fenkuły najlepiej z zieloną nacią ● 150 g orzechów włoskich ● 1 łyżka miodu ● 1 łyżka masła ● 200 g sera Lazur (lub sera Saint Agur) ● ½ cytryny Sos winegret: ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 łyżki octu balsamicznego z białego wina (?lub octu jabłkowego) ● pieprz, sól Przygotowanie : Przygotuj sos winegret mieszając starannie wszystkie składniki. Orzechy grubo posiekaj. Na małej patelni rozpuść masło(...)cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. W dużej misce wymieszaj delikatnie fenkuły i gruszki z sosem winegret. Przełóż je do małych miseczek, posyp rozdrobnionym serem Lazur i skarmelizowanymi orzechami
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: ciasto: 100 g masła 200 g mąki tortowej 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki suszonego tymianku farsz: 2 duże pory (tylko biała część) 3 średnie ziemniaki 4 jajka szklanka śmietany 18% (z kartonika) garść żółtego sera 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej łyżka masła sól pieprz Z zimnego masła, mąki, jajka, soli i tymianku wyrabiamy ciasto, wkładamy je do lodówki
Kardamonovydużą salaterkę ( jak na zdjęciu) : 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 6 ogórków korniszony średniej wielkości 1/2 małej kapusty pekińskiej fioletowej lub białej 2 czerwone papryki słodkie, grubościenne średniej wielkości 2 czerwone cebule , także średniej wielkości ser żółty o wyrazistym smaku, kawałek około 0,3 kg 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy pęczek świeżego szczypiorku sos do sałatki
Ogrodnik w podróżypetitków 90 g masła 1 łyżka esencji waniliowej wierzch ciasta 300 g borówek ( ja mam żurawinę ) 1 limonka masa serowa 1 kg sera tłustego twarogu zmielonego 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 szklanka kryształu 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka śmietany kremówki 1 limonka wykonanie spód – ciasteczka rozdrobnić w blenderze, dodać do nich stopione masło. Wymieszać i przełożyć
Moje Wyrobyzjecie ze smakiem. Tarta z kurczakiem to bardzo kruche ciasto i delikatne wnętrze, gdzie kawałki kurczaka, groszek i marchewka skąpane są w białym kremowym sosie, a tym sosem jest nic innego tylko doskonały beszamel. Beszamel z serem jaki wykonałam do tego dania zyskuje głębię smaku i polepszenie jego struktury właśnie poprzez dodanie do niego sera, ja dodaję odrobinę wędzonego sera
MamaOskarkasmaku bardzo pyszne! Proste składniki i obiad może być różnorodny i smaczny. 1/3 główki kalafiora 300 g fileta z piersi kurczaka 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 50 g żółtego sera Sól Pieprz 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka Kalafior gotujemy z delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzeniesmaczny przepis. Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem możecie zrobić sobie również do “pudełka” do pracy Zobacz też: Makaron z białą kiełbasą i pomidorami Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Przepis na makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki pojedyncza pierś
Kuchnia Bazyliibardziej smakuje w połączeniu z frytkami i surówką z czerwonych buraczków. Składniki: Filet z kurczaka pojedynczy 1 szt. Pieczarki 3 szt. Cebula biała ½ szt. Papryka czerwona świeża ¼ szt. Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ser żółty starty 2-3 łyżki Bułka tarta do panierki Kardamon mielony do smaku Jajko 1 szt. Wykonanie: Fileta opłukać, osuszyć, posypać solą
Tradycyjna Kuchnianajwyższe jakości. Każda potrawa smakowała przecudownie! <3 Apple Balsamic Vinegar - cudowny smak. Polecam! Oryginalny Balsamic Vinegar di Modena Nie jestem fanką białego wina, ale to lokalne wino to prawdziwe cudo! Oto dania, które przyrządziliśmy: Karmelizowany ser kozi z grillowaną cukinią i Balsamic Vinegar Pasta z bazyliowym pesto. Mezzelune nadziane ricottą i szczypiorkiem na kremie z żółtej papryki. Tagliatelle
DominikaDolcirazu mnie zaciekawił. Co prawda faszerowanej cebuli nie robię często, ale jak już to było to mięsne nadzienie z odrobiną żółtego sera. Tu jednak całkowita nowość, farsz z fasoli. Jak pisze Autor. cebula może być biała lub czerwona, fasolka również, Można nafaszerować białą cebulę białą fasolą, a czerwoną czerwoną fasolą uzyskując tym samym dwie interesujące i inaczej wyglądające przekąski
Gosia gotujeszalotka 1 cebula dymka 6-7 pieczarek 1/2 strąka czerwonej papryki 6 suszonych pomidorów w oleju 1/2 puszki białej, drobnej fasoli 1 łyżka kaparów 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz olej w którym były suszone pomidory A jak to zrobić: Patisony umyć, osuszyć, odciąć delikatnie górę i wydrążyć. Środek oprószyć solą i pieprzem, odstawić
Kuchnia w opałachporcje - 1 porcja 430 kcal) 500 g piersi z kurczaka 4 łyżki oleju rzepakowego 1/2 opakowania przyprawy gyros 1 średnia biała cebula 1 zielona papryka 330 ml śmietany 18% 1 łyżka keczupu 100 g sera feta dobrej jakości 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilkanaście oliwek - mogą być zielone i czarne PRZYGOTOWANIE Przyprawę do gyrosa łączymy z olejem i mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacjesałata rzymska lub lodowa 500 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka) świeża kolendra pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki ziaren gorczycy białej 5 ziaren pieprzu sól awokado czerwona fasola z puszki czerwona cebula czerwona papryka ser cheddar papryczka chilli pomidorki koktajlowe nachos serowe ewentualnie łyżka gęstej śmietany olej do smażenia Dressing łyżka soku z limonki 3 łyżki oliwy szczypta
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki: ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 150 g masła 1 jajko sól nadzienie: szpinak mrożony 400 g 2 ząbki czosnku sól, biały pieprz 1 mała pierś z kurczaka 200 g serka ricotta 4 plasterki żółtego sera 2 jajka wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i na około 45 minut przełożyć do lodówki. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Na patelni
Ania i Marcin gotująlazanii Lubella 80 dag mięsa z piersi lub udek kurczaka (pokrojone w drobną kostkę lub zmielone) 3 ząbki czosnku 1 cebula biała 2 czerwone słodkie papryki 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie własnej 3 kulki sera mozzarella — około 500 g ser ricotta 700 g żółty ser do posypania np. parmezan - 350 g pęczek pietruszki 2 jajka
Poezja Smaków - blog kulinarny