drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 20 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ser żółty – 300 g * szpinak świeży – ok. 400 g * czosnek – 2-3 ząbki * cebula biała – 1 szt * sól, pieprz gałka muszkatołowa, czarnuszka * masło * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy masło, przesmażamy posiekaną cebulkę oraz(...)objętość wyciągamy na obsypaną mąką stolnicę, ponownie zagniatamy, wałkujemy na ok. 5-7 mm i wycinamy okręgi. Układamy jeden przy drugim sklejając boki. Dodajemy porcję szpinaku i przekrojone plastry sera. Delikatnie zwijamy w „różę”, układamy w foremce na muffiny, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Po ok. 20 minutach wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika i pieczemy
Ostra na Słodkołyżki SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, ser twarogowy 1 kg/wiaderko, gruszki 4 sztuki, bułka tarta 2 łyżki, galaretka agrestowa 1 opakowanie, lukier biały - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba do misy robota wbić jajka, zimną margarynę, cukier, wsypać przesianą mąkę z proszkiem wsypać kakao i wyrabiać
W Mojej Kuchni LubięPycha! Składniki: • 14 sztuk gotowych rurek canelloni • 500 ml śmietanki 30% • 100 g sera żółtego Farsz • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 200 g sera Ricotta • 8 sztuk suszonych pomidorów • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, biały pieprz Wykonanie: • Rurki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty. • Czosnek i szalotkę drobno posiekać, przesmażyć(...)zapiekania, zalać śmietanką i przykryć folią aluminiową. • Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut, po czym zdjąć folię. • Posypać startym na grubej tarce serem żółtym i zapiekać jeszcze do zrumienienia przez ok. 5 minut
To co kochamkotletów . - jedna marchewka, pół małego selera - pół papryki czerwonej - musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE - szynka parmeńska-15 PLASTRÓW - 150 g sera żółtego wędzonego - wykałaczki - olej do smażenia Schab, jeżeli masz w całości myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej się je jak ich nie ma. Odkrojonych skrawków nie wyrzucamy . Kroimy na 1 cm plastry, po czym każdy osobno klepiemy(...)pryskało mięso po kuchni, nakryj je kawałkiem folii spożywczej. NA SIEDEM ROLADEK: Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki. Nie muszą być idealne. Na rozbitym kotlecie rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę i warzywa z serem, w ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa
Pasje Jolkinadaje! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko przyprawy do mięsa wedle uznania (u mnie czosnek, sól, pieprz czarny i biały) 1 i 1/2 opakowania makaronu Lubella Riagati Tricolore sos pomidorowy ok 2 szkl ser żółty 300-400 g Mięso mielone doprawiamy przyprawami wedle upodobania, do smaku i dodajemy jajko. Mieszamy wszystko razem. Makaron gotujemy al dente. Przepłukujemy
Malinowe Pocałunkispaghetti 120 g pancetty, podgardla lub boczku 60 g szynki parmeńskiej 1 kg dojrzałych pomidorów 1 ostra papryczka drobno pokrojona 60 g sera pecorino drobno startego lub pokruszonego sól i pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki odrobina białego wina 1 łyżka oliwy Pomidory naciąć na spodzie na krzyż, sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, pokroić(...)dołożyć boczek, krótko podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować al dente makaron w osolonej wodzie. Odcedzić wymieszać z sosem. Podawać gorący z natką pietruszki i serem pecorino. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzprzypraw i doskonały obiad lub kolacja wjeżdża na stół. Składniki: 15 niedużych, ugotowanych ziemniaków 5 średnich pieczarek 1 por (biała część) kilka plasterków wędliny (u mnie to krakowska, ale nada się każda inna czy po prostu kiełbasa) 150 g tartego sera mozarella kilka plastrów żółtego sera (miałam 10) 300 g passaty pomidorowej/sosu pomidorowego 1 pęczek natki pietruszki sól ziołowa pieprz
Kolorowy Przepisownikkulek np: płatki chili, papryka wędzona ostra lub słodka, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, mięta suszona, rozmaryn suszony, sezam czarny i biały. Zioła i przyprawy do aromatyzowania oliwy: suszone chili, pieprz kolorowy, rozmaryn świeży, lubczyk świeży, bazylia świeża, szczypior czosnku, koper, sól Ser mieszamy z przyprawami w takiej proporcji, aby zostało nam trochę do obtoczenia kulek. Formujemy niewielkie kulki i układamy
Marder&Marder Manufacturełyżki masła 1 garść liści szałwii Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 średniego pora, tylko biała część, pokrojony w cienkie plasterki 2 szklanki śmietanki 36% 1 szklanka puree z dyni 200 g sera koziego, rozdrobnionego 50 g startego parmezanu ¼ szklanki posiekanej świeżej szałwii sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami
karmelowypozostawiają w ustach charakterystycznego cebulowego posmaku. Składniki : 250 g małych pieczarek (u mnie brązowe) ok. 200 g żółtego sera typu gouda 4 jajka ugotowane na twardo 2-3 ogórki kiszone ogórek konserwowy pół pęczka rzodkiewek chili 2 łyżki majonezu sól biały pieprz łyżka oleju Pieczarki pokroić na ćwiartki lub na 6 części (w zależności od wielkości grzybów). Obsmażyć pieczarki
Weekendy w domu i ogrodzieprzypraw , smakuje fajnie, zapraszam do wypróbowania . Składniki 6 bułek ( według uznania ) 3 laski białej kiełbasy 1 pęczek kopru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku sól himalajska różowa 2 jajka pół szklanki mleka 6 plasterków sera żółtego 2 cebulki czerwone Wykonanie Z bułek odcinam wierzch(...)środka bułki wyciągam miąższ , następnie na sam spód bułki wykładam po jednym plasterku sera żółtego . Następnie cebulę obieram i kroję w drobną kostkę , kiedy mamy cebulę pokrojoną , rozgrzewamy patelnie i dodajemy cebulkę i przesmażamy około 5 minut , kiedy nasza cebulka się przesmaży dodajemy białą kiełbasę , ale bez flaka , flaka się pozbywamy , kiedy mamy kiełbasę na patelni , wszystko
Mój Smaknich zapomniałam ;) Składniki: 3 pęczki białych szparagów 3-4 łyżki masła ok 10 cl białego wytrawnego wina 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor lub kilka koktajlowych ( w wersji z pomidorem ) sól 1 łyżeczka cukru pieprz kilka płatków parmezanu lub innego twardego sera Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Przepłukać aby pozbyć się zanieczyszczeń. W wysokim garnku zagotować wodę(...)przełożyć szparagi. Chwilę podsmażać i podlać białym winem. Powstanie smaczna emulsja. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora ( jeśli się o nim nie zapomni ;) ). Jeszcze chwilę podsmażać, aż pomidor zmięknie. W sumie nie powinno to zająć więcej niż 2-3 minut. Szparagi maja być chrupiące. Wyłożyć na talerze. Posypać płatkami sera. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można
Jemy Pijemytaki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy nie wcisną takiej porcji - w lokalu dostępne(...)kiełbaskami. Raj dla tych, którzy kochają kiełbaski wieprzowe! Zdecydowanie warto spróbować kilku rodzajów. Mamy do wybory np. kiełbaskę nadziewaną rozpływającym się serem żółtym. Dzięki wpływom węgierskim dostaniemy kiełbaskę z dużą ilością mixu papryki słodkiej i ostrej, zwykłą białą kiełbaskę oraz tzw. currywurst. Klasycznie podaje się to wszystko z ketchupem i musztardą oraz kromkami ciemnego chleba. Do tego można
Right Behind The Kitchenwlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz białym pieprzem, zaciągamy śmietaną. Podajemy posypaną np natką pietruszki. Smacznego;-) Ps.Zapraszam do krainy pysznych serów Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach gdzie znajdziecie szeroki asortyment serów typu holenderskiego czy szwajcarskiego, o wysokich walorach smakowych, sery te znajdą szerokie zastosowanie
Wanilia i Kardamonbardzo kremowy i delikatny-idealny do kawy ,na deser czy dla gości-polecam Składniki: baza na sernik: 1 kg sera 4 jajka 1–2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 tabliczki czekolady białej spód ciasteczkowy: 20 g masła 160 g ciastek maślanych Przygotowanie: Przygotowanie zaczynam od spodu ciasteczkowego – rozdrabniam w blenderze maślane ciasteczka
Swojskie jedzonko