ser biały - 9461 przepisów (strona:364/631)

Krem z pora i sałaty 231

wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz białym pieprzem, zaciągamy śmietaną. Podajemy posypaną np natką pietruszki. Smacznego;-) Ps.Zapraszam do krainy pysznych serów Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach gdzie znajdziecie szeroki asortyment serów typu holenderskiego czy szwajcarskiego, o wysokich walorach smakowych, sery te znajdą szerokie zastosowanie

Wanilia i Kardamon
Sernik z białą czekoladą 202

bardzo kremowy i delikatny-idealny do kawy ,na deser czy dla gości-polecam Składniki: baza na sernik: 1 kg sera 4 jajka 1–2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 tabliczki czekolady białej spód ciasteczkowy: 20 g masła 160 g ciastek maślanych Przygotowanie: Przygotowanie zaczynam od spodu ciasteczkowego – rozdrabniam w blenderze maślane ciasteczka

Swojskie jedzonko
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 191

Toskanii . Choć letnia aura niekoniecznie sprzyja jedzeniu treściwych zup, ja bardzo chciałam spróbować tego klasycznego dania regionu. Usiadłam więc w restauracji w Montepulciano i po małej przystawce złożonej z sera pecorino, gruszek i miodu, zanurzyłam łyżkę w tej zupie gęstej od fasoli, pomidorów, chleba i kapusty cavolo nero, delektując się jej pysznym smakiem. Tym razem już jesienią postanowiłam odtworzyć smak(...)łodygi selera naciowego oliwa 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 puszki (po 400 g) białej fasoli 1 puszka pomidorów sól, pieprz opcjonalnie: szczypta płatków chilli 300 g jarmużu lub kapusty włoskiej do podania: 4 łyżeczki startego twardego sera - Pecorino, Parmezanu lub Grana Padano, kilka kromek jasnego lub ciemnego pieczywa, ząbek czosnku, oliwa Przygotowanie ribollity: Cebulę pokrój

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto pomarańczowe z dynią i rozmarynem 167

surowej, pokrojonej w grubą kostkę 125 g soku wyciśniętego z pomarańczy 125 g wytrawnego, białego wina 500 ml bulionu jarzynowego  skórka otarta z jednej niedużej pomarańczy na tarce do ziemniaków lub na bardzo drobnych oczkach 2 łyżki igieł rozmarynu, posiekanych dość grubo 50 g sera peccorino lub parmezanu ( u mnie Bacchus Cabernet - ser leżakujący w czerwonym winie) sól, pieprz(...)szklisto-biały.  2. Wlewamy wino i sok pomarańczowy, mieszamy do wchłonięcia i odparowania. Następnie dodajemy po chochelce gorącego bulionu i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Czynności powtarzamy, aż pozostanie ostatnia porcja bulionu.  3. Wtedy dodajemy rozmaryn, skórkę pomarańczową i resztę bulionu, kiedy płyn wyparuje do połowy, do patelni kruszymy lub łamiemy na drobno ser, mieszamy do uzyskania kremowej

Kuchnia Prezydentowej
Sernik z wiśniową niespodzianką 200

około 700 ml) 25 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 1 kg sera sernikowego 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40 g) 75 g masła roztopionego rodzynki (opcjonalnie) dodatkowo: 1 żółtko 1/2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki konfitury truskawkowej Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć(...)Wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy. Wlać zimny kisiel na ciasto. Przygotowanie masy serowej: Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem (zwykły + waniliowy) ok. 10 min. Następnie dodawać ser i proszek budyniowy, na końcu wlać płynne masło i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Wsypać sparzone rodzynki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę sernikową wlać do formy na kisiel wiśniowy

Kulinarna (nie)codzienność
Wytrawne baby z cukinią i serem camembert 151

Trochę mniej dietetyczna propozycja dla smakoszy serów pleśniowych. Wytrawne babeczki stanowią idealną przekąskę. Są tez ciekawym pomysłem na pieczywo do zupy, np. kremu z cukinii lub białych warzyw. 12 porcji: 300 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 250 g kefiru lub maślanki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 średniej cukinii

