kolor, dzięki pewnemu składnikowi ... Składniki: 1 szkl. ryżu arborio 450 ml ciepłej wody 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 ćwiartka z kurczaka 5-6 łodyg szparagów zielonych 1/2 cebuli 50 g sera żółtego, np Bursztyn 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól przyprawa Carry indyjskie Kamis 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Ćwiartkę
kolorowotorcikowooliwkami Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu Propozycja
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakurczaka- 250 gram Ananas- 500 gram seler- 1 słoik bez zalewy majonez - łyżek natka pietruszki- 1 pęczek ser gouda- 300gram ( starty w paseczki) jajko- 4 sztuki ( ugotowane na twardo) sól - szczypta pieprz, kurkuma, przyprawa do gyrosa, chilli- łyżeczka wino białe- do smaku olej- do smażenia Sposób przyrządzenia; W misce mieszamy Nasze cycki z przyprawami i podlewamy winem do smaku(...)ananasa oraz jajka w kostki po czym wrzucamy do drugiej miski, Kurczaka smażymy około 7 minut, odstawiamy na okno do wystygnięcia, Do Naszego ananasa wrzucamy, odsączony seler i kurczaka. Ser gouda. Mieszamy to wszystko w majonezie, dodajemy drobno posiekaną natkę, Odstawiamy na godzinę do lodówki. Zajadamy
pichcisztokąpieli wodnej): 160 o C | Czas pieczenia: ok.1h 30 min. 1kg sera śmietankowego (użyłam sera z wiaderka president) 2 łyżki cukru pudru (można zwiększyć do 4 łyżek jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 jajka 200-300 g białej czekolady (dałam 2 tabliczki) 2-3 łyzki mleka Mus brzoskwiniowy 4 połówki brzoskwiń galaretka(...)odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej). Upieczony spód należy o studzić. Masa serowa. Masę krótko miksujemy, by jej zbytnio nie napowietrzyć (tylko do połączenia składników)! Ser zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę a następnie dodawać kolejno jajka. Na końcu połączyć z roztopioną (z 2-3 łyżkami mleka) czekoladą. Masę serową wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód
coolinarnastrefa.blogspot.comsmakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda;) Polecam wszystkim tym, którzy lubią sałatki pieczarkowe. 3 pojedyncze piersi kurczaka 350-400 g białych pieczarek 2-3 małe cebule 4 jajka mała puszka kukurydzy (lub 1/2 średniej) około 150 g twardego żółtego sera (u mnie część sera gruyere, kawałek cheddara i odrobina mimolette, choć ten twardy nie jest;)) 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu
Smaki Na Talerzułyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 ml śmietanki 30% 400 g. sera do serników (użyłam Mój Ulubiony z Wielunia) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń kilka kostek gorzkiej czekolady kilka kostek białej czekolady Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli, dodając partiami cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, dalej ubijać. Na koniec wsypać(...)jajek. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, 20-25 minut. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać partiami ser. Nie miksować za długo, tylko do czasu aż ser połączy się ze śmietaną. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jednej połówce poukładać pokrojone w półplasterki brzoskwinie (brzoskwiń nie odsączałam
Agusiowe smakołykicienkie młode pory lub jedna duża - 3 średniej wielkości zielone cukinie - 2 ząbki czosnku - 100-150g sera żółtego* - 1 szklanka mleka 2% - 1,5 szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego - oliwa z oliwek - mielone chilli - S&P Pory (białą i jasno-zieloną część pora) pokroić w półplasterki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę (ok.2-3 łyżki). Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć(...)kostkę i dodać do podsmażonego pora oraz delikatnie posolić. Smażyć kolejne 5 minut. Warzywa zalać mlekiem i wywarem. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok 15-20 minut). Ser pokroić w kostkę i dodać do zupy i gotować do rozpuszczenia się sera (należy często mieszać zupę, aby ser się nie przypalił.). Następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem (jeśli
CookYourselfdań tamtejszej kuchni . Pochodzi z domu mojej sąsiadki, lekko zmodyfikowałam składniki. Ten, kto jadł ten makaron stwierdził, że weźmie dokładkę. Wziął dwie dokładki. Składniki biała kiełbasa, najlepiej grillówki białe puszka pomidorków czereśniowych u mnie z Lidl'a czosnek Proeco ratuje mnie gdy nie mam pod ręką główki czosnku czerwona cebula olej rzepakowy tłoczony na zimno(...)ukośna Czanieckie Makarony cukinia natka pietruszki sól i pieprz do smaku ser pecorino opcjonalnie rzodkiewka Ugotuj makaron al dente. Międzyczasie rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę w piórka z koncentratem czosnku. Dosmacz przyprawą Karahi Chicken Masala. Nabierze lekko orientalnego smaku. Wymieszaj. Dodaj białą kiełbasę, duś. Do podsmażonej kiełbasy z cebulą i czosnkiem dodaj cukinię. Duś. Następnie
