Jagodzianki. 206się na jagodzianki najlepiej. Niesamowicie puszyste ciasto, delikatne, idealne, a nadzienie.. mmm... soczyste, słodkie jagódki... Polecam również przepis na jagodzianki de lux , wypełnione bitą śmietaną oraz jagodzianki z serem ! Składniki na jagodzianki na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki
Rozpustne gotowanie
Grecka zupa enolocnico. 199mniejszych 3 ząbki czosnku 1 kg zielonej fasolki 4 ziemniaki 4 pomidory (sparzone i obrane) oliwa z oliwek sól pieprz cukier liście mięty natka pietruszki 200 g sera feta OPCJONALNIE: 2 pojedyncze filety z kurczaka przyprawa do gyrosa Cebule obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy na niej cebule
Rozpustne gotowanie
Kluski leniwe. 480cukier puder (u mnie karmelowy) ewentualnie cynamon lub kakao Do 4-5 litrowego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, zagotowujemy. Gdy woda się grzeje robimy kluski. Ser rozcieramy z jajkiem i cukrem, dodajemy sól i mąkę, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Teraz przekładamy je na oprószony mąką blat lub stolnicę i dzielimy na 3 części. Każdą z nich
Rozpustne gotowanie
Tarta z dyni z żurawiną. 169najmniej 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut. Gdy spód tarty się podpieka przygotowujemy nadzienie. Ser mieszamy z dynią, jajkami, cukrem, miodem, ekstraktem waniliowym, przyprawami. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, wylewamy masę, a wierzch posypujemy żurawiną. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 35 minut
Rozpustne gotowanie
Jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu. 189Niemniej jednak składniki można dowolnie zmieniać, urozmaicać, tworząc tym samym nowe kompozycje dodatków. Zamiast jarmużu można użyć blanszowanych liści szpinaku, zamiast wędliny i mięsa pokrojone pomidory, można dodać pieczarki, ser żółty, cukinię, bakłażana, fenkuł, lub zupełnie inne dodatki. Bardzo polecam, bo to naprawdę pyszne danie! Składniki na jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu na 3 kokilki: 3 liście jarmużu
Rozpustne gotowanie
Rabarbarowy sernik na zimno. 172dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, a następnie blendujemy masę lub przecieramy przez sitko, lub jedno i drugie (wtedy otrzymamy gładki mus, bez żadnych włókien, ja tylko blendowałam i było ok). Ser przekładamy do miski, dodajemy mus rabarbarowy, ubitą kremówkę i przesiany cukier puder, mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy i chłodzimy przez co najmniej 3-4 godziny. Gotowy
Rozpustne gotowanie
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 203czasie dodajemy listki jarmużu, gotujemy razem jeszcze 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do zimnej wody, po 30 sekundach odsączamy) 2-3 łyżeczki twarożku (u mnie z szynką) lub innego sera np. feta (wtedy skąpimy soli) sól pieprz papryka słodka oliwa Mięso oprószamy przyprawami z każdej strony. Na brzegu kotleta rozkładamy listki majeranku, na nim listki jarmużu (botwinki
Rozpustne gotowanie
Sakiewki ze szpinakiem i feta 171jest na prawdę wiele form podania tego pysznego nadzienia i pod każdą postacią będzie smakować :) SKŁADNIKI: na "farsz" - 4 garstki świeżego szpinaku - ok. 6 suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 1 duży ząbek czosnku naleśniki : - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki mleka - 2 jajka - szczypta soli
dlaSmaQ
Zielone kanapki ze szpinakiem 186potrzebujemy za dużo składników, a smak jest doskonały :) Wystarczy nam chleb - najlepiej zdrowy graham. I do tego : 4 garstki świeżego szpinaku - ok. 6 suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 2 ząbki czosnku Przepis na farsz : http://dlasmaq.blogspot.com/2013/01/sakiewki-ze-szpinakiem-i-feta.html K anapki kroimy na trójkąty i następnie smarujemy
dlaSmaQ
Aromatyczny olej ze smakiem 153wymodliłam ;) Wybrałam się kiedyś przed pracą do marketu i stojąc przy warzywach, stwierdziłam, że mam ochotę na sałatkę.Kupiłam rucolę w woreczku, pomidorki koktajlowe, i do tego mój ulubiony ser lazurowy (turkusowy) - nic specjalnie wysublimowanego - prosta szybka sałatka do biura. Pomidorki małe wrzucę do pojemniczka, do tego pokroję w kostkę lazura i zmieszam z rucolą
dlaSmaQ
Ekspresowa tortilla z jagodami Goji z zatopionym w wedzonej papryce kurczakiem. 206czekamy aż zmięknie kokos oraz jagody (do odparowania wody.) Następnie, wkładamy tortille do mikrofali :) - aby ją podgrzać wykładamy mięso przygotowane przez nas i pozostałe dodatki. Ja dodałam sałatę lodową, ser feta, pomidora. Dodatkowo polałam "farsz" sosem jogurtowym z carry i pieprzem bałkańskim. Na tym koniec :) SMACZNEGO
dlaSmaQ
Brownie z waniliową ricottą 190masła 20 dag czekolady gorzkiej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4-5 pełnych łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa serowa: 50 dag sera ricotty lub twarogowego 1 jajo 1/3 szklanka cukru pudru świeża wanilia z 2 lasek 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Opcjonalnie do polania: świeże owoce lub konfitury
Apetyczna babeczka
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 317czasu go wymieszać. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i zmiksuj blenderem na gładko. Odstaw do wystudzenia. Dip jogurtowo-serowy z kolendrą: 1 szklanka jogurtu greckiego 100 g białego sera 2 ząbki czosnku mały pęczek kolendry (ewentualnie natki pietruszki) 1/2 zielonego ogórka Ogórka obierz i zetrzyj na tartce zaś czosnek i kolendrę drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść
Food Square
Woda Różana 204gotować w niej mięsa, stosować przy produkcji różnych słodkości. Składniki na około 1l: 2 porządne garści płatków róż (garści takich ubitych płatków, u mnie to było połowa wiaderka po serze do serników) sok z 1/4 cytryny 1 litr wody przegotowanej + woda do opłukania Wykonanie: Do dużej miski wlałam wodę i wsypałam płatki i tu czekało mnie trochę zabawy
Blondynka Gotuje
Zdrowe przekąski na podróż z dzieckiem 230będzie afera (gwarantowane!:)) 5. Kanapka Przy długiej podróży proponuję tradycyjną, nie docenianą obecnie kanapkę. Mniejszemu smarujemy np. domowym dżemem, straszakowi możemy zrobić z serem i kiełkami. Zawijamy w folię i mamy pożywny zdrowy posiłek, jeśli maluch porządnie zgłodnieje. 6. Zupa Jeśli jedziemy w naprawdę długą podróż to warto
Kolizje Smaków