Kucharzyca
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe 185

pestek (można pominąć) 50 g białego chleba, pozbawionego skórki 80 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 1-1.5 łyżki czerwonego octu winnego 50 ml oliwy garść liści bazylii spora szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do podania: oliwa, pomidorki koktajlowe, listki bazylii, plasterki papryczki chilli (opcjonalnie), pasuje również pokrojony w kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka Przygotowanie gazpacho(...)przyozdobione pomidorkami koktajlowymi, plasterkami zielonego chilli (można pominąć) oraz listkami bazylii. Do gazpacho pomidorowo-arbuzowego pasują także inne przybrania - ser feta pokrojony w kostkę, czarne oliwki, pokrojony w kostkę ogórek. Gazpacho świetnie smakuje również z grzankami z białego chleba oraz kromkami bagietki.  *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z szynką i żółtym serem 448

Sałatka z szynką i żółtym serem to bardzo prosta, składająca się dosłownie z kilku składników sałatka. Idealnie się sprawdzi na każdą imprezę, spotkanie ze znajomymi czy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z pora z mięsem mielonym 207

bardzo pożywna więc doskonale sprawdzi się gdy nie mamy czasu na przygotowanie drugiego dania. Do zupy dodałam ser cheddar i zabieliłam ją śmietanką ale zamiast tych składników można dodać także serki topione. składniki: 2 l bulionu 2 duże cebule 700 g pora ( biała i jaznozielona część ) 500 g mięsa mielonego, u mnie mielona karkówka 1 łyżka tymianku 2 listki laurowe

Monia miesza i gotuje
Papryka faszerowana mielonym indykiem i ryżem 209

umyć, osuszyć, odciąć wierzch od strony ogonka, tak aby powstały czapeczki, ze środka usunąć gniazda nasienne i białe błony. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Do ryżu dodać mięso, zeszkloną cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę w płatkach, połowę żółtego sera i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przygotowane papryki oprószyć w środku solą, napełnić farszem i ustawić w naczyniu

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka z grillowanych pomidorów i rukoli z serem halloumi 192

płaty suszonych pomidorów 2 garści rukoli 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki listki z 2 gałązek tymianku 3/4 łyżeczki płynnego miodu sól i pieprz 4 plastry sera halloumi Pomidory przekroić w poprzek na połówki, wyciąć zdrewniałe części. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, odłożyć

Pełny talerz
Sałatka z tortellini i jajkiem 266

Smaczna i prosta do zrobienia sałatka z makaronem tortellini. Treściwa i sycąca. Składniki 1 op. tortellini z prosciutto 1 czerwona papryka 1 biała część pora (przelać gorącą wodą) 4 jajka na twardo 20 dag żółtego sera 3 grube plastry szynki majonez sól i pieprz Przygotowanie Tortellini ugotować i odcedzić. Jajka, ser, paprykę oraz szynkę pokroić w kostkę. Pora pokroić

Wasze Przepisy
Zrazy drobiowe pod serem pleśniowym 150

obiad dla naszych gości. Podajemy z warzywami z patelni i zapiekanymi ziemniakami. Mniam, zapraszam do przepisu:) Składniki 2 duże filety drobiowe kawałek pora, biała część marchewka czerwona papryka najlepiej podłużna żółta i zielona papryka 100 g sera pleśniowego 1/2 główki czosnku oliwa sól, pieprz Sos 1/2 szklanki wina Porto 5 łyżek gęstej śmietany, do sosów 100 ml sosu ciemnego pieczeniowego

gotuj ze mną
Makaron z pomidorowymi polędwiczkami i marchewką 159

łyżki sosu sojowego ciemnego, ok. 500 g przecieru pomidorowego,   1 duża marchew, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża biała cebula, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka przyprawy do pizzy, świeży tymianek, ser twardy np. grana padano, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: Sos sojowy mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy pieprz do smaku. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem

Moniki Smakołyki
DUET KOKOSOWO-CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI 189

Wafelki drobno siekamy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. W misce miksujemy twaróg mielony z cukrem pudrem. Dodajemy mleczko kokosowe z białą czekoladą, nie przerywając miksowania. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanego sera, mieszamy i całość wlewamy porcjami do masy serowej, cały czas miksując. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe oraz pokruszone wafelki kokosowe i całość mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Domowy hamburger 140

lepsza będzie taka do hamburgerów. SKŁADNIKI: 35 dag. łopatki do zmielenia 20 dag. boczku wędzonego 1/2 papryki czerwonej 1 cebula kawałek pora (biała część) 3 ząbki czosnku czerwona cebula mieszana kolorowa sałata kilka pomidorków koktajlowych ser topiony hochland sos(majonez,ketchup, sól i pieprz) oliwa z oliwek sól,pieprz WYKONANIE: boczek i cebulę kroimy w małą kostkę, na patelnię wlewamy

Kuchnia Beaty
Zupa - krem gruszkowo selerowy 150

selera, 1 kg gruszek, 1 ziemniak obiadowy, kawałek ( 1 cm x 3 cm) skórki cytryny – sama żółta część, gałązka tymianku, 150 ml białego wytrawnego wina, sól, gałka muszkatołowa, dodatki: duża garść orzechów włoskich, 100 g sera z pleśnią niebieską, natka pietruszki, kilka kromek bagietki, masło, Selera obrać, pokroić, włożyć do garnka. Zalać 800 ml wody i gotować pod przykryciem

królestwo garów
Roladki wieprzowe z piekarnika 235

kruche i smakują wybornie. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Pieczarki 15 dag Papryka kolorowa 20 dag Sól i pieprz do smaku Cebula biała ½  szt. Papryka słodka mielona do smaku 1 łyżeczka Szynka parmeńska 4 plasterki Ser żółty 4 plasterki Masło 1-2 łyżki Tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kotlety rozbić bardzo cienko, oprószyć pieprzem i solą i odstawić na godzinę

Tradycyjna Kuchnia
Zupa serowa z porem i pulpetami 270

wyrazistym w smaku cheddarem. Oczywiście zupkę serową podałam tradycyjnie z grzankami. składniki: 1,5 l bulionu 1 duża cebula 400 g pora (biała i jasnozielona część) 400 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 200 g sera cheddar 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30 % sól,pieprz pęczek szczypiorku Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Cebulę

Monia miesza i gotuje
SALATKA "DUCH KORSYKI " 160

posiekanych jajkach układamy połówki pomidorków koktajlowych, na nie pierścionki cebuli - skrapiamy sosem z anchois (1/3) - następnie układamy poszarpane liście sałaty, rozrzucamy kostki sera feta, posypujemy całość posiekaną zieleniną i skrapiamy pozostałym sosem. Sałatkę podajemy z białym, chrupiącym pieczywem. Smacznego :) zdjęcie dzięki użytkownikowi Serge Bertasius Photography z freedigitalphotos.net

Moja Książka Kucharska
Wiosenna edycja Restaurant Week 2017 – degustacja w NOVO2 Square lounge bar 186

risotto pietruszkowym z paloną młodą marchewką Każde danie było pięknie podane, ciekawe i bardzo nam smakowało. Na przystawkę: – Delikatny krem z białych szparagów z grzanką truflową – Komosa ryżowa z marynowaną rzodkiewką i płatkami dojrzewającego sera regionalnego ze Ślubowa Obie przystawki były pyszne i ładnie podane. Cóż mogę więcej powiedzieć, polecam! Podsumowując: Bardzo smaczne, ciekawe dania, ładnie podane. Przyjemna

Mała Cukierenka
Sałatka warstwowa z komosą i tuńczykiem 195

użycia noża. Wyszył idealne i odczarowałam sałatki z "żółtą posypką". Z podanej porcji przygotujecie porcję dla czterech osób. Składniki: 100g kosmosy ryżowej białej 170g tuńczyka w sosie własnym (jedna puszka) 170g kukurydzy (mała puszka) 100g sera żółtego 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kiszone czerwona papryka 2 łyżki majonezu do białek2 łyżki majonezu do sera sól, pieprz Komosę gotujemy

Gotowanie i blogowanie
SZYBKI CHLEBEK Z OLIWKAMI 144

pierwsze jak i drugie śniadanie 😉    Składniki: 2 szklanki mąki Szymańskiej ekologicznej 4 jajka 1/2 szklanki Polskiego Oleju Rzepakowego 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 20 szt. czarnych oliwek 100 g sera żółtego 1 łyżeczka przyprawy do pizzy sól, pieprz Wykonanie: W misce mieszamy mąkę ekologiczną z sodą oczyszczoną. Wbijamy po jednym jajku i mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Meksykańska zapiekanka z nachosami 287

słoika paprykowego sosu salsa, ostrego z dyskontu na L 400g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego mała czerwona cebula (może być biała) 3 ząbki czosnku szczypta ziaren kolendry mała czerwona papryka dużo startego żółtego sera śmietana natka pietruszki sól, pieprz Na początek drobne wytłumaczenie. Na liście składników zobaczyć możesz sugestię dotyczącą sklepu. To nie żadna reklama, ale spośród sosów

manslogblog
Pizza wiejska 303

pikantnego ketchupu 2 łyżki musztardy sarepskiej 2-3 ząbki czosnku Dodatki: ½ puszki kukurydzy 15 dag chudego bekonu 15 dag cienkiej kiełbasy 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 2 ogórki kiszone 15 dag startego sera cheddar 6 sztuk pieczarek Sól lub przyprawa do pizzy do smaku Jak wykonać ?  Ciasto: Mąkę mieszam w misce z solą, ziołami prowansalskimi

Wanilia i Kardamon
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą 247

Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 85 g zimnego masła 50 ml zimnej wody sól Farsz 250 g cienkiej, białej kiełbasy 200 g śmietany 18 % 2 jajka 2 cebule czerwone 50 g sera żółtego 30 g sera pleśniowego blue gałka muszkatołowa 1 łyżeczka cukru brązowego 2-3 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka masła 2 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy szczypiorek

Wędrówki po kuchni
KURCZAK FASZEROWANY KASZĄ OWSIANĄ 216

jednym zamachem mamy od razu dodatek mięsa.     Składniki: 1 tuszka kurczaka sól, słodka papryka do natarcia 1 por biała część 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryka żółta 15 dag żółtego sera tymianek świeży trybula świeża 15 dag kaszy owsianej sól,pieprz, słodka papryka- do doprawienia kaszy olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka myjemy, osuszamy, na noc nacieramy

Z Majeczką w kuchni
Pieczona papryka z ziołami i czosnkiem przystawka wegetariańska 357

Można ją też, bo o papryce mowa przełożyć do słoika i przechowywać przez jakiś czas w lodówce. Ja zjadam ją np. z dodatkiem serów :) Składniki na jedną blaszkę do pieczenia: 7 dużych papryk czerwonych ( dodałam jedną białą i nie jest tak smaczna ) 5-6 ząbków czosnku sól morska świeżo mielony czarny pieprz mieszanka ziół dalmatyńskich lub prowansalskich  oliwa

Jemy Pijemy
Faszerowane bakłażany z mięsem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą 174

mielonych), z ryżem, z aromatycznymi suszonymi pomidorami i równie wyrazistą gorgonzolą. Brzmi ciekawie? Smakuje także dobrze :) Składniki: 2 bakłażany 1 torebka ryżu białego 350 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów ser gorgonzola 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz, zioła prowansalskie Ryż ugotować do miękkości. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na złoty

My simple kitchen
Mediolan zjedzony i przepis na cannolo 219

całego kraju, z każdego regionu. Nie wiadomo co wybrać: Przepis na ciastka: Ciasto: 1 kg  mąki kostka masła 400 ml białego wina 8 łyżekcukru 2 łyżeczki cynamonu i kakao  Krem: 0,5 kg sera ricotty pół szklanki cukru pudru otarta skórka z pomarańczy lub olejek pomarańczowy białko do sklejania brzegów ciasta cukier puder do posypania.  Zagnieć ciasto

AZgotuj!