rozkładamy na pomidorach. Liście szpinaku rozkładamy jak dachówki, jeden zachodzący na drugi. Z wierzchu rozsypujemy niebieski pleśniowy ser. Zwijamy roladę, jedną ręką zawijając ciasto mięso a drugą przytrzymując nadzienie rozłożone na steku. Stek dokładnie i ciasno obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim lub grubym, białym bawełnianym kordonkiem. Odstawiamy na 30-40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, szykujemy(...)rare’ – jeśli chcecie uzyskać wyższy stopień wysmażenia, wydłużcie czas pieczenia o 10 minut. SKŁADNIKI 1 stek z łaty wołowej /bavette/ 350-400g 1 garść szpinaku baby 1 kulka sera mozzarella 125g 20g sera z niebieską pleśnią lub gorgonzoli 4 połówki suszonych pomidorów 2 łyżki masła czosnek granulowany cebula granulowana sól pieprz
Karo in the Kitchenworeczki ryżu 1 cała pierś z kurczaka 250ml śmietanki 30% 100g żółtego sera 1 zielony ogórek szklarniowy sól pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie : Ryż ugotować - najlepiej, żeby nie był rozgotowany . Pierś z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w kostkę, podsmażyć delikatnie - tak by mięso było białe na wierzchu jak i w środku , doprawić solą pieprzem i czosnkiem - nie trzeba
Garnkowe fanaberieszpinakiem i serem pleśniowymFocaccia z oliwkamiPate z wątróbki z dzikaJajka faszerowane pastą łososiowąPasztet z dzikaMasło czosnkowo-ziołowePasztet mięsnyPasta rybna w wersji lightTwarożek zwany bryndząPasta twarożkowa z pstrągiemPate z drobiowych wątróbekPasta z tuńczykiemPasta łososiowaRybna pasta twarożkowaDomowy majonez w słoikuSos tatarskiWędlinySchab z pończochy, czyli domowa wędlinaDomowy baleronSchab ze słoika w pikantnej panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica(...)patelni IINormandzki chleb jabłkowyBagietki pszenno-żytnieLavas, turecki chlebek z patelniChlebek pita z patelniBagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynemChleb francuski pieczony w garnkuNa słodkoChrupiące ciasteczka imbirowePierniczki lebkuchenDrożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąŚwiąteczne markizyImbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymPierniczki katarzynkiSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiBrownie z Kinder BuenoTęczowy tort (rainbow cake)Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladowąTorcik czekoladowy
Kulinarne przygody Gatitycebule 2 pomarańczowe pomidory 20 dag startego sera gouda 3 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sos beszamelowo-musztardowy 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 150 ml bulionu warzywnego 350 ml mleka 3,2 % 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 jajko Sól morska do smaku Biały pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Szczypta suszonego(...)zgęstnieje cały czas mieszając dodać musztardę. Przyprawić solą, białym pieprzem, gałką i szczyptą rozmarynu. Zdjąć z ognia, połączyć z roztrzepanym jajkiem. Wymieszać do połączenia. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu układamy na przemian płaty lasagne, warstwę warzyw łącznie z pokrojonymi na plastry pomidorami, polewamy sosem posypujemy serem i tak to wyczerpania składników. Ostatnią warstwę na górze przykryć
Wanilia i Kardamonjedynie cierpliwości podczas oczekiwania na to, aż masa zastygnie. Znikają w tempie ekspresowym- spróbujcie sami... 1. Trufelki z białej czekolady: (ok. 20 sztuk) Składniki: 200 g białej czekolady 1/5 szklanki śmietanki 36% (ok. 40 ml) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka likieru kokosowego cukier puder, kakao lub wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem(...)słodkiej, suszonej papryce wysypanej na talerzu i umieszczamy je w papierowych papilotkach. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorem oraz startym serem cheddar.. i analogicznie przetrzymujemy w lodówce i już żadne przygotowania nam nie straszne! (; * Kulki serowe idealnie komponują się ze świeżym białym pieczywem np. bagietką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Symfonia Smakówpoczątku najgorszy, najedzmy się jeszcze tego, co latem było najpyszniejsze. Składniki: 1/2 kg małży 200 g sera feta pęczek świeżego szpinaku makaron spaghetti mały pęczek pietruszki 6 ząbków czosnku 2 cebule 2 limonki 1 ostra papryczka kilka łyżek masła 1/2 butelki białego wytrawnego wina pieprz, sól Przepis: Makaron gotujecie w osolonej wodzie. Małże, szpinak i limonki dokładnie myjecie pod bieżącą(...)drugiej patelni rozgrzewacie dwie łyżki masła, podsmażacie na niej posiekane drobno cebule i pozostałe 3 ząbki czosnku. Dorzucacie porwany na kawałki szpinak. Kiedy zmięknie, dodajecie fetę i mieszacie, żeby ser się roztopił. Makaron przekładacie na talerze, wykładacie na niego szpinak, dekorujecie małżami, posiekaną natką pietruszki i kawałkami drugiej limonki. Siadacie w zamkniętym już jednak – bo chłodno – oknie, chłonąc
