ser biały - 9461 przepisów (strona:416/631)

Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka 299

pojedyńcze filety z kurczaka; 2 woreczki kaszy gryczanej (waga ok. 200 g); 1 duża cebula; Biała część pora; 200 g pieczarek; 1 ząbek czosnku; 125 ml mleka; 125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 2 jaja; 1/2 natki pietruszki; 100 g sera feta; 1 łyżeczka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego; Olej/oliwa do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób wykonania

Gospodyni Miejska
SERNIK OREO 306

ciastka Oreo, wylałam całość na wcześniej przygotowany, cieniutki spód (również z ciastek Oreo) i upiekłam. Nie dodałam do masy sernikowej żółtek, aby sernik pozostał w tonacji ciastek, czyli czarno-biały i dodatkowo przykryłam go na czas pieczenia folią aluminiową, aby się nie zezłocił. Gotowy, schłodzony sernik przykryłam czapą z bitej śmietany i posypałam ciastkami. Efekt? Ciasto wyszło bardzo dobre, aksamitne(...)g.SKŁADNIKI NA MASĘ SERNIKOWĄ:700 g sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfico)250 g mascarpone0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego3 białka3 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego16 ciastek Oreo (około 170 g)SKŁADNIKI NA SPÓD:10 ciastek Oreo (około 100 g) -  (bez białego kremu)*2 łyżki roztopionego masłaDODATKOWO:300 ml śmietany

Słodko-Słony Świat Ilony
Liście rzodkiewki duszone w sosie pomidorowym, z białą kiełbasą i jajem 121

czosnku Olitalia od  IndexFood cukinia baby jaja ser koryciński swojski u mnie , lub jeśli chcecie mozzarella Umyjcie rzodkiewkę. Odetnijcie liście. W szerokim, niskim rondlu rozgrzejcie olej. Dodajcie czosnku Proeco. Następnie wlejcie pomidory. Dosmaczcie solą i pieprzem, oliwą Olitalia z czosnkiem. Zamknijcie pokrywką i niech się dusi. Po chwili włóżcie grillówki białe.  Niech sos przejdzie białą kiełbasa

Z Kuchni Do Kuchni
483. Sernik z makowcem, makowiec z sernikiem? 125

kocyk i nieprzespana noc. Tęskniłam za tym.  Składniki: 120g masy makowej 150 twarożku 2 małe biała coś do posłodzenia  łyżka mąki ziemniaczanej(ok.10-15g?) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy coś do posłodzenia Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser miksuje z pozostałymi składniki(oprócz masy makowej). 1/3 część białka mieszam z masą makową, a pozostałą

More food, love and dreams
Roladki drobiowe ze szpinakiem i wędzonym serem w sosie cebulowo-śmietanowym 182

cebule 2-3 ząbki czosnku ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera  łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego 5 łyżek śmietany 18% musztarda stołowa biała nić do owinięcia roladek olej i masło do smażenia Przygotowanie: Mięso opłucz i osusz(...)oraz większą szczyptę majeranku. Posyp tym mięso z każdej stron, lekko wcierając przyprawy. Cebulę i czosnek obierz. Pół cebuli drobno pokrój, resztę dość grubo. Czosnek rozgnieć i drobniutko pokrój. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Włącz piekarnik na 180stC. Na małej patelni rozgrzej trochę masła z olejem. Ja tym razem nie miałam masła, więc używałam tylko oleju. Na rozgrzany

Anioszek w kuchni
Makaron lasagne z groszkiem, szparagami, mozzarellą i beszamelem 119

Składniki (na 2 porcje): 8 płatów makaronu lasagne  50 gram sera mozzarella  1 szklanka mrożonego groszku  1/2 pęczka szparag zielonych  sól, pieprz,  2 szklanki beszamelu* * Beszamel: 4  łyżki masła  3 łyżki mąki pszennej  1/2 litra mleka  sól, biały pieprz i szczypta gałki muszkatołowej  W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę(...)minut, na ostatnią minutę gotowania do tego samego garnka wrzucam mrożony groszek i szparagi. Wszystkie składniki odcedzam na sicie. W plastry makaronu zawijam pokrojone szparagi, groszek i kawałek sera mozzarella. Tak przygotowany makaron układam w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewam beszamelem, przykrywam pozostałym serem i zapiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do zarumienienia. Podaję ciepły makaron, zaraz

Mango Papaja
Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym 128

szczypta płatków chili 100 ml octu winnego  rosso 50-80 g cukru biały pieprz Purée: kilka ziemniaków (ok. 600 g) bouquet garnis* gałka muszkatołowa sól 1 łyżka masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Sałatka: opakowanie roszponki kilka truskawek 100 g orzechów włoskich 100 g sera roquefort 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu(...)smaż do zeszklenia. Później wrzuć rabarbar, zalej octem winnym i zasyp cukrem. Gotuj na mały ogniu przez pół godziny, aż rabarbar całkowicie się rozleci. Dopraw szczyptą płatków chili i białego pieprzu. Sos odstaw do przestudzenia, następnie wyjmij korę cynamonu oraz laskę wanilii i przetrzyj zawartość rondla przez sito. Przetarty sos umieść z powrotem w garnku i podgrzej przed samym podaniem

Food Square
Roladki zawijańce z makaronu lasagne lazania 291

sera żółtego 1 mozzarella przecier pomidorowy 3 łyżki oleju z oliwy masło tarty ser do posypania (typu parmezan ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozgrzać na patelni olej z oliwy dodać drobno pokrojoną cebulę , poszatkowaną marchew i seler. Po chwili dodać mielone mięso i przesmażyć razem wszystkie składniki. Dodać nalewkę wrzątku i dusić do miekkości. (zamiast wrzątku można dodać pół szklanki białego wytrawnego wina

zielonacukinka
Sernik czarno biały z pianką 177

Sernik otulony dwoma warstwami ciemnego ciasta z pyszną aromantyczną wanilią i naturalnym kakao. Łatwy i szybki przepis, ser wiejski będzie najlepszy, ale jeśli użyjecie tego sklepowego

