jeszcze nie wiem co z niej zrobię? - może chleb?) :)Składniki:1 mała dynia1 por (zielona i białą część)pół litra bulionu warzywnegosok i skórka otarta z połowy pomarańczy2 pomidorygłówka czosnkuoliwa (u mnie tymiankowa)sól, pieprz gałka muszkatołowa świeży tymianek ser pleśniowy (u mnie z niebieską pleśnią)prażone pestki z dyniocet balsamicznyDynię kroimy na mniejsze części, wydrążamy pestki
Bon Appetit Małgorzatypomidorowego (np. 1 kartonik z Lidla) ser grana padano do starcia 1 łyżka stołowa masła sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, czerwona papryka słodka, odrobina cukru oliwa z wytłoczyn do smażenia albo olej z pestek winogron Sos beszamelowy: 2 spore łyżki stołowe masła 2 spore łyżki stołowe mąki kukurydzianej 2 szklanki mleka sól, pieprz biały (ja dałam czarny), gałka muszkatołowa Wykonanie(...)Powinien być biały pieprz, ale nie byłam w posiadaniu, dlatego użyłam czarnego. I beszamel gotowy. 11. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. 12. Dajemy trochę sosu bolońskiego. 13. Na sos kładziemy płaty makaronu. 14. Makaron przykrywamy beszamelem. Uważamy z warstwami, żeby nam starczyło składników na dalsze warstwy. 15. I znów porcja sosu bolońskiego, na który trzemy ser grana padano
Kawa z mlekiemcałkowicie gładkie i przybiera kremową barwę (żółta barwa świadczy o tym, że ser uległ zepsuciu lub jest przejrzały). Camembert ma bogaty, maślany smak z wyczuwalną owocową nutą. Zapach dojrzałego camemberta jest intensywny, dobrze wyczuwalny. Dzięki grzybom pleśni z gatunku penicillium camemberti na powierzchni powstaje charakterystyczna biała skórka, która nadaje się do spożycia. Camembert powinien być spożywany świeży
Cztery Fajerycałkowicie gładkie i przybiera kremową barwę (żółta barwa świadczy o tym, że ser uległ zepsuciu lub jest przejrzały). Camembert ma bogaty, maślany smak z wyczuwalną owocową nutą. Zapach dojrzałego camemberta jest intensywny, dobrze wyczuwalny. Dzięki grzybom pleśni z gatunku penicillium camemberti na powierzchni powstaje charakterystyczna biała skórka, która nadaje się do spożycia. Camembert powinien być spożywany świeży
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczerwona – połówka dużej lub 1 mała groszek zielony – 1 szklanka jogurt – 2 łyżki czosnek – 2 – 3 ząbki ser cheddar lub inny żółty – do posypania sól, pieprz PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu ( dla makaronu razowego czas jest krótszy niż dla białego). Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Otworzyć puszkę tuńczyka i trochę oleju odlać na patelnię(...)groszek i tuńczyka. Smażyć 5 minut. Dodać jogurt i przyprawy. Z makaronu odlać wodę i makaron wrzucić na patelnię do reszty składników. Wymieszać, przełożyć na talerz i posypać potartym serem
kuchniabellissima.wordpress.compieczarek, 1 torebka ugotowanego ryżu, 1 duży por, ½ puszki groszku konserwowego, 10 dag sera żółtego w kawałku, 3 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, ketchup, majonez WYKONANIE: Pieczarki obieramy, gotujemy 2 0 min w osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno kroimy. Pora (białą i zieloną część) parzymy 2 min we wrzątku, osączamy. Ryż układamy w przezroczystej misce, smarujemy ketchupem, układamy groszek
słodki bratekapetycznie się "ulewa".Mmmm pyszności. SKŁADNIKI na 2-4 porcje: 250 g (pojemnik) truskawek 100-150 g niebieskiego sera pleśniowego (u mnie Rochebaron) ok. 80 g rukoli 1-2 łyżki oliwy lub rzepaku nierafinowanego na karmel: 2-3 łyżki białego cukru 50 g pistacji bez łupin 1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej na zredukowane balsamico: 50-60 ml ciemnego balsamiko(...)wtórną krystalizację i zbryli się.Gotowy odstawić na potem. Truskawki i rukolę wymieszać w 1-2 łyzkach oliwy dla połysku. Przygotować talerze układając na nich rukolę,kawałki truskawek i ser. Na zredukowane balsamico: cukier brązowy,sól i pieprz,listek laurowy i ocet balsamiczny podgrzać w rondlu i podgrzewać do momentu aż stanie się gęsty.Usunąc listek laurowy. Gęstym zredukowanym octem
Sztuka gotowania w/g Samirygałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron podajemy z sosem z kurkami i kurczakiem. Całość posypujemy posiekanym rozmarynem. Smacznego
Moniki Smakołykiolej do smażenia Podwójną pierś z kurczaka dzielimy na pół. W każdej wycinamy kieszonkę i napychamy ją serem. Otwór spinamy wykałaczką. Nacieramy przyprawami. Smażymy z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kokilek. Pomarańcze obieramy ze skórki, z tych białych skórek też, ponieważ spowodują one, że sos będzie gorzki. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię. Dodajemy(...)sosem zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy tymiankiem. Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Jako dodatek do obiadu proponuję ryż. ;) Życzę smacznego! :) Rozliczenie: kurczak- 11zł pomarańcze- 2zł ser- 7zł przyprawy- 1zł musztarda i miód- 1zł ryż ( 2 torebki)- 1,50 zł Po zsumowaniu wyszło 23,50zł. Dla równego rachunku podzielimy 24zł na 4 porcje. Jedna porcja to tylko
Czerwona PorzeczkaQuiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. “Wyśmienite danie”, “boskie”, “przepyszne”, “Mhmm” – to były komentarze konsumujących 🙂 Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części 🙂 Poniższy przepis na Tartę Lotaryńską ma bogaty farsz i dzięki temu wyróżnia(...)Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% 30 g sera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty
Moja DelicjaQuiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części :) Poniższy przepis(...)boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% 30 g sera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto
Moja DelicjaQuiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części :) Poniższy przepis(...)boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% 30 g sera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto
Moja Delicjasmacznej lazanii , łagodny smak tej zapiekanki podkreślił ostry tarty ser oraz prażone orzechy włoskie. A jak wyśmienicie smakuje! Polecam, szybko się robi i na długo daje uczucie sytości. Składniki na 5 porcji/ 10-12 płatów lasagne 1 dość duża cukinia 45 dag szynki gotowanej 15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar lub parmezan(...)orzechów włoskich do posypania Pęczek natki pietruszki do posypania Sos beszamelowy: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 ml białego wytrawnego wina 2 pełne łyżki masła 2 pełne łyżki mąki pszennej 800 ml mleka 3,2% Gałka muszkatołowa do smaku Biały pieprz do smaku Sól morska do smaku Szczypta suszonego tymianku do smaku Sposób przygotowania: Sos beszamelowy: Cebulę i czosnek
Wanilia i Kardamonwymieszać w celu połączenia składników. W zależności od upodobań, można dodać więcej startego sera, który zwiąże całą potrawę, a całość stanie się bardziej tłusta. 2. Por i makaron. Por umyć pod bieżącą wodą, pokroić na 10 cm kawałki, a następnie wzdłuż na ćwiartki. Wykorzystać zarówno białe, jak i zielone części pora. Makaron gotować w osolonej wodzie ok. 8-10 minut
Pij soki wyciskane