ser biały - 9461 przepisów (strona:373/631)

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta 195

łyżki masła 1 garść liści szałwii Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 średniego pora, tylko biała część, pokrojony w cienkie plasterki 2 szklanki śmietanki 36% 1 szklanka puree z dyni 200 g sera koziego, rozdrobnionego 50 g startego parmezanu ¼ szklanki posiekanej świeżej szałwii sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami

karmelowy
Sałatka z pieczarek i "Carte blanche" 180

pozostawiają w ustach charakterystycznego cebulowego posmaku. Składniki : 250 g małych pieczarek (u mnie brązowe) ok. 200 g żółtego sera typu gouda 4 jajka ugotowane na twardo 2-3 ogórki kiszone ogórek konserwowy pół pęczka rzodkiewek chili 2 łyżki majonezu sól biały pieprz łyżka oleju Pieczarki pokroić na ćwiartki lub na 6 części (w zależności od wielkości grzybów). Obsmażyć pieczarki

Weekendy w domu i ogrodzie
Biała kiełbasa w bułce ( faszerowane bułeczki ) 163

przypraw , smakuje fajnie, zapraszam do wypróbowania . Składniki  6 bułek ( według uznania )  3 laski białej kiełbasy  1 pęczek kopru  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1 łyżeczka majeranku  sól himalajska różowa  2 jajka  pół szklanki mleka  6 plasterków sera żółtego  2 cebulki czerwone    Wykonanie    Z bułek odcinam wierzch(...)środka bułki  wyciągam miąższ , następnie na sam spód bułki wykładam po jednym plasterku sera żółtego . Następnie cebulę obieram i kroję w drobną kostkę , kiedy mamy cebulę pokrojoną ,  rozgrzewamy patelnie i dodajemy cebulkę i przesmażamy około 5 minut , kiedy nasza cebulka się przesmaży dodajemy białą kiełbasę , ale bez flaka , flaka się pozbywamy , kiedy mamy kiełbasę na patelni , wszystko

Mój Smak
Białe szparagi z czosnkiem na białym winie 172

nich zapomniałam ;) Składniki: 3 pęczki białych szparagów 3-4 łyżki masła ok 10 cl białego wytrawnego wina 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor lub kilka koktajlowych ( w wersji z pomidorem ) sól  1 łyżeczka cukru pieprz kilka płatków parmezanu lub innego twardego sera Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Przepłukać aby pozbyć się zanieczyszczeń. W wysokim garnku zagotować wodę(...)przełożyć szparagi. Chwilę podsmażać i podlać białym winem.  Powstanie smaczna emulsja. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora ( jeśli się o nim nie zapomni ;)  ).  Jeszcze chwilę podsmażać, aż pomidor zmięknie. W sumie nie powinno to zająć więcej niż 2-3 minut. Szparagi maja być chrupiące. Wyłożyć na talerze.  Posypać płatkami sera. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można

Jemy Pijemy
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 128

taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy nie wcisną takiej porcji - w lokalu dostępne(...)kiełbaskami. Raj dla tych, którzy kochają kiełbaski wieprzowe! Zdecydowanie warto spróbować kilku rodzajów. Mamy do wybory np. kiełbaskę nadziewaną rozpływającym się serem żółtym. Dzięki wpływom  węgierskim dostaniemy kiełbaskę z dużą ilością mixu papryki słodkiej i ostrej, zwykłą białą kiełbaskę oraz tzw. currywurst. Klasycznie podaje się to wszystko z ketchupem i musztardą oraz kromkami ciemnego chleba.  Do tego można

Right Behind The Kitchen
Krem z pora i sałaty 177

wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz białym pieprzem, zaciągamy śmietaną. Podajemy posypaną np natką pietruszki. Smacznego;-) Ps.Zapraszam do krainy pysznych serów Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach gdzie znajdziecie szeroki asortyment serów typu holenderskiego czy szwajcarskiego, o wysokich walorach smakowych, sery te znajdą szerokie zastosowanie

Wanilia i Kardamon
Sernik z białą czekoladą 151

bardzo kremowy i delikatny-idealny do kawy ,na deser czy dla gości-polecam Składniki: baza na sernik: 1 kg sera 4 jajka 1–2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 tabliczki czekolady białej spód ciasteczkowy: 20 g masła 160 g ciastek maślanych Przygotowanie: Przygotowanie zaczynam od spodu ciasteczkowego – rozdrabniam w blenderze maślane ciasteczka