Z Kuchni Do Kuchnibogatszy jest w białka, witaminy i składniki mineralne, czyli danie z nim dla zdrowie będzie idealne. Ser grana padano spaghetti dodał smaku owocowego , a horapha czyli bazylia tajska lekko anyżowego. Składniki: 450 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 1 biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, sól
Moniki Smakołykipewną jesienną pysznością, która spełnia wszystkie powyższe kryteria. Orzechowe kule z kruchego ciasta nadziane roladką z koziego sera w towarzystwie rozgrzewającego smaku relishu z gruszek, to prawdziwa jesienna uczta! Kruche, delikatnie słodkie ciasto wypełnione wewnątrz gorącym płynnym serem o wyrazistym smaku świetnie ze sobą współgrają. Całości dopełnia słodko- pikantny relish z gruszek z wyczuwalnymi korzennymi nutami i chrupiąca sałatka(...)rozpływa się w ustach ciepły kozi ser! Niech gruszki dopełnią całości i niech będzie przytulnie. Kozi ser w cieście orzechowym i relish z gruszek Potrzebujesz: 70g mielonych orzechów włoskich 70g zimnego masła 1 łyżkę brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli 140g mąki 1 białko jaja 1 żółtko jaja do posmarowania ciasta 200g roladki koziego sera Relish z gruszek: 2 dojrzałe gruszki
Kuchnia w Słońcu Skąpanaznaleźć w każdym większym sklepie. Składniki: 250 g boczniaków 4-5 jajek ugotowanych na twardo 150 g żółtego sera w kawałku szklanka mrożonego groszku 2/3 puszki kukurydzy kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach) 3 pory (tylko białe części) 3 łyżki majonezu 2 łyżki łagodnej musztardy mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% posiekana natka pietruszki (3-4 łyżki(...)wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Groszek ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru, odcedzić. Kukurydzę odsączyć. Korniszony i jajka obrane ze skorupek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną, dodając posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Podawać do wędlin i pieczywa
Czerwień i błękittytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem – wow :) Kolejna sprawa to steki i wołowina, której (pomimo tego, że jest zdrowym i chudym mięsem) unikałam(...)oleju rzepakowego 280 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych w plasterki 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku (tylko listki) 150 ml białego wytrawnego vermouth’u lub wytrawnego sherry 1 łyżka octu balsamicznego 150 ml bulionu wołowego 50 g sera Stilton lub innego z niebieską pleśnią 2 łyżki śmietany kremówki garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozgrzać 2 łyżki
Moja Delicjapowinny się rozgotować). 4. Gotuję pod przykryciem przez 5-15 min, a czas zależy od grubości i gatunku. Białe szparagi gotujemy zdecydowanie dłużej, od 10-15 minut, zielone ok. 3-7 minut. SZPARAGI Z PROSCIUTTO ZAPIEKANE POD SEREM ŻÓŁTYM. /autorski przepis;/ pęczek cieniutkich zielonych szparagów 200g szynki 150g żółtego sera w plastrach (u mnie cheddar) Szparagi ugotowałam
W kuchni Karmel-itkipieprz 3 łyżki słodkiej papryki 0,5 kubka słodkiej śmietany 30% pęczek szczypiorku z dymką 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżej kolendry Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki paprykę filetujemy, kroimy w kosteczki cebulę obieramy, białą szatkujemy, czerwoną kroimy w talarki szczypiorek i dymkę drobniutko kroimy żaroodporne naczynie smarujemy masłem na dno wykładamy część
Luźna Kuchniasmaku pestki dyni (opcjonalnie) Dressing: łyżeczka miodu naturalnego łyżka musztardy sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem, awokado i serem? Buraki bez obierania zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku 60 - 80 minut. Czas pieczenia zależy, jak duże będą buraki. Po upieczeniu(...)limonki obrać, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i powycinać z nich tylko same miękkie cząstki bez białej skórki. Cząstki położyć na sałacie między awokado. Na wierzchu rozłożyć plasterki buraków, a między nimi pokroić lub rozkruszyć ser. Tuż przed podaniem sałatkę oprószyć pieprzem i polać dressingiem, ewentualnie posypać podprażonymi pestkami dyni. Zobacz również: sałatka z pieczonymi burakami
Kuchcik gotuje