Apetyczna babeczka
Kanapka drwala z białą kiełbasą i makaronowym burgerem 99

przenosić!  Niezwykle smaczna, treściwa i bogata. Dasz radę jej się oprzeć? Potrzebujemy: 1 opakowanie kiełbasy białej z szynki Maestro Henryk Kania kilka kromek chleba wieloziarnistego Makaronowy burger: 200 g suchego makaronu typu kolanka, ja użyłam kolorowych mini kolanek  350 g żółtego sera sól, pieprz Tempura: 100 g mąki pszennej 70 ml lodowatej wody olej kokosowy do smażenia(...)czosnkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  3 przeciśnięte ząbki czosnku sól, pieprz Kilka godzin wcześniej gotujemy makaron al dente. Po ugotowaniu mieszamy go z utartym serem i przekładamy do silikonowej foremki lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy górę, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.  Kiedy nasz makaronowo serowy placek jest już gotowy, wyjmujemy

MamaOskarka
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 180

kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza ( 18 zł ) - mix sałat z ciepłymi grzankami z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami pinii Ciepła Koza Herbata kwitnąca Wschodzące Słońce ( 11,90 zł ) - ręcznie zwijane na kształt kuli liście białej herbaty, które po zaparzeniu ukzajują kwiat lilii i amarantusa, podawana w dzbanku 0,5 l Sałatka(...)beza, słodki krem z nutą brandy i likieru pomarańczowego, kwaśne truskawki podany z musem truskawkowym Tort Bezowy TIFFANY   Tort Bezowy FROMAGE - krucha beza z figą, gruszką i serami pleśniowymi *** Soffi Flower Coffee ul. Księcia Bogusława X 1/ 1  (wejście od ul.Jagiellońskiej) 70- 440 Szczecin

Atlas Smaków
Zapiekany camembert z rozmarynem i grzankami z posypką 121

Wyobraźcie sobie, siebie patrzących przez okno drewnianego, małego domku. Za oknem białe szczyty gór z grafitowymi bruzdami skał wystających spod śniegu, ośnieżone sosny, świerki i modrzewie, zaspy po kolana, a w szybie odbija się ciepły blask ognia z kominka. Siadacie w fotelu. Na starym, drewnianym stoliku obok czeka gorący, pieczony Camembert, w którego płynnym, kremowym środku zanurzacie chrupiącą grzankę, obtaczając(...)języku jeszcze dziś! A potem na fali smaku odpłynąć w głowie do tej drewnianej chatki z kominkiem. Przepis poniżej ;) Zapiekany camembert z rozmarynem i grzankami z posypką Potrzebujesz: 1 ser Camembert 1 gałązkę świeżego rozmarynu 1 ząbek czosnku ulubione pieczywo na grzanki oliwę z oliwek garść orzechów laskowych garść suszonej żurawiny Sposób przygotowania: 1. Na wierzchu sera wytnij nożem okręg

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik Amaretto 87

pełnoziarnistych 40 g masła Masa serowa: 500 g sera tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka 250 g serka mascarpone 3 jajka 330 g mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 80 ml likieru Amaretto pół łyżeczki aromatu/olejku migdałowego Polewa kawowa: 50 g białej czekolady, posiekanej 100 ml pełnotłustego mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej opcjonalnie(...)wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ). Wyrównać i przyklepać dłonią lub grzbietem łyżki. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser oraz serek mascarpone przełożyć do naczynia i miksować przez około pół minuty, dodać mleko skondensowane i zmiksować do połączenia. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do dokładnego

Opowieści z piekarnika
Makaron z sosem z gorgonzoli z dodatkiem czarnych oliwek 197

Makaron z sosem z sera gorgonzola i czarnych oliwek to propozycja na szybki obiad. Na przygotowanie sosu nie potrzeba więcej czasu niż na ugotowanie makaronu, więc danie jest gotowe w niecały kwadrans. Sos z gorgonzoli jest biały, więc lepiej będzie wyglądał na kolorowym makaronie. Ja użyłem trójkolorowego trofie lucane.  Składniki (dla 3 osób): 300 g makaronu 150 g pikantnej(...)zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos: do rondla wlać śmietanę, dodać gorgonzolę podzieloną na mniejsze kawałki i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż ser się rozpuści. Na koniec dodać posiekane czarne oliwki i pieprz. Ugotowany makaron odlać, włożyć ponownie do garnka, zalać sosem i dokładnie wymieszać. Danie podawać z tartym parmezanem lub przyzdobione świeżymi

W SMAK
Rolada serowa z szynką i kukurydzą 2159

kukurydzy. Oprószona natką pietruszki. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Polecam! Składniki: 300 g sera żółtego w kawałku w opakowaniu foliowym (u mnie gouda); 100 g szynki w dużych plastrach; 150 g serka kanapkowego z ziołami (u mnie Almette); 1/2 puszki kukurydzy konserwowej; 1/2 białej części średniego pora; 4 łyżki drobno posiekanej natki pietrszuki (2 do farszu, 2 do oprószenia(...)serek kanapkowy. Dodać sparzonego, pokrojonego pora, odcedzoną kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki (2 łyżki). Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. W garnku zagotować wodę. Garnek zdjąć z ognia. Włożyć do niego ser w folii (ser ma być cały zanurzony) na 8 - 15 minut (czas moczenia sera zależy od gatunku sera). Po tym czasie ser powinien być miękki, ale nie płynny

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania