łyżeczka suszonej bazylii 8 łyżek oliwy z oliwek (do smażenia, a więc nie może być extra virgin!) lub oleju 1 łyżeczka białego octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz czarny z młynka 15 dag wyrazistego żółtego sera Kartofle ugotowałam w mundurkach, obrałam, każdego przekroiłam na pół, przełożyłam do miski, zalałam marynatą sporządzoną z tymianku, rozmarynu, łyżeczki octu, płaskiej łyżeczki
Kuchnia Prezydentowejwyciągamy z folii i pozostawiamy do wystygnięcia. Do miski wrzucamy mix sałat a potem buraki pokrojone w kostkę. Do tego dodajemy ser kozi też pokrojony w kostkę. Mandarynki obieramy na cząstki a każdą z nich obieramy z białej skórki i wrzucamy do sałatki. Na koniec sałatkę kropimy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można też polać ulubionym dressingiem Smacznego
Kuchenne Wariacjerozgrzaną patelnię lekko posmarowaną oliwą, dosłownie 3-4 krople, żeby patelnia nie była sucha. Przypiekamy z dwóch stron, aby roztopić żółty ser. Gotowe :) Przekładamy na talerze i podajemy z salsą. Salsa : 2 świeże pomidory 1 żółta lub biała papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza z puszki pieprz, sól, tymianek passata oliwa z oliwek Pomidory kroimy w drobną
vegetanieosób)1 łyżka masła + masło do grzanek2 łyżki oliwy z oliwek1 kg cebuli5 dużych ząbków czosnku2 łyżki mąki200 ml białego, wytrawnego wina3 łyżki koniaku (opcjonalnie)1,5 l bulionu 6 kromek bagietki ok 200g sera gruyere lub chedar'a sos Worcestershiresól, pieprzprzygotowanieW garnku z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę Cebul e pokroić w cienkie krązki, dodać
Stare Garyparę minut (ok 15 - 20 minut ) do czasu aż całość się zagrzeje a ser stopi i zrumieni. Udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Smacznego
Stare Garysmaku, mielona ostra papryka - do smaku, łyżka słodkiej mielonej papryki , świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) - do smaku, gałka muszkatołowa (najlepiej starta na świeżo) - do smaku, 1 łyżka ziół prowansalskich , żółty ser do posypania, 2-3 łyżki oleju . Mięso mielimy. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę
Codzienna kuchnia niecodziennamalutkie, takie na jeden "gryz" ;) Można je odgrzewać w piekarniku, nie tracą na jakości ;) Polecam i życzę smacznego:) Składniki: 1 szklanka białego ryżu 2 kostki rosołowe+ 2 szklanki gorącej, gotowanej wody czerwona papryki cebula szczypior 150 g sera żółtego 2 jajka 5 łyżek mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia, opcjonalnie masło Wykonanie: Cebulę siekamy drobno
Czerwona Porzeczkakolor, dzięki pewnemu składnikowi ... Składniki: 1 szkl. ryżu arborio 450 ml ciepłej wody 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 ćwiartka z kurczaka 5-6 łodyg szparagów zielonych 1/2 cebuli 50 g sera żółtego, np Bursztyn 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól przyprawa Carry indyjskie Kamis 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Ćwiartkę
kolorowotorcikowooliwkami Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu Propozycja
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakurczaka- 250 gram Ananas- 500 gram seler- 1 słoik bez zalewy majonez - łyżek natka pietruszki- 1 pęczek ser gouda- 300gram ( starty w paseczki) jajko- 4 sztuki ( ugotowane na twardo) sól - szczypta pieprz, kurkuma, przyprawa do gyrosa, chilli- łyżeczka wino białe- do smaku olej- do smażenia Sposób przyrządzenia; W misce mieszamy Nasze cycki z przyprawami i podlewamy winem do smaku(...)ananasa oraz jajka w kostki po czym wrzucamy do drugiej miski, Kurczaka smażymy około 7 minut, odstawiamy na okno do wystygnięcia, Do Naszego ananasa wrzucamy, odsączony seler i kurczaka. Ser gouda. Mieszamy to wszystko w majonezie, dodajemy drobno posiekaną natkę, Odstawiamy na godzinę do lodówki. Zajadamy
pichcisztokąpieli wodnej): 160 o C | Czas pieczenia: ok.1h 30 min. 1kg sera śmietankowego (użyłam sera z wiaderka president) 2 łyżki cukru pudru (można zwiększyć do 4 łyżek jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 jajka 200-300 g białej czekolady (dałam 2 tabliczki) 2-3 łyzki mleka Mus brzoskwiniowy 4 połówki brzoskwiń galaretka(...)odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej). Upieczony spód należy o studzić. Masa serowa. Masę krótko miksujemy, by jej zbytnio nie napowietrzyć (tylko do połączenia składników)! Ser zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę a następnie dodawać kolejno jajka. Na końcu połączyć z roztopioną (z 2-3 łyżkami mleka) czekoladą. Masę serową wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód
coolinarnastrefa.blogspot.comsmakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda;) Polecam wszystkim tym, którzy lubią sałatki pieczarkowe. 3 pojedyncze piersi kurczaka 350-400 g białych pieczarek 2-3 małe cebule 4 jajka mała puszka kukurydzy (lub 1/2 średniej) około 150 g twardego żółtego sera (u mnie część sera gruyere, kawałek cheddara i odrobina mimolette, choć ten twardy nie jest;)) 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu
Smaki Na Talerzułyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 ml śmietanki 30% 400 g. sera do serników (użyłam Mój Ulubiony z Wielunia) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń kilka kostek gorzkiej czekolady kilka kostek białej czekolady Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli, dodając partiami cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, dalej ubijać. Na koniec wsypać(...)jajek. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, 20-25 minut. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać partiami ser. Nie miksować za długo, tylko do czasu aż ser połączy się ze śmietaną. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jednej połówce poukładać pokrojone w półplasterki brzoskwinie (brzoskwiń nie odsączałam
Agusiowe smakołykicienkie młode pory lub jedna duża - 3 średniej wielkości zielone cukinie - 2 ząbki czosnku - 100-150g sera żółtego* - 1 szklanka mleka 2% - 1,5 szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego - oliwa z oliwek - mielone chilli - S&P Pory (białą i jasno-zieloną część pora) pokroić w półplasterki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę (ok.2-3 łyżki). Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć(...)kostkę i dodać do podsmażonego pora oraz delikatnie posolić. Smażyć kolejne 5 minut. Warzywa zalać mlekiem i wywarem. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok 15-20 minut). Ser pokroić w kostkę i dodać do zupy i gotować do rozpuszczenia się sera (należy często mieszać zupę, aby ser się nie przypalił.). Następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem (jeśli
CookYourselfdań tamtejszej kuchni . Pochodzi z domu mojej sąsiadki, lekko zmodyfikowałam składniki. Ten, kto jadł ten makaron stwierdził, że weźmie dokładkę. Wziął dwie dokładki. Składniki biała kiełbasa, najlepiej grillówki białe puszka pomidorków czereśniowych u mnie z Lidl'a czosnek Proeco ratuje mnie gdy nie mam pod ręką główki czosnku czerwona cebula olej rzepakowy tłoczony na zimno(...)ukośna Czanieckie Makarony cukinia natka pietruszki sól i pieprz do smaku ser pecorino opcjonalnie rzodkiewka Ugotuj makaron al dente. Międzyczasie rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę w piórka z koncentratem czosnku. Dosmacz przyprawą Karahi Chicken Masala. Nabierze lekko orientalnego smaku. Wymieszaj. Dodaj białą kiełbasę, duś. Do podsmażonej kiełbasy z cebulą i czosnkiem dodaj cukinię. Duś. Następnie
Z Kuchni Do Kuchni