Święta, święta. Jak urozmaicić świąteczne śniadanie. Mi wielkanocne śniadania kojarzą się z białą kiełbasą, jajkami z majonezem i wędlinami. Tym przepisem chciałam coś urozmaicić. Jasne kolory ożywiłam kolorowymi akcentami. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy najzwyklejszy makaron smażony z jajkiem i trochę na tej podstawie powstał ten przepis. Połączenie ulubionych smaków dało połączenie takie jakie najbardziej lubimy. Moja córeczka(...)kilka razy powiedziała, że jest pyszne, co mnie bardzo ucieszyło. Składniki: - 15 dag makaronu; - 3 plasterki wędliny; - 3 plasterki żółtego sera; - 4 jajka; - kawałek żółtej, zielonej i czerwonej papryki; - sól Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Wędlinę, ser i papryki kroimy w cienkie paseczki. Ja stworzyłam z folii aluminiowej większe foremki do jajek. Można wysmarować je lekko olejem
dom-agi.plminut. Figi delikatnie przekroić na ćwiartki. Miód delikatnie wymieszać z oliwą i octem balsamicznym, delikatnie doprawić białym pieprzem i szczyptą soli. Rukolę, orkisz i figi ułożyć na talerzu sałatkowym; delikatnie i równomiernie skropić dresingiem. Udekorować sałatę kawałkami sera parmezan. Smacznego. P.S. Na poniższych zdjęciach widać figowce przy ulicy w Santa Barbara
Jem więc JestemCiasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia makę oraz miękką margarynę, całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do lodówki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę, posypać kakao. Masa serowa : Ser zemleć dwukrotnie, dodać pozostałe składniki (poza brzoskwiniami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZakupiłam na straganie piękny pęczek białej rzepy wraz z liśćmi, były piękne, młode i aż prosiły się aby przerobić je na pesto. Długo nie czekały aby
Moje Małe Czarowaniemną już od dłuższego czasu :) Oto i ona... lasagne we własnej osobie ;) Składniki: 15-16 płatów makaronu lasagne ser żółty Sos boloński (zmodyfikowany przeze mnie): 1-2 marchewki duża cebula seler 500g mięsa mielonego (wieprzowo -wołowe) czerwona papryka kieliszek wina (białe lub czerwone) puszka pomidorów krojonych 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu przyprawy do smaku Sos beszamelowy: 2 szklanki(...)jednolitą gladką masą. Doprawić szczyptą gałki muszkatałowej, solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nałożyć sos beszamelowy, płaty surowego makaronu, sos boloński i ponownie beszamelowy. Można przekładać również serem. Górna część to makaron posmarowany sosem beszamelowym i startym serem. Piec przez ok 40- 45 minut, przykrywając folią aluminiową w połowie pieczenia. Podawać po lekkim przestudzeniu. Smacznego
ChilliJemydodać trochę wina i… smakować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POTRZEBUJEMY 1 szklanka ryżu do risotto 1 kieliszek białego wina (bardziej wytrawnego) 3 szklanki bulionu 1 nieduża cebula (np. szalotka) 2 ząbki czosnku kilka łyżek oliwy i opcjonalnie masła garść grzybów leśnych starty żółty ser (najlepiej parmezan) natka pietruszki ½ szklanki śmietany (opcjonalnie) UWAGA Najlepiej wychodzi kiedy mamy osobno bulion w małym garnku(...)kawałki i wrzucamy na patelnię z gorącą oliwą. Smażymy chwilę. Dorzucamy grzybów . Do woka z rozgrzanym masłem lub oliwą wrzucamy ryż i smażymy aż do złotego koloru (ryż z białego zmieni się w lekko przezroczysty). Następnie wlewamy wino. Mieszamy smażąc, aż wino wyparuje. Następnie dolewamy bulionu do woka z ryżem. Nie od razu całość, ale w kilku fazach, aż ryż
