chłodne dni. Sycącą, pachnąca, rozgrzewająca. Składniki: 4-5 dużych cebul 2 łyżki brązowego cukru 200 ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru wołowego (może być warzywny) 1 średnia marchew 5 łyżek masła 4 łyżki oliwy ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek, ser żółty Opcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne wino Masło topimy w garnku z oliwą. W tym czasie cebulę kroimy(...)minut i zależy od niego kolor zupy - im bardziej przyrumieni nam się cebula - tym zupa będzie ciemniejsza. Cebulę mieszamy od czasu do czasu po trochu dolewając do niej białego wina - w ten sposób sprawimy, że cebula zmięknie i zbrązowieje. Jeśli tak już się stanie, do garnka ścieramy marchew na tarce o grubych oczkach i zalewamy całość wywarem wołowym. Jeśli ktoś
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zbyt luźne dodajemy więcej mąki. Mokrymi rękami formujemy kulki. Gotujemy je w osolonej wodzie. Podajemy z utartą biała lub mleczną czekoladą. Doskonałe będą także świeże owoce. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: czekolada , dla dzieci , dla niejadka , kluchy , na szybko , ricotta , ser , smak dzieciństwa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysmalcu ze skwarkami od Rolnik 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz: 1 por (biała część) 1/2 zielonej papryki 1 średnia marchewka 1 łyżka smalcu ze skwarkami od Rolnik 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, czosnku suszonego 2 łyżka startego żółtego sera sos: 1/2 szkl śmietanki 18% 2 jajka szczypta soli i pieprzu 2 łyżki tartego żółtego sera(do posypania
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: 4 papryki Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g sera gorgonzola natka pietruszki 3 woreczki ryżu 2 cebule- drobno posiekane 5 ząbków czosnku- przeciśnietych przez praskę 1 łyżeczka pieprzu białego 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu 2 łyżki cebulki prażonej 1 łyżka syropu z granatów Składniki na sos: 4 pomidory duże malinówki 1 puszka(...)łyżeczka pieprzu białego, 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu, 2 łyżki cebulki prażonej, 1 łyżka syropu z granatów. Wszystko razem mieszamy. przekładamy małymi porcjami na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i chwilkę jeszcze smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia. nagrzewamy piekarnik 180 stopni z opcją pieczenia góra i dół. Do farszu dodajemy ser gorgonzola i posiekaną
ClauditteMissCookingNastępnie moczymy w białej czekoladzie i ponownie wkładamy do lodówki na parę minut lub na białą czekoladę naklejamy przekrojoną na pół małą piankę i za pomocą czekoladowego pisaka rysujemy źrenice oczu. 5. Gruszki mumie – gruszki – biała czekolada – czekoladowy pisak do ciastek *opcjonalnie: mini beziki Gruszki kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli(...)paluszki solone – ser w plastrach – odrobina majonezu *opcjonalnie: cienki szczypiorek Plaster ser kroimy na 4 części. Każdą z części nacinamy za pomocą noża tworząc włosie miotły. Nienacięty fragment sera delikatnie smarujemy majonezem i owijamy nim każdy z paluszków. Opcjonalnie możemy obwiązać miotły szczypiorkiem. 8. Kości z paluszków – paluszki solone – mini pianki – biała czekolada Paluszki łamiemy
Be Fit Be Strongpyszne, aromatyczne i pełne warzyw danie idealne na sycący obiad dla całej rodziny. Delikatne kotlety mielone w towarzystwie dużej ilości papryki i cukinii, zapiekane z sosem pomidorowym i serem tworzą świetne połączenie. Jeśli znudziły wam się tradycyjnie podane kotlety mielone, ta odmiana z pewnością przypadnie wam do gustu. Potrawę można podać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki na zapiekane kotlety(...)jajko kajzerka 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: 3 papryki (dałam 2 czerwone i żółtą) niewielkiej wielkości cukinia cebula biała/czosnkowa 500 ml passaty pomidorowej pół łyżeczki cukru papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól, pieprz Dodatkowo: 100 g sera (gouda lub mozzarella) Przygotowanie Najpierw przygotowujemy kotlety. Kajzerkę zalewamy zimną wodą i moczymy około 10 minut. Następnie bułkę odciskamy
