ser biały - 9461 przepisów (strona:420/631)

Krem z pieczonych buraków z czosnkiem na bulionie z białym winem, serem feta i grzankami 91

ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca 1 łyżka soli 1 szklanka białego wytrawnego wina Wkładka: 4-5 średnich buraków 1 -2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej (można dać więcej) 1-2 łyżeczki tymianku (można dać więcej) ½ główki czosnku oliwa z oliwek spora szczypta soli ser feta (dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta(...)gotowałam na wolnym ogniu ok. 2 godziny (po pierwszych 45 minutach łyżką cedzakową zebrałam szumy białkowe). Po tym czasie dodałam warzywa oraz pieczoną cebulę i gotowałam kolejną godzinę. Wlałam białe wino i podgotowałam ok. ½ godziny. W międzyczasie buraki obrałam, natarłam niewielka ilością oliwy z oliwek, oprószyłam papryką wędzoną, tymiankiem, odrobiną soli i piekłam do miękkości w temperaturze 200 stopni, grzanie

Kate's Kitchen
SEROWA ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM W CIEŚCIE FILO 224

Składniki ok 400 g świeżego łososia 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku ok 100 ml białego, wytrawnego wina 100 g ricotty 100 g fety ok 2 garści świeżo startego parmezanu opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów) Przygotowanie Szpinak umyjcie* , posiekajcie(...)Cebulę i czosnek drobno pokrójcie. Z ryby odkrójcie skórę, pozbądźcie się ewentualnych ości, pokrójcie ją w dosyć grubą kostkę. Przygotujcie sery i wino. W głębokim rondlu rozgrzejcie masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie. Dorzućcie szpinak, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino, smażcie całość, aż szpinak mocno przywiędnie, a płyny odparują. Teraz czas na łososia, dorzućcie go do szpinaku, smażcie

OliveandThyme
Zapiekanka kurczak w egzotycznym raju 158

mandarynek bez pestek (najlepiej słodkich) 1 puszka ananasa w kawałkach 100g rodzynek 3 łyżeczki mieszanki przypraw curry 80g żółtego sera sól pieprz 2 łyżki klarowanego masła Sos: 150g śmietankowego sera topionego 1 duża cebula 1 kostka rosołowa 1 łyżka mąki pszennej 150ml mleka 200ml śmietany kremówki 2 łyżki masła 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować(...)około 10 minut, a następnie odcedzić. 4. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, pozbawić białej skórki, a ananasa odsączyć z zalewy. 5. Sos Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać mąkę, mleko, śmietanę i kostkę rosołową. Wszystko wymieszać i zagotować. Następnie dodać drobno pokrojony ser topiony, curry, doprawić pieprzem, solą i gotować do momentu aż ser całkowicie się rozpuści

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa czosnkowa z kurczakiem i makaronem z pełnego przemiału 126

pełnego przemiału, 1 duża główka czosnku, 1 biała cebula,  100 g pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony cięty czosnek niedźwiedzi do smaku, 1 łyżeczka sosu worcestershire, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, ser parmezan. Przygotowanie: Czosnek dzielimy na ząbki

Moniki Smakołyki
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 133

Sauvignon Blanc. Wino bardzo aromatyczne, czyste, owocowe. Dominują nuty owoców tropikalnych ananasa i grejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger(...)smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam się czy potrzebne było mu towarzystwo …. Burritos Muu...rrito (22 zł) z wołowiny z dodatkami. Bardzo dobre.  A do burritos

królestwo garów
Sernik marmurkowy bez pieczenia 2412

orzechami laskowymi Masa: * 500 g sera do serników - u mnie President * 100 g fruktozy (dopisek: teraz używam ksylitolu) * ok. 200 g  jogurtu - użyłam Danone, ale lepszy by był tak jak w przepisie - grecki * 200 g  śmietanki kremówki * 3-4 łyżeczki żelatyny - dałam 3, ale mogłoby być więcej * 100 g  stopionej białej czekolady * 100 g  stopionej gorzkiej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Spaghetti all'Amatriciana 122

jest ok) 400 g pokrojonych w kostkę pimidorów (mogą być z puszki) ser pecorino romano (u mnie bez- unikamy mleka, ja sobie czasem posypuję makaron drożdżami nieaktywnymi) sól i pieprz 300 g makaronu (u mnie bezglutenowa Barilla lub Rummo) Ja dodaję od siebie: szczyptę cukru, chlust białego wina i czasem mały ząbek czosnku lub gałązkę świeżego rozmarynu Pokrojone w kostkę(...)wino wyparuje pomidory, sól, pieprz. Ja dodaję też troszkę cukru, jeśli pomidory są kwaśne. Gotujemy makaron. Gdy będzie al dente z odrobiną wody przekładamy go do sosu. Mieszamy, dodajemy ser pecorino romano

Cytryna&Co.
Pizza z kapustą zasmażaną 74

szklanki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku     Pozostałe składniki:   1/4 główki białej kapusty 200 g surowego boczku 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku 10 plasterków kiełbasy żywieckiej 100 g startego żółtego sera (gouda)         Przygotowanie:     Ciasto:   Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli

R'n'G Kitchen
147. Warzywny miks, czyli zupa krem z pomidorów, marchewki i ciecierzycy z mleczkiem kokosowym, kalafiorem i płatkami drożdżowym 143

ręką wystarczy mieć ulubione warzywa. Ja najczęściej dobieram je w wersji kolorystycznej. Kremy zielone, pomarańczowe, czerwone i białe - wszystkie są zawsze przepyszne. Najczęściej zabielam je właśnie mleczkiem kokosowym, a ostatnio zakochałam się w płatkach drożdżowych nieaktywnych, które świetnie imitują smak sera.  W przedszkolnej kuchni używam ich również do makaronów i wegańskich kotlecików - np. z kaszy gryczanej (to moje ulubione

Symfonia Smaków
OwOCoWe TriO 191

orzechowym. Owoce myjemy, osuszamy, blendujemy w osobnych miseczkach  Masą wykładamy spód tortownicy Śmietanę podgrzewamy z żelatyna, Ser ucieramy z cukrem, sokiem z limonki, dodajemy ostudzoną śmietanę,  Masę serową dzielimy na 4części, każdą mieszkamy z innym musem owocowym, jedną zostawiamy białą Masę bez dodatków wkładamy na spód ciasta, potem wykładamy masę jeżynowa, jagodową i malinową Dekorujemy owocami, galaretką

Luźna Kuchnia
Filet z kurczaka zapiekany z duszonym porem i serem 160

jeśli znudził Wam się już filet pieczony/grillowany bez dodatków.  2 filety z kurczaka 1 duży por 50g sera mozzarella 2 łyżki śmietany sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, kurkuma 1 łyżeczka oleju 1. Z pora odcinamy ciemnozielone liście, zostawiamy część białą i jasnozieloną. Kroimy w krążki, podsmażamy na rozgrzanym oleju z przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i odrobiną kurkumy

Szefowa kuchni
Deserownik. Kuchniokracja – recenzja 113

fasoli azuki, sernik z shiro miso i słonym karmelem, ciasteczka z miso, albo muffinki z wasabi i białą czekoladą. Z wytrawnym wypieków dobrze wyglądają quiche z kurkami, ze szparagami, z łososiem lub ze szpinakiem i cukinią, tarta cytrynowa z kozim serem i tarte flambee. Deserownik. Kuchniokracja Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Publicat Data premiery: 2019 Liczba stron: 208 Okładka: twarda

Ugotowane pozamiatane
Ryba pieczona z włoszczyzną 147

mogę cieszyć się z najlepszej jakości warzyw i owoców. Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg białej ryby, np. morszczuka 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny krojonej w paski firmy Hortex (450 g) 1/4 kostki masła (50 g) 50 g startego sera mozzarella sok z cytryny sól, pieprz do dekoracji posiekany koperek, szczypiorek i natka pietruszki  Rybę umyć, osuszyć

Ugotować
Potrawy na stół wielkanocny – tradycyjne śniadanie i obiad 704

zdrowia oraz baranka (zwykle z masła lub cukrowego) – oznaczającego zmartwychwstałego Chrystusa. W koszyczku najczęściej umieszczamy także wędliny, ser czy kawałek drożdżowej babki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczne śniadanie uzupełniamy także o ciepły posiłek – ten zwykle zdominowany jest przez tradycyjny żur z białą kiełbasą, jajkiem a nawet chrzanem . Domowy żurek na zakwasie nierzadko serwowany jest w chlebie. Kuchnia na Wielkanoc obfituje

Kulinarne Przeboje
Pizza ” Gyros „ 141

szklanka ( 250 ml ) ciepłej wody farsz : 1 szt pojedyńczej , dużej piersi z kurczaka 1 korniszon 1 mała cebulka biała lub czerwona 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka granulowanego , suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku żółty tarty ser – dowolnego gatunku sos : 1/2 szklanki gęstej passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego chili sól

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania