świeże pomidory – 1 łyżka przecieru pomidorowego – 2 marchewki – 2 liście laurowe – sól, pieprz – czerwony ocet winny – natka pietruszki ( z połowy pęczka) – opcjonalnie: ser feta, świeża kolendra Wykonanie: Fasolę moczyć przez min. 12 godz, a najlepiej przez całą noc (włożyć do dużej miski lub garnka i zalać dużą ilością wody – fasola będzie zwiększać
Pociąg Do Kuchnibulionu warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 1-2 ząbki czosnku – 3 łyżki startego chrzanu – 1-2 jabłka – 2 łyżki masła – 1/2 kostki sera typu feta – 120 ml mleka – 1 łyżka cukru – sól, pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek poszatkować. Kabaczek obrać ze skóry, wydrążyć miękki miąższ z pestkami, pokroić w kostkę
Pociąg Do Kuchniwrzenia. Wkładać gorącą (bulgoczącą) sałatkę do słoików. Szczelnie je zakręcać i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać w ciemnym miejscu. Sałatkę można podawać do obiadu. Może być dodatkiem do serów, mięs, dań warzywnych
Weekendy w domu i ogrodziebeszamelowy jest podstawą do wielu innych sosów, ale jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do zapiekanek, pieczonego mięsa i warzyw. Dodając do beszamelu świeże zioła, musztardę, śmietanę czy też ser, można wyczarować przepyszne sosy. Dzisiaj przedstawiam beszamel podstawowy. Składniki: 0,5 l mleka łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz łyżeczka gałki muszkatołowej Sposób
na moim stole...temu pokazałam Wam Rewelacyjną Marynatę do mięs i warzyw . W ty poście okazuję Wam dwa dania, mojego syna z sałatką i ziemniaczkami i moje z sałatką wzbogaconą o marynowany ser i spaghetti z cukinii z pesto alla genovese. W liście składników nazwę marynaty podlinkowałam, po kliknięciu w nią przeniesiecie się na przepis opisujący jej wykonanie.Czy nam to smakowało? Oj, bardzo
Blondynka GotujeLetnia, orzeźwiająca, niskokaloryczna sałatka na upalne dni :) SKŁADNIKI 1/2 kg słodkiego arbuza 1/2 czerwonej cebuli 180 g sera feta 20 szt. czarnych oliwek sok z połowy cytryny garść listków mięty 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w półplasterki, przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny. Arbuza obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy
Moje Kuchenne RewelacjeSKŁADNIKI: 2 banany 1 czubata łyżka masła orzechowego 1/2 kostki sera twarogowego czyli 175 g 50 ml mleka 50 ml jogurtu naturalnego 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao (tzw. surowe bez cukru, naturalne) 4 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE: Do miski dodać banany, masło orzechowe, twaróg, mleko i jogurt. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. W szklance rozkruszyć czekoladę i wsypać
ClauditteMissCookingrozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i dodajemy szpinak . Całość zalewamy śmietaną, dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony i podgrzewamy ciągle mieszając, aby ser się roztopił. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do szpinaku. Całość mieszamy, posypujemy świeżymi igiełkami tymianku, sezamem
Moniki Smakołykicieszy oczy. Składniki: 3 garście świeżego szpinaku 1 papryczka chilli 1 bakłażan 1 duża czerwona cebula 300 g cieciorki na parze ( może być z puszki ) 250 g sera halloumi odrobina oliwy sos sok s połowy cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą Wszystkie składniki znajdziecie
Niezły Młynekmnie mój przyjaciel-kucharz :) A co do omletu? Wszystko, co jest pod ręką, czyścimy lodówkę! W wersji dla mięsożernych to jakieś kawałki kiełbas, ścinki szynek, może jakieś sery, a dla wegetarian wszelakiej maści warzywa, zioła i grzyby. Może właśnie kurki, na które mamy sezon? Jędrne, złociste kapelusze uświetnią poranny start, nadając leśnego, wakacyjnego smaku i przypominając piękne chwile
W kuchni Karmel-itkiciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki z czarnej porzeczki 100 ml przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową
Wanilia i Kardamonminut w rozgrzanym piekarniku do 180 - 200 stopni. Na pizze wykładamy swoje ulubione produkty lub to co znajdziemy w lodówce. Ciasto wysmarowałam koncentratem pomidorowym, wyłożyłam pieczarki, szynkę i żółty ser. Smacznego
Motylkowa Kuchniamleka 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu lub powideł 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki razem wymieszać i wylać na blachę Ciasto serowe: 1/2 kg sera śmietankowego 3 żółtka (białka ubić) 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy aromat pomarańczowy Cukier utrzeć z margaryną i żółtkami. Następnie dodać pozostałe składniki
Motylkowa Kuchniablogu >klik< Troszkę zmieniłam przepis gdyż nie miałam serka homogenizowanego tylko z wiaderka ale mimo to wyszły pyszne i sycące. Składniki: pół wiaderka sera białego 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Do miseczki przekładam serek, wbijam jajka i mieszam dokładnie. Następnie dodaję przesianą
Motylkowa Kuchnia