Fleksitarianizm.plsera żółtego Morskiego 1/2 papryki 1/2 małego pora 6 suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju majonez sól do smaku przyprawa do kurczaka gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie(...)wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem żółtym, doprawiamy solą do smaku. Kieszonki z kurczaka nadziewamy farszem, dociskamy mięso, możemy spiąć wykałaczkami, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka
Wanilia i KardamonZawsze myślałam, że burgery to takie nudne danie. Upitulić, zjeść, strawić. No to Misio podrzucił pomysła. Wydał mi się ciekawy. Zwłaszcza ta spolszczona nazwa =Kupa Trupa
bastalenamałym ogniu przez 5-6 minut, do miękkości warzyw. Dodajemy puszkę pomidorów, które warto przed przełożeniem do garnka rozdrobnić – w dłoni lub widelcem. Na patelni bez dodatku tłuszczu (biała kiełbasa ma go już w sobie naprawdę wystarczająco dużo) smażymy wszystkie klopsy, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone i przyrumienione klopsy przekładamy do garnka z zupą i gotujemy razem(...)zupy po pięć klopsików na porcję, uzupełniamy zupą i warzywami . Całość posypujemy świeżo startym twardym serem i świeżymi ziołami – natką pietruszki i świeżą bazylią. SKŁADNIKI 4 duże lub 5 mniejszych porcji 1 litr domowego rosołu 1 puszka 400g pomidorów w passacie pomidorowej 5 białych kiełbas surowych (ok. 500g) 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 średnia cebula 120g 1 duży ząbek
Karo in the Kitchentrzeba go wylewać – zróbcie na nim zupę. Ser żółty kroimy na tyle plastrów, ile mamy par kotletów. Wkładamy po pojedynczym plasterku między dwa kawałki selera, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser się trochę od ciepła kotletów rozpuści i wszystko elegancko połączy. Kotlety delikatnie pieprzymy z obu stron. Roztrzepujemy jajka z łyżką zimnej wody w głębokim talerzu, w drugi talerz wsypujemy tartą(...)coleslaw albo z tradycyjną surówką z białej kapusty , albo jako dodatek do mięsa – świetnie pasują do białego mięsa drobiowego – kurczaka czy indyka. SKŁADNIKI 2 bulwy selera, duże, po 700-900g (te ze zdjęć mają 600 i 1000g) 250-300g żółtego sera, najwygodniej o okrągłym przekroju 2-3 jajka M 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego bulion/rosół
Karo in the Kitchenobrane i pokrojone na półplasterki 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki 3 łyżki chrzanu 2 łyżki musztardy ziarnistej 300 ml białego wina 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do podania Przepis na bigos z kapusty z chrzanem: Kapusta wigilijna z chrzanem Pizzoccheri Są tu jacyś miłośnicy Włoch i nietypowych włoskich(...)spokojnie może być tradycyjny) kilka listków świeżej szałwii pieprz 250 g makaronu gryczanego 200 g sera żółtego startego na tarce (u mnie gouda pół na pół z parmezanem) Przepis na pizzoccheri: Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem Bigos ze szpinaku i z białej kiełbasy No dobra. A co zrobić jeśli nie mamy aż tyle czasu, żeby dusić klasyczny bigos
Ugotowane pozamiataneDziś przepis na prześliczne bajaderki, malutkie, takie na dwa kęsy. Pierwotnie miały to być Cake Popsy, ale w związku z tym, że nie miałam odpowiednich patyczków
moj przepis naDziś przepis na prześliczne bajaderki, malutkie, takie na dwa kęsy. Pierwotnie miały to być Cake Popsy, ale w związku z tym, że nie miałam odpowiednich patyczków
moj przepis namasła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 listek laurowy kilka gałązek tymianku gałązka rozmarynu 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki białego wytrawnego wina lub 1/3 szklanki octu jabłkowego 2 litry wywaru wołowego lub warzywnego kilka kromek czerstwej bagietki 100 gramów sera gruyere sol i pieprz do smaku Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni
Pani M - kuchnia smakowita