ser biały - 9461 przepisów (strona:419/631)

Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera 97

NAJEDZONYMI fest. Pyszna i baardzo aromatyczna zapiekanka z porów, ziemniaków i wędzonego sera koziego, zakupionego  na wspominanym wydarzeniu (więcej tutaj ). Smacznego! Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera Składniki: 1,5 kg ziemniaków 3 dość duże pory 1 ząbek czosnku 1 cebula 25 dag żółtego sera pokrojonego w plasterki (u mnie lekko wędzony kozi) 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki(...)plasterki. Pory (białe i jasnozielone części) pokrój w talarki. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż pory z cebulą, i czosnkiem (około 5-7 minut) - do momentu aż lekko zmiękną.  Dodaj tymianek i gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser

Moja Mama Gotuje
Tarta z porem i boczkiem 128

rozwałkować taką ilość ciasta ;-) SKŁADNIKI Na ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 żółtko szczypta soli łyżka zimnej wody Na nadzienie: 250 ml śmietanki 30% 125 g sera żółtego 2 duże pory około 200 g boczku wędzonego 2 jajka 1 kulka mozzarelli do smaku: sól, pieprz, oregano WYKONANIE Ciasto: Masło posiekać nożem. Mąkę wsypać do miski(...)temperaturze 170°C przez 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Boczek pokroić w kostkę, białe części z porów w krążki. Na patelni rozpuścić trochę masła, dodać boczek i smażyć przez jakiś czas. Następnie dodać pory i mieszając smażyć jeszcze przez około 5 minut. Ser potrzeć na tarce. Do miski wbić jajka, rozmieszać je trzepaczką. Dodać śmietankę, potarty ser, doprawić

Passions hobbies life
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 161

można dodać naprawdę różne składniki. Byle nie wszystkie jednocześnie. Radzę max 3 składniki poza bazową cebulkę i serem dodawanym na końcu, choć sama nie wiem czy dodaję więcej niż 2.Składniki:150g ryżu arborio (do risotto)szklaneczka bulionu warzywnego lub drobiowego175ml białego wytrawnego wina (kieliszek)1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę250g szparagów125g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki widelcemmasło(...)zająć 18-20 minut.Pod koniec mieszania (3 minuty przed końcem) dodajemy do ryżu odłożone wcześniej główki szparagów i łososia. Po zdjęciu z ognia dodajemy do risotta garść parmezanu. Resztą sera posypujemy porcje po wyłożeniu na talerz.UWAGA! Soli używam tylko na początku do cebuli, by się nie przysmażyła. Samo danie "dosalam serem

W kuchni wieczorem
SERNIK MEGA CZEKOLADOWY LUSTETTE – obłędny! 182

jakiego do tej pory nie było! Na czekoladowym spodzie, z idealną, kremową, serową masą i chrupiącymi wafelkami Lusette – połączenie idealne! http://lusette.pl/ A wszystko to oblane mleczną i białą czekoladą! Połączenie, które sprawiło, że wszyscy z przyjemnością sięgali po dokładkę! Koniecznie spróbujcie, a ja pędzę robić kolejne wafelkowe słodkości. Zapraszam! SKŁADNIKI: ( 20×20 ) SPÓD: * kruche, kakaowe herbatniki(...)biała czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki miksujemy z orzechami, dodajemy bardzo miękkie masło oraz miód – wyrabiamy na gładką masę, wylepiamy foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Ciasteczkowy spód delikatnie smarujemy cieniutką warstwą rozbełtanego jajka, równomiernie, przez środek rozkładamy wafelki Lusette ( dociskamy do ciasteczkowego spodu ), wstawiamy do lodówki. Ser ucieramy ( na najmniejszych obrotach miksera albo rózgą

Ostra na Słodko
Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wołowiną 130

pęczka zielonych szparagów, 2 młode marchewki, 20 liści czosnku niedźwiedziego, 100 g startego żółtego sera,  olej Kujawski "Pomidor, czosnek i bazylia", 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego Arla Apetina pomidory i bazylia, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Do posypania świeży krwawnik, rukola lub inne zioła. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, dodać(...)Warzywa umyć i osuszyć. Szparagi, marchewkę i czosnek pokroić w cienkie paski. Jaja, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować, przyprawić pieprzem. Dodać czosnek niedźwiedzi i żółty ser, wymieszać. Szparagi, marchewkę i carpaccio wyłożyć na podpieczony spód, zalać masą jajeczną, piec w 180 stopniach ok. 40 minut

SzczyptaSmaQ
Filet z brokułami w cieście francuskim 127

kurczaka 1/2 brokuła sól pieprz 100 g sera gouda 2 łyżki oleju 1 płat ciasta francuskiego   Sos czosnkowy (opcjonalnie): 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz 2 ząbki czosnku Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, solimy, pieprzymy. Smażymy aż filet będzie zupełnie biały – w środku też. W osolonej wodzie gotujemy różyczki

MojaQchnia.pl
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 197

kolorze użyłam czerwonych grejpfrutów i syropu barmańskiego o smaku grenadina. Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie Składniki:  Masa serowa: 4-5 czerwonych grejpfrutów,   500 g  mielonego  sera,   300 ml śmietany 36%,   100-200 ml syropu barmańskiego o smaku,   10-11  płatków  żelatyny (1 płatek = 1,6 g).   Ciasto(...)piekarnika i wystudzić. Masa serowa: Grejpfruty obrać i wyfiletować, z pozostałych części wycisnąć sok (białe błony wyrzucić), zmiksować blenderem na gładki mus.  Odlać 200 ml i pozostawić do przygotowania górnej warstwy.  Odlać 100 ml (potrzebne do rozpuszczenia żelatyny). Do pozostałej części dodać ser i odpowiednią ilością grenadiny (wg. uznania), dokładnie wymieszać.  W zależności od ilości uzyskanej masy

SzczyptaSmaQ
Krem z pieczonych buraków z czosnkiem na bulionie z białym winem, serem feta i grzankami 94

ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca 1 łyżka soli 1 szklanka białego wytrawnego wina Wkładka: 4-5 średnich buraków 1 -2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej (można dać więcej) 1-2 łyżeczki tymianku (można dać więcej) ½ główki czosnku oliwa z oliwek spora szczypta soli ser feta (dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta(...)gotowałam na wolnym ogniu ok. 2 godziny (po pierwszych 45 minutach łyżką cedzakową zebrałam szumy białkowe). Po tym czasie dodałam warzywa oraz pieczoną cebulę i gotowałam kolejną godzinę. Wlałam białe wino i podgotowałam ok. ½ godziny. W międzyczasie buraki obrałam, natarłam niewielka ilością oliwy z oliwek, oprószyłam papryką wędzoną, tymiankiem, odrobiną soli i piekłam do miękkości w temperaturze 200 stopni, grzanie

Kate's Kitchen
SEROWA ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM W CIEŚCIE FILO 229

Składniki ok 400 g świeżego łososia 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku ok 100 ml białego, wytrawnego wina 100 g ricotty 100 g fety ok 2 garści świeżo startego parmezanu opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów) Przygotowanie Szpinak umyjcie* , posiekajcie(...)Cebulę i czosnek drobno pokrójcie. Z ryby odkrójcie skórę, pozbądźcie się ewentualnych ości, pokrójcie ją w dosyć grubą kostkę. Przygotujcie sery i wino. W głębokim rondlu rozgrzejcie masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie. Dorzućcie szpinak, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino, smażcie całość, aż szpinak mocno przywiędnie, a płyny odparują. Teraz czas na łososia, dorzućcie go do szpinaku, smażcie

OliveandThyme
Zapiekanka kurczak w egzotycznym raju 162

mandarynek bez pestek (najlepiej słodkich) 1 puszka ananasa w kawałkach 100g rodzynek 3 łyżeczki mieszanki przypraw curry 80g żółtego sera sól pieprz 2 łyżki klarowanego masła Sos: 150g śmietankowego sera topionego 1 duża cebula 1 kostka rosołowa 1 łyżka mąki pszennej 150ml mleka 200ml śmietany kremówki 2 łyżki masła 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować(...)około 10 minut, a następnie odcedzić. 4. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, pozbawić białej skórki, a ananasa odsączyć z zalewy. 5. Sos Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać mąkę, mleko, śmietanę i kostkę rosołową. Wszystko wymieszać i zagotować. Następnie dodać drobno pokrojony ser topiony, curry, doprawić pieprzem, solą i gotować do momentu aż ser całkowicie się rozpuści

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa czosnkowa z kurczakiem i makaronem z pełnego przemiału 132

pełnego przemiału, 1 duża główka czosnku, 1 biała cebula,  100 g pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony cięty czosnek niedźwiedzi do smaku, 1 łyżeczka sosu worcestershire, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, ser parmezan. Przygotowanie: Czosnek dzielimy na ząbki

Moniki Smakołyki
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 138

Sauvignon Blanc. Wino bardzo aromatyczne, czyste, owocowe. Dominują nuty owoców tropikalnych ananasa i grejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger(...)smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam się czy potrzebne było mu towarzystwo …. Burritos Muu...rrito (22 zł) z wołowiny z dodatkami. Bardzo dobre.  A do burritos

królestwo garów
Sernik marmurkowy bez pieczenia 2416

orzechami laskowymi Masa: * 500 g sera do serników - u mnie President * 100 g fruktozy (dopisek: teraz używam ksylitolu) * ok. 200 g  jogurtu - użyłam Danone, ale lepszy by był tak jak w przepisie - grecki * 200 g  śmietanki kremówki * 3-4 łyżeczki żelatyny - dałam 3, ale mogłoby być więcej * 100 g  stopionej białej czekolady * 100 g  stopionej gorzkiej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Spaghetti all'Amatriciana 129

jest ok) 400 g pokrojonych w kostkę pimidorów (mogą być z puszki) ser pecorino romano (u mnie bez- unikamy mleka, ja sobie czasem posypuję makaron drożdżami nieaktywnymi) sól i pieprz 300 g makaronu (u mnie bezglutenowa Barilla lub Rummo) Ja dodaję od siebie: szczyptę cukru, chlust białego wina i czasem mały ząbek czosnku lub gałązkę świeżego rozmarynu Pokrojone w kostkę(...)wino wyparuje pomidory, sól, pieprz. Ja dodaję też troszkę cukru, jeśli pomidory są kwaśne. Gotujemy makaron. Gdy będzie al dente z odrobiną wody przekładamy go do sosu. Mieszamy, dodajemy ser pecorino romano

Cytryna&Co.
Pizza z kapustą zasmażaną 77

szklanki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku     Pozostałe składniki:   1/4 główki białej kapusty 200 g surowego boczku 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku 10 plasterków kiełbasy żywieckiej 100 g startego żółtego sera (gouda)         Przygotowanie:     Ciasto:   Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli

R'n'G Kitchen