e-PrzepisyKulinarneCzerwona papryka przyprawy: 2 Łyżki EVITA Shoarma Biała 2 Łyżki EVITA Sól Cebulowa 1 Łyżka EVITA Kozieradka 1 Łyżka EVITA Pieprz Seczuański Mielony Olej do smażenia Sos: 50g Masła 100g Mąki 200 ml Mleka 15 dag Sera żółtego tartego Przyprawy: 1 Łyżka EVITA Pieprz Seczuański Mielony 1 Łyżka EVITA(...)Łyżka EVITA Estragon 1 Łyżka EVITA Czosnek Niedźwiedzi Dodatkowo: 1 Łyżka EVITA Estragon PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. Następnie dodaję EVITA Shoarma Biała i mieszam dokładnie. Pora obieram i kroję bardzo drobno. Następnie paprykę czerwoną myję i drobno kroję. W garnku rozgrzewam olej a następnie smażę filet z kurczaka na rumiano. Następni
Gotowanie PatkiFaszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate(...)buraków z serem pleśniowym Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy
Kulinarne przygody Gatitypomidorów posiekana natka kolendry starty na tarce żółty ser do zapiekania duża szczypta cukru sól i pieprz do smaku Papryka faszerowana mięsem z indyka przepis 1. Ugotuj ryż. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Naczynie do zapiekania nasmaruj oliwą. 2. Paprykę przekrój wzdłuż na pół, oczyść z gniazd nasiennych i białych włókien. Ułóż paprykę w naczyniu do zapiekania przeciętą stroną(...)malutką kostkę pomidory, posiekaną kolendrę i wymieszaj. 6. Wyjmij papryki z piekarnika, napełnij farszem i posyp startym żółtym serem. Na dno naczynia wlej około 100 ml wody. Piecz przez około 20-25 minut, do chwili aż ser się roztopi. Podawaj z pieczywem. Papryka faszerowana z wolnowaru Ugotuj ryż. Czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj czosnek
Cztery FajerySałatka wiosenna - 1 główka sałaty lodowej - 500g truskawek - 1 gruszka - 2 owoce kiwi - pół kostki sera solankowego typu feta (30%tłuszczu) - prażone płatki migdałów - pół papryczki chili zielonej - stokrotki Dresing: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka octu białego winnego - łyżeczka musztardy - sok z całej pomarańczy - pieprz, sól, tymianek - łyżka miodu - ząbek czosnku posiekany Sałatę lodową płuczemy, osuszamy
Sajkofanka smakuHave fun cooking! SKŁADNIKI (4 porcje): 450 g dyni (połowa małej) 1 średnia cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions(...)czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie z patelni. Potem dodaj jogurt, mleko kokosowe, ser i przyprawy i duś na małym ogniu, ciągle mieszając, duś aż risotto uzyska właściwą, lekko kleistą konsystencję. Jeśli ryż nadal jest twardy, mimo tego, że wchłonął już wszystkie dodane płyny, dodawaj
Martyna CooksHave fun cooking! SKŁADNIKI (4 porcje): 450 g dyni (połowa małej) 1 średnia cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions(...)czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie z patelni. Potem dodaj jogurt, mleko kokosowe, ser i przyprawy i duś na małym ogniu, ciągle mieszając, duś aż risotto uzyska właściwą, lekko kleistą konsystencję. Jeśli ryż nadal jest twardy, mimo tego, że wchłonął już wszystkie dodane płyny, dodawaj
Martyna CooksADNIKI Roladki 500 g ciel ę ciny na sznycle 100 g żółtego sera 10 plasterków szynki parmeńskiej 10 listk ów sza ł wii s ó l, pieprz oliwa z oliwek wyka ł aczki Sos szafranowy 200 ml bulionu warzywnego 100 ml białego wina 1 torebka szafranu (ok. 0,10 g) 1/2 łyżki(...)kroimy na cienkie sznycle; u mnie wyszło 10 sznycli o wadze ok. 50 gram Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Ser żółty kroimy w słupki. Na sznyclach rozkładamy plastry szynki, listki szałwii i ser żółty w słupkach. Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Roladki
La grande e la piccola cuocagram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło(...)widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
OstryKęsgotowy :) Składniki: - 1 kg makaronu nitki - 1 brokuł - 1 mały słoiczek zielonych oliwek - 2 średnie makrele wędzone - 250 g sera żółtego sos - 1 mały jogurt naturalny - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - 1 łyżeczka pieprzu białego - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1 łyżeczka papryki ostrej - kilka kropli magii - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka musztardy(...)brokuła podgotowujemy na półtwardo. Oliwki kroimy w plasterki a makrele pozbawiamy ości i rwiemy na mniejsze kawałki. Brokuły dzielimy na różyczki i kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, wkładamy do niego makaron, oliwki, makrelę i całość mieszamy. Następnie układamy pokrojonego brokuła, polewamy całość 2/3 sosu, posypujemy serem i polewamy pozostałym
Zainspirowana w kuchni