Włoska kuchnia, lazania jako cannelloni , sprawdza się , polecamy bardzo. Składniki 12 płatów lazanii 400 g sera ricotta 500 g mozzarelli 100 g startego parmezanu 12 cienkich plastrów szynki 1 cebula 10 listków bazylii 1 łyżka masła sól pieprz biały 400 ml beszamelowego 400 ml sosu pomidorowego z bazylią Przygotowanie Cebulę przesmażyłem na maśle. Na tym samym tłuszczu
R'n'G Kitchenwykonaniu tej zupy, efekt jest przepyszny, więc opłaca się trochę pomęczyć. Porcja na 4 osoby: 6 dużych białych cebul 700ml bulionu 3 kromki razowego chleba gałka muszkatołowa imbir sól świeżo mielony pieprz Dodatki: 2 pszenne bułki na grzanki 150g żółtego sera Sposób wykonania: Cebulę kroimy na grube plastry, przenosimy do garnka i szklimy na oleju. Po przygotowaniu cebulę zalewamy
Kuchnia Pani Wiosnyłyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki dobrej, gęstej kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki mąki biały pieprz, sól łyżka masła PONADTO: mąka do obtaczania płatki chili lub papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy
Kuchnia Prezydentowejnapis „nie hartować” i dlatego nie przelewałam go zimną wodą gruby na ok. centymetr plaster karkówki pieczonej kawałek białej części pora 1/2 młodej cukinii duży ząbek czosnku 4 duże listki szałwii – tylko tyle zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki
Kuchenne zapiski Edytywięcej przepisów tego typu. Bon appetit! Składniki: 1 średnia cukinia garść liści szpinaku garść orzechów laskowych ser feta oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos (na prezentowaną ilość): 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego z białego wina 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/2 łyżeczki oregano 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta soli szczypta
Garniec Magalienieco odmiennej odsłonie :) Składniki: 85 dag chudego twarogu, 3 jajka, 2 ¼ czekolady deserowej ciemnej, 2 ¼ czekolady deserowej białej, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, suszone skórki z pomarańczy do formy. Wykonanie: Formę wysmarować tłuszczem i posypać obficie mielonymi skórkami z pomarańcza. Ser zmielić, utrzeć z jajkami i cukrem. Następnie masę podzielić na pół. Czekolady połamać i rozpuścić
Tradycyjna Kuchniachoć to co widzę za oknem nie potwierdza jego słów) Składniki (1 porcja): 1 jajko 5 łyżek serka białego Emilka 1 łyżka kaszki manny firmy Kupiec 1.5 łyżki stewii 0, łyżeczki kakao aromat waniliowy Sposób przygotowania: Białko ubić na sztywną pianę ser,żółtko, kaszkę, stewię, aromat wymieszać dodać białko i delikatnie wymieszać przekładamy masę do małego żaroodpornego naczynia, pozostawiając około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzygotowania obiadu użyłam gotowego ciasta francuskiego, a farsz przygotowałam dzień wcześniej. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pory (białe części) 150g boczku surowego wędzonego 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany 18% (jak mamy 12% śmietanę i jest gęsta to również ok) ser żółty Zaczynamy od farszu. Boczek kroimy w kostkę, a pory w piórka. Podsmażamy boczek i dodajemy pory. Dodajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/bezzapachowy (2 łyżki) - 2 łyżki masła - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1 łyżeczka kurkumy - 80ml białego, wytrawnego wina - szczypiorek do posypania - grzanki z 2-3 kromek chleba (użyłam własnego chleba na zakwasie) - zioła prowansalskie (pominęłam) - długo dojrzewający żołty ser Grzanki: - 2 -3 kromki chleba - olej kokosowy bezzapachowy lub masło - chili i zioła prowansalskie (pominęłam) Kromki chleba posmarować
Smaczne Zdrowezasadzie każdy melon mi odpowiada, a najbardziej watermelona, czyli po naszemu arbuza. Dziś jednak zatrzymam się na białym melonie i bardzo szybkiej i pysznej sałatce. Czego potrzebujemy? -kawałek melona, obrany i pokrojony w łódkę -kiełki rzodkiewki -pieczywo żytnie -gorgonzola -żółty ser edamski. Sos: -łyżka syropu brzoskwiniowego -łyżeczka octu balsamicznego -łyżka oliwy -mała szczypta soli Z pieczywa robimy dwie kanapki (mini
BaRepasawokado a wkrótce pesto :)Składniki:1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe)5 jajek ugotowane na twardodo 200 g białego twarogu1 ogórek kiszony (może być konserwowy)paczuszka zielonych oliwekwiązanka czosnku dzikiegoszczypioreksok z poloły cytrynypieprz(możemy dodać żółty ser, ja nie dodałam)dodatkowo:do dekoracji plasterki cytryny, parę oliwek oraz szczypiorekMiąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce
Bon Appetit Małgorzatyzasady uznawane tylko za dodatek do rosołu, a przecież również może być bazą pysznego dania. Składniki: - 3 pory (białe części) - 1 litr bulionu warzywnego - 100 g masła - 2 łyżki mąki - 1 łyżka śmietany - sól, pieprz - chleb do zrobienia grzanek - twardy starty ser do posypania Przygotowania zaczynamy od bulionu - jeśli robimy go z warzyw, musi być gotowy wcześniej, w sumie
Kulinarne zapędy Kokosamoją wersję. Ja podałam do niej kotlet z piersi kurczaka i było pysznie. Składniki: 250 g tortellini z serem 0,5 czerwonej papryki 0,5 puszki groszku konserwowego 0,5 małego słoiczka pieczarek marynowanych 4 -5 ogórki konserwowe 10 cm pora biała część 1 łyżka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 1 łyżka Chrzan luksusowy Społem 4-5 łyżek Majonez Kielecki
Ala piecze i gotujemuszę, że wcale jego brak nie jest mocno odczuwalny. Jeśli lubicie, polecam przed dodanie bulionu, podlać ryż 150ml białego wytrawnego wina. Składniki: * 1 szklanka ryżu arborio * 1-2 szalotki * 150 g kurek świeżych * 600-700 ml bulionu drobiowego * 30 g twardego sera, no parmezanu * 1 łyżka masła * oliwa z oliwek * sól * pieprz Wykonanie: Cebulkę pokroić w drobną kostkę - usmażyć
kolorowotorcikowozagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 28 cm,dociskając i wyrównując powierzchnię.Odłożyć . Masa serowa; Ser,jogurt naturalny,cukier (200 g),sok z cytryny zmiksować.Dodawać małym strumieniem rozpuszczoną w wodzie letnią żelatynę i cały czas miksować.Połowę białej masy wylać na spód z herbatników i włożyć do lodówki.Czarną porzeczkę razem z cukrem(200 g) zmiksować blenderem
Ala piecze i gotuje