GRUBY WAŁEKpomidor 15 dag sera żółtego 15 dag dowolnej wędliny 1 krążek sera camembert sól morska do smaku ulubione zioła do smaku- u mnie suszona pietruszka szczypta chili w płatkach do smaku 4 łyżki oliwy Sos beszamelowy: 5 dag masła 5 dag mąki pszennej 600 ml mleka szczypta pieprzu białego do smaku sól do smaku szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sposób(...)zagotowujemy, doprawiamy sos do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ugotowany makaron , mieszamy z niewielką ilością przygotowanego sosu, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, następnie dodajemy warstwę mięsną a na koniec posypujemy zapiekankę pokrojonym pomidorem, zalewamy resztą sosu beszamelowego-należy pamiętać aby sos był ciepły. Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę serem żółtym i camembertem , wkładamy na nagrzanego
Wanilia i Kardamonlemon curd 50 g ciasteczek amarettini Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka l lemon curd Posypka cytrynowa lub biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie lub na stolnicy zagnieść ciasto i wylepić dno tortownicy o wym 22 cm. Włożyć do lodówki na czas(...)Studzić przy otwartych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia. Krem: cytrynowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i ser mascarpone oraz cukier puder zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać lemon curd i wmieszać dokładnie w masę. Udekorować kremem zimny sernik i posypać cytrynową posypką lub startą białą czekoladą. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonbudyń waniliowy 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, biszkopty - ile potrzeba, czekolada biała 100 gram, posypka - ile potrzeba twaróg zamrożony (kupiłam za połowę ceny gdyż termin się kończył, na sernik idealnie pasuje) dobrze odmrozić na durszlaku w misce utrzeć do białości jajka, cukier, aromat wanilinowy, dodać ser śmietankowy (jeśli twaróg jest zbity to trzeba zmielić w maszynce do mięsa), wsypać
W Mojej Kuchni LubięSałatka, w której delikatny smak sera i ziemniaków doskonale komponuje się z charakternym sosem :) Składniki: 2 średnie młode ziemniaki 1/2 czerwonej cebuli 1 duża rzodkiewka kilkucentymetrowy kawałek ogórka sałatkowego kawałek bundza – kostka o wymiarach około 5x5x3 cm natka pietruszka sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego płaska łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Ziemniaki
Kuchenne zapiski Edytyteż było dla mnie dużą niespodzianką, Bałam się dodawać większą ilość, by nie przesadzić z aromatem, ale następnym razem będę bardziej hojna. Podawana z grubą pajdą chleba i posypana serem Corregio , była, tak dla mamy, jak i dla mnie oraz wszystkich zajadających domowników jak manna z nieba. Raz, dwa, trzy wypełniła dom niezwykłym zapachem,a nasze brzuchy błogim spokojem(...)domowego wywaru warzywnego i wołowego, kupnego. Jeśli macie czas i ochotę na zrobienie własnego wywaru- gorąco Was do tego zachęcam! FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki:3 duże cebule, 2 białe i jedna czerwona (lub Waszego wyboru)łyżka masła klarowanego i oliwa z oliweklitr wywaru warzywnego i litr wywaru wołowego1 łyżka octu balsamicznegoser Corregio pajda chlebaPrzygotowanie:Obierz cebule i posiekaj
Gotowanie to kochaniechrapkę), pierogi koronkowa robota (bardzo kolorowe i pomysłowe, obowiązkowo do zrobienia wszystkie). zupa nasza duma narodowa: znajdziemy tutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem z białych warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana(...)marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe i cała reszta Podsumowując jest to książka z której chce się zrobić wszystko, naprawdę wszystko. Ja zaczęłam od zupy z białych warzyw, ale wszystkie przepisy są bardzo ciekawe, apetyczne, kolorowe i proste do wykonania. Na pewno
kruche babeczkipodać z bagietką lub grzankami i koniecznie z twardym żółtym serem jako posypką. Mnie w tej zupie urzekła także szybkość przygotowania, bo kilka minut siekania plus około piętnastu minut gotowania zupy wystarczy, by cieszyć się jej smakiem. Idealna propozycja dla zapracowanych osób. Włoska zupa cebulowa Składniki: 4 białe cebule (nie zamieniajcie na żółtą) 2 ząbki czosnku po łyżeczce
Poezja Smaków - blog kulinarnyobowiązek) - 200 mililitrów śmietany 36% - 2 żółtka - 200 gramów sera żółtego - gałka muszkatołowa - pieprz - kolendra mielona - sól - masło Przygotowanie: Udka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą. Marynujemy przynajmniej przez godzinę. Potem podsmażamy na rumiany kolor. Por myjemy i siekamy w półplasterki (białe części), podobnie robimy z selerem naciowym. Dusimy to na niewielkiej ilości masła. Gotujemy makaron
Życie zamknięte w smakuZupa cebulowa z grzankami z serem Do tej zupki zainspirował mnie Jamie Oliver, który zrobił ją z szałwią i kilkoma rodzajami cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej cebuli i pora. Ale i tak było smacznie. Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo do niej pasują, a całość wykańcza angielski sos Worcestershire. Zapraszam! SKŁADNIKI(...)cebul pokrojonych w plasterki - 2 małe pory lub 1 duży obrane i białe części pokrojone w plasterki - 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte - spory kawałek masła - oliwa - 1 litr bulionu - sól, pieprz - posiekana natka pietruszki - 8 małych kromek chleba (może być czerstwy) - sos Worcestershire - ser (u mnie gouda i pecorino) PRZYGOTOWANIE: Do rondla z grubym dnem wlać trochę oliwy, masło
w mojej kuchni