ser biały - 9461 przepisów (strona:405/631)

Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy 157

powstawaniu grudek. Wlewamy już zahartowaną serem żelatynę do pozostałego sera i całość dokładnie miksujemy. Połowę masy wlewamy do tortownicy na ciasteczkowe dno, połowę zostawiamy w misce. Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i blendujemy lub drobno rozgniatamy widelcem. Łączymy z pozostałą masą serową i wylewamy od środka na białą masę.   Sernik chłodzimy przez minimum 7-8 godzin, najlepiej jednak schłodzić

Karo in the Kitchen
Pizza z grzybami, dynią i owczym serem do góry nogami 151

tymiankiem i żurawiną. Pokrój na kawałki i podaj z surówką z białej kapusty . Pizza z grzybami ma trochę grubsze spody. Ponieważ mozzarella idzie na sam spód pizzy, więc lepiej rozwałkować je trochę grubiej aby nie były “mokre”. The post Pizza z grzybami, dynią i owczym serem do góry nogami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
P... Pizza francuska! 155

kiełbasy diots. Raclette jest potoczną nazwą potrawy, w której właśnie główną rolę gra on, SER (raclette). Zazwyczaj jego wielki kawałek podgrzewa się na specjalnym, rozgrzanym urządzeniu "grillu", a gdy ser się rozpuści, ściera się go drewnianą łopatką i dodaje do czekających na talerzu dodatków takich jak szynka, gotowany ziemniak, korniszony. Warto spróbować tej wersji, zaraz po fondue(...)stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser. Pieczemy ok. 25-30 minut. Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :) A oto przyrząd do robienia potrawy Raclette, podaje się je na 2 sposoby: A oto kiełbasy Diot w białym winie

Kitchens Alphabet
Krem z selera z jabłkami i serem Stilton 87

książki “Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona Ramsay(...)Ligol, Rubin, Jonatan, Gala) 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego) 50 ml śmietany 30% garść świeżego tymianku (tylko listki) wyciśnięty sok z połowy cytryny (niecały) 150 g sera z niebieską pleśnią (Stilton*) sól morska oraz świeżo mielony pieprz * Ser Stilton jest typem pleśniowego sera angielskiego. Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i dla wielu Brytyjczyków obowiązkowy składnik na Święta

Moja Delicja
Krem z selera z jabłkami i serem Stilton 168

with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona Ramsay(...)Ligol, Rubin, Jonatan, Gala) 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego) 50 ml śmietany 30% garść świeżego tymianku (tylko listki) wyciśnięty sok z połowy cytryny (niecały) 150 g sera z niebieską pleśnią (Stilton*) sól morska oraz świeżo mielony pieprz   * Ser Stilton jest typem pleśniowego sera angielskiego. Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i dla wielu Brytyjczyków obowiązkowy składnik

Moja Delicja
WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPINAKU I SZPARAGÓW 106

zielonych szparagów (tylko muszą być młode i twardziutkie!) 80 g listków młodego szpinaku pęczek rzodkiewek 40 g sera feta 60 g zielonego groszku (z puszki) 40 g orzechów laskowych 2 łyżki oliwy (lub ulubionego oleju sałatkowego tłoczonego na zimno) 1 łyżka białego octu balsamicznego sól i pieprz do smaku listki kolendry do podania Szparagi oczyścić i oderwać zdrewniałe końcówki(...)osuszyć. Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki i pokroić w cienkie plasterki. Odcedzić groszek. W salaterce wymieszać pokrojone wzdłuż szparagi, szpinak, groszek i rzodkiewki. Posypać pokrojonym w kostkę lub pokruszonym serem i posiekanymi orzechami laskowymi. Oliwę (lub olej) połączyć z łyżką octu balsamicznego, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i posypać posiekanymi listkami kolendry. Porcja zawiera ok. 180 kcal , węglowodany: 5g, białko

Dietolog
porowa zupa z serem 179

przesmażamy na nim dokładnie umyte i pokrojone w krążki  pory (tylko białe części). Następnie zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy, dodając teraz resztę wywaru

Miód i pieprz
Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 127

flambée podaje się zazwyczaj na dużej rustykalnej drewnianej desce. Tradycyjnie używa się sera munster, ale można też wykorzystać gruyere czy tomme albo inny dobrze topiący się żółty ser. Żeby danie było bardziej letnie, zrezygnowałam z bekonu i zastąpiłam go świeżymi kurkami. Zamiast gałki muszkatołowej użyłam w związku z tym rozmarynu. Nie wiem, czy to nadal  Tarte Flambée(...)paski (użyłam 100 g kurek) 200 ml gęstego créme fraîche 30% tłuszczu (lub gęstej kwaśnej śmietany wymieszanej z białym serkiem) 1/3 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej (zamiast niej użyłam 6 igiełek rozmarynu) sól i pieprz do smaku 200 g tartego żółtego sera do zapiekania Drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki  i wyrabiamy ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
100 przepisów na Sylwestra 1317

serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat  Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet jeżynowy z białym winem Sorbet truskawkowy Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą(...)podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Zimowe tosty z goudą

Moja smaczna kuchnia
Paszteciki z serem, papryką i pieczarkami 145

piekarniku. Dzięki temu ser jest tak pysznie ciągnący. My to uwielbiamy. Tu ser stanowi podstawę smaku, dlatego warto sięgnąć po ten najlepszy. Ja wybrałam ser w plasterkach Gouda MSM Mońki   Dlaczego akurat ten? Charakterystyczny lekko śmietankowy smak plus konsystencja i doskonała topliwość sprawiają, że moim zdaniem jest on najlepszy do takich dań. Specjalnie wybrałam ser w plasterkach(...)pasztecików idealnie smakują domowe sosy, jak pomidorowy czy czosnkowy. Polecam! Składniki: Na farsz: 250 g pieczarek 150 g sera w plasterkach – u mnie Gouda MSM Mońki 150 g 1/4 żółtek papryki 1/4 czerwonej papryki 1 cebula 1 cm pora (biała część) sól i pieprz do smaku olej do podsmażenia składników Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych

Słodkie okruszki
Roladki na zielono z kalafiorem 239

podwójny filet z kurczaka kilka różyczek kalafiora 4 duże liście sałaty 1 kulka sera mozzarella 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól do smaku 1 płaska łyżka ziołowej przyprawy do drobiu   Rafex  w swoim składzie zawiera: (szałwia, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz biały, mięta pieprzowa, melisa) Panierka 2 jaja mąka kukurydziana płatki kukurydziane olej do smażenia Sposób przygotowania(...)ziołową przyprawą.Odstawiamy do lodówki na 15 minut. Kalafiora blanszujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia.  Na mięsie układamy po liściu sałaty, pokrojonego kalafiora i ser mozzarella, posypujemy szczypiorem zawijamy ciasno w roladki. Obtaczamy mięso w mące kukurydzianej rozkłóconym jajku z solą oraz w pokruszonych drobno płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju

Wanilia i Kardamon
Lazania, czyli włoska zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 145

mielonego wołowego 200ml czerwonego wina 2 listki laurowe 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g) 700ml przecieru pomidorowego (passaty) łyżka suszonej bazylii łyżka suszonego oregano sól, pieprz Składniki do sosu beszamelowego (białego): 100g masła 80g mąki pszennej 1 litr mleka liść laurowy duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Składniki do przygotowania lazanii: kilka płatów makaronu lasagne 2 kulki mozzarelli Starty(...)posmarować niewielką ilością sosu mięsnego (ragu). Ułożyć na nim płaty lazanii, na niej położyć warstwę sosu mięsnego (ragu), polać beszamelem (białym sosem) oprószyć parmezanem i kawałkami mozzarelli, przykryć warstwą płatów lazaniii ponownie posmarować sosem mięsnym i beszamelowym i posypać serami, ułożyć kolejną warstwę płatów makaronu, sosów i sera. I tak do wykończenia składników lub na ile wystarczy miejsca w naczyniu

Codzienne Gotowanie
JAJKA SADZONE W SOSIE CHRZANOWYM 89

Polecam. Jajka sadzone w sosie chrzanowym - składniki (dla 2-3 osób): 4 jajka sos chrzanowy >>> sól, biały pieprz posiekany szczypiorek Dodatki do jajek sadzonych w sosie: świeże pieczywo twarożek z rzodkiewką pomidorki koktajlowe wędliny i sery sałata zaprawiana żółtkiem Jajka sadzone w sosie - pyszny przepis: Krok 1. Na patelni z grubym dnem przygotować sos chrzanowy z tego

Moja Książka Kucharska
Fasolowa z klopsikami makaronowymi 164

łyżki koncentratu pomidorowego 1 garść suszonych podgrzybków 1 łyżeczka papryki wędzonej papryczka chili sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 por biała część przepis na klopsiki: 150 g makaronu nitki połowa grzybów z zupy 1 cebula sól, pieprz 10 dkg sera żółtego 1 jajko olej rzepakowy bułka tarta Zupa: Fasolę i grzyby namaczam w osobnych miskach w zimnej wodzie

wesoła kuchnia
Sałatka na krakersach z tuńczykiem 148

spokojnie można podwoić składniki. Składniki: 18 krakersów 3 jajka 1 puszka tuńczyka w osie własnym ok 6 łyżek majonezu biały pieprz sól szczypiorek Sposób wykonania: 1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzone jajka podzielić na białka i żółtka. 2. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 3 łyżki majonezu i wymieszać. 3. Białka zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać

Kuchnia domowa Ani