Swojskie jedzonko
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 156

Toskanii . Choć letnia aura niekoniecznie sprzyja jedzeniu treściwych zup, ja bardzo chciałam spróbować tego klasycznego dania regionu. Usiadłam więc w restauracji w Montepulciano i po małej przystawce złożonej z sera pecorino, gruszek i miodu, zanurzyłam łyżkę w tej zupie gęstej od fasoli, pomidorów, chleba i kapusty cavolo nero, delektując się jej pysznym smakiem. Tym razem już jesienią postanowiłam odtworzyć smak(...)łodygi selera naciowego oliwa 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 puszki (po 400 g) białej fasoli 1 puszka pomidorów sól, pieprz opcjonalnie: szczypta płatków chilli 300 g jarmużu lub kapusty włoskiej do podania: 4 łyżeczki startego twardego sera - Pecorino, Parmezanu lub Grana Padano, kilka kromek jasnego lub ciemnego pieczywa, ząbek czosnku, oliwa Przygotowanie ribollity: Cebulę pokrój

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto pomarańczowe z dynią i rozmarynem 127

surowej, pokrojonej w grubą kostkę 125 g soku wyciśniętego z pomarańczy 125 g wytrawnego, białego wina 500 ml bulionu jarzynowego  skórka otarta z jednej niedużej pomarańczy na tarce do ziemniaków lub na bardzo drobnych oczkach 2 łyżki igieł rozmarynu, posiekanych dość grubo 50 g sera peccorino lub parmezanu ( u mnie Bacchus Cabernet - ser leżakujący w czerwonym winie) sól, pieprz(...)szklisto-biały.  2. Wlewamy wino i sok pomarańczowy, mieszamy do wchłonięcia i odparowania. Następnie dodajemy po chochelce gorącego bulionu i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Czynności powtarzamy, aż pozostanie ostatnia porcja bulionu.  3. Wtedy dodajemy rozmaryn, skórkę pomarańczową i resztę bulionu, kiedy płyn wyparuje do połowy, do patelni kruszymy lub łamiemy na drobno ser, mieszamy do uzyskania kremowej

Kuchnia Prezydentowej
Sernik z wiśniową niespodzianką 160

około 700 ml) 25 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 1 kg sera sernikowego 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40 g) 75 g masła roztopionego rodzynki (opcjonalnie) dodatkowo: 1 żółtko 1/2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki konfitury truskawkowej Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć(...)Wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy. Wlać zimny kisiel na ciasto. Przygotowanie masy serowej: Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem (zwykły + waniliowy) ok. 10 min. Następnie dodawać ser i proszek budyniowy, na końcu wlać płynne masło i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Wsypać sparzone rodzynki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę sernikową wlać do formy na kisiel wiśniowy

Kulinarna (nie)codzienność
Wytrawne baby z cukinią i serem camembert 107

Trochę mniej dietetyczna propozycja dla smakoszy serów pleśniowych. Wytrawne babeczki stanowią idealną przekąskę. Są tez ciekawym pomysłem na pieczywo do zupy, np. kremu z cukinii lub białych warzyw. 12 porcji: 300 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 250 g kefiru lub maślanki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 średniej cukinii

Kucharzyca
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe 145

pestek (można pominąć) 50 g białego chleba, pozbawionego skórki 80 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 1-1.5 łyżki czerwonego octu winnego 50 ml oliwy garść liści bazylii spora szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do podania: oliwa, pomidorki koktajlowe, listki bazylii, plasterki papryczki chilli (opcjonalnie), pasuje również pokrojony w kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka Przygotowanie gazpacho(...)przyozdobione pomidorkami koktajlowymi, plasterkami zielonego chilli (można pominąć) oraz listkami bazylii. Do gazpacho pomidorowo-arbuzowego pasują także inne przybrania - ser feta pokrojony w kostkę, czarne oliwki, pokrojony w kostkę ogórek. Gazpacho świetnie smakuje również z grzankami z białego chleba oraz kromkami bagietki.  *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza z porem na dyniowym spodzie 179

mleka 50 gram drożdży 1 łyżeczka soli mąka pszenna 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1 duży pomidor 1/2 pora 2 łyżki śmietany 18% podsmażone kawałki kurczaka 20 gram sera mozzarella sos pomidorowy Piekarnik rozgrzać do 170 C. Drożdże rozkruszyć w misce i zasypać solą. Poczekać aż się rozpuszczą, czasem mieszając. Mleko

Czerwony Gupik
Sałatka z szynką i żółtym serem 396

Sałatka z szynką i żółtym serem to bardzo prosta, składająca się dosłownie z kilku składników sałatka. Idealnie się sprawdzi na każdą imprezę, spotkanie ze znajomymi czy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z pora z mięsem mielonym 162

bardzo pożywna więc doskonale sprawdzi się gdy nie mamy czasu na przygotowanie drugiego dania. Do zupy dodałam ser cheddar i zabieliłam ją śmietanką ale zamiast tych składników można dodać także serki topione. składniki: 2 l bulionu 2 duże cebule 700 g pora ( biała i jaznozielona część ) 500 g mięsa mielonego, u mnie mielona karkówka 1 łyżka tymianku 2 listki laurowe

Monia miesza i gotuje