kalafiora jadłam ostatnio u teściowej. Powiem szczerze, że sceptycznie do niej podeszłam, bo kalafior przyrządzałam zazwyczaj na ciepło: w bułeczce tartej, smażony w panierce lub zapiekany z żółtym serem, a tu taki "wynalazek". Ku mojemu zaskoczeniu sałatka okazała się hitem!!! Kalafior, jajeczko, sos i to wszystko połączone z pysznym, soczystym pomidorkiem. Sałatka zniknęła w oka mgnieniu, co było oczywiste
Rozpustne gotowaniebłyskawicznie się ścina, co skraca czas oczekiwania ;-) Polecam, bo warto!!! Składniki na serniczek na zimno 1 gotowa mieszanka do przygotowania sernika na zimno 0,5 l zimnego mleka 250g sera twarogowego mielonego 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego biszkopty do wyłożenia blaszki galaretka truskawkowa garść mrożonych truskawek, jagód, porzeczek, malin Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Schłodzone
Rozpustne gotowaniemiksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto. Równomiernie rozsypujemy i dokładnie dociskamy do blaszki. Do dużej miski wykładamy ser, żółtka, cukier, budyń, olej i 0,25 litra mleka i dokładnie miksujemy. Następnie do masy serowej wlewamy resztę mleka i mieszamy trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa
Rozpustne gotowaniebiszkopciki lub herbatniki. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę i ubijamy na puszystą pianę, przed końcem ubijania dodajemy połowę porcji cukru, który trochę usztywni jej strukturę. W osobnej misce ucieramy ser z żółtkami i przestudzoną żelatyną, dodajemy 3-4 łyżki bitej śmietany, resztę cukru, mieszamy, a następnie dodajemy całą bitą śmietanę, delikatnie łączymy i wykładamy na biszkopty. Dekorujemy truskawkami, tężejącą galaretką
Rozpustne gotowaniestroną noża wyskrobujemy ziarenka, wkładamy wszystko do garnka, dolewamy mleko i stawiamy na małym ogniu. Gdy mleko się zagotuje wyłączamy grzanie, studzimy. Chłodne mleko przecedzamy. Do dużej miski wykładamy ser, żółtka, cukier, budyń, olej i 0,25 litra mleka i dokładnie miksujemy. Następnie do masy serowej wlewamy resztę mleka i mieszamy trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa
Rozpustne gotowanieotrzymujemy chrupiące ciasto z mięciutkim wnętrzem. Jest pyszne!!! Zastosowanie ma podobne jak ciasto francuskie, ja lubię je z nadzieniem z budyniu i owoców, mąż zachwyca się nad kopertami z serem. Do nadzienia można użyć również dżemu, owoców, kremu czekoladowego, farszu mięsnego, czy z pieczarkami i w każdej z tych wersji jest pyszne! Mój przepis jest nieco uproszczony, ale efekt końcowy
Rozpustne gotowaniesię na jagodzianki najlepiej. Niesamowicie puszyste ciasto, delikatne, idealne, a nadzienie.. mmm... soczyste, słodkie jagódki... Polecam również przepis na jagodzianki de lux , wypełnione bitą śmietaną oraz jagodzianki z serem ! Składniki na jagodzianki na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki
Rozpustne gotowaniemniejszych 3 ząbki czosnku 1 kg zielonej fasolki 4 ziemniaki 4 pomidory (sparzone i obrane) oliwa z oliwek sól pieprz cukier liście mięty natka pietruszki 200 g sera feta OPCJONALNIE: 2 pojedyncze filety z kurczaka przyprawa do gyrosa Cebule obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy na niej cebule
Rozpustne gotowaniecukier puder (u mnie karmelowy) ewentualnie cynamon lub kakao Do 4-5 litrowego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, zagotowujemy. Gdy woda się grzeje robimy kluski. Ser rozcieramy z jajkiem i cukrem, dodajemy sól i mąkę, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Teraz przekładamy je na oprószony mąką blat lub stolnicę i dzielimy na 3 części. Każdą z nich
Rozpustne gotowanienajmniej 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut. Gdy spód tarty się podpieka przygotowujemy nadzienie. Ser mieszamy z dynią, jajkami, cukrem, miodem, ekstraktem waniliowym, przyprawami. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, wylewamy masę, a wierzch posypujemy żurawiną. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 35 minut
Rozpustne gotowanieNiemniej jednak składniki można dowolnie zmieniać, urozmaicać, tworząc tym samym nowe kompozycje dodatków. Zamiast jarmużu można użyć blanszowanych liści szpinaku, zamiast wędliny i mięsa pokrojone pomidory, można dodać pieczarki, ser żółty, cukinię, bakłażana, fenkuł, lub zupełnie inne dodatki. Bardzo polecam, bo to naprawdę pyszne danie! Składniki na jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu na 3 kokilki: 3 liście jarmużu
Rozpustne gotowaniedokładnie mieszamy do rozpuszczenia, a następnie blendujemy masę lub przecieramy przez sitko, lub jedno i drugie (wtedy otrzymamy gładki mus, bez żadnych włókien, ja tylko blendowałam i było ok). Ser przekładamy do miski, dodajemy mus rabarbarowy, ubitą kremówkę i przesiany cukier puder, mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy i chłodzimy przez co najmniej 3-4 godziny. Gotowy
Rozpustne gotowanieczasie dodajemy listki jarmużu, gotujemy razem jeszcze 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do zimnej wody, po 30 sekundach odsączamy) 2-3 łyżeczki twarożku (u mnie z szynką) lub innego sera np. feta (wtedy skąpimy soli) sól pieprz papryka słodka oliwa Mięso oprószamy przyprawami z każdej strony. Na brzegu kotleta rozkładamy listki majeranku, na nim listki jarmużu (botwinki
Rozpustne gotowaniejest na prawdę wiele form podania tego pysznego nadzienia i pod każdą postacią będzie smakować :) SKŁADNIKI: na "farsz" - 4 garstki świeżego szpinaku - ok. 6 suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 1 duży ząbek czosnku naleśniki : - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki mleka - 2 jajka - szczypta soli
dlaSmaQpotrzebujemy za dużo składników, a smak jest doskonały :) Wystarczy nam chleb - najlepiej zdrowy graham. I do tego : 4 garstki świeżego szpinaku - ok. 6 suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 2 ząbki czosnku Przepis na farsz : http://dlasmaq.blogspot.com/2013/01/sakiewki-ze-szpinakiem-i-feta.html K anapki kroimy na trójkąty i następnie smarujemy
dlaSmaQ