronem, przepyszna, kolejną wersję wypróbowałam z ryżem.... potem była kolej na kasze. Jest PRZEPYSZNA, wrzucić można co tam się ma w lodówce.... najważniejszy jest

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pizza węgierska 144

łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 50 gram salami 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę sos pomidorowy: passata pomidorowa+ sól+ pieprz+ bazylia i oregano 1 kula sera mozzarella Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia

Mango Papaja
Pizza Sebastiana 139

posmarować sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Szczypta majeranku, oregano lub bazylii (kwestia gustu). Na wierzch posypać starty ser żółty oraz ułożyć ulubione składniki. Gotową pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika ok 220 stopni. Pieczemy 8-10 minut. Radzę pilnować, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej a nikt nie chciałby jeść

The Sweet Damsel
Pasta z czarnych oliwek 155

balsamicznym,  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli  i posiekaną natką pietruszki. Włożyć do słoiczka  i zostawić na noc. Pasta jest pyszna, idealnie pasuje do bagietek i sera feta. Polecam

The Sweet Damsel
Jak zrobić pastę z tamaryndowca? Co to jest tamaryndowiec? I dlaczegowarto go spróbować? 154

tamaryndowca   *powstałą aromatyczną substancję możemy zamrozić w kostkach do lodu i używac do gotowania SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Bakłażan zapiekany ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta <klik> Zobacz też przepis na  Naturalny słodzik-domowa alternatywa cukru i odpowiednik aspiryny  <klik

Pora na pora i pomidora
Zupa serowa z brokułami 5142

względu na zawartość sera a co z tym związana kaloryczność nie jest najlepsza dla osób na diecie. Chociaż przy rozwadze, wszystko możliwe :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Cukinia faszerowana 154

przygotowanej cukinii nakładamy farsz. Cukinie układamy na blaszce z kratką (bez odciętych "czapeczek"). Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod  koniec pieczenia wierzch można posypać startym serem lub przed podaniem nakryć "czapeczkami". Smacznego

Salonik smaków
Pizza ze świeżymi i suszonymi pomidorami inaczej + domowe sosy do pizzy 115

soli 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: kilka łyżek pasty z bobu i pieczonej papryki 1 świeży pomidor, pokrojony w plastry 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w paski 1 kula sera mozzarella świeża bazylia Sos czosnkowy: 1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek 1-2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 1 szalotka 1/2 szklanki passaty pomidorowej bazylia, oregano sól i pieprz 1 łyżeczka cukru

Mango Papaja
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 227

przyjdzie z pomocą i dobierze odpowiednie wina do serwowanych potraw. Hotelowe śniadanie "na bogato" w formie bufetu, każdy znajdzie coś dla siebie np. miody z pasieki "Barć" z Kamiennej, sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny". My znaleźliśmy tu znakomite śledzie z marynowanymi rydzami

SzczyptaSmaQ
Surówka z sałaty rzymskiej i papryki 199

sprawia, że można ją także grillować i smażyć. Wybornie smakuje zwłaszcza podsmażona na maśle z odrobiną czosnku. Tak przygotowaną ciepłą przekąskę można jeszcze urozmaicić posypując np. prażonymi orzechami lub serem pleśniowym. Dziś, na surowo – surówka z sałaty rzymskiej i papryki.     Składniki: - 2 główki sałaty rzymskiej - 1 żółta papryka - 3 ząbki czosnku wędzonego - różowa sól himalajska - olej sezamowy - ziarnisty

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania