razy więcej :) Przepis jest z 8 tortilli, z którego wyszły 2 małe porcje dla dwóch ciągle głodnych osób :) Składniki: * 8 białych tortilli * 4 łyżki sosu sweet chilli * około 300-400g startego żółtego sera (żółty ser NIE będzie się ciągnął tak jak mozzarella, więc jak chcecie możecie użyć albo mozzarelli albo mieszanki mozzarella/żółty ser) * zioła prowansalskie * sól
Klasyka Gotowanianikt w pełni nie był chyba zadowolony z doboru wina. Część osób twierdziła, że czerwone wino lepsze, inni iż białe. Jak dla mnie, żadne wino nie było dobrze dobrane. Gdbym nie znała sera i dostałabym go razem, z którymś z podanych win to uznałabym, że ser jest po prostu niesmaczny, wręcz gorzki. Poprosiłam o rieslinga i z przyjemnością dokończyłam
królestwo garówroladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek, biały i czarny pieprz, tymianek, skórka cytryny, papryka słodka i ostra lub inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy
Kulinarne przemysleniasię jeść (lub nawet wcale nigdy nie jedliśmy). Więc w myśl tej zasady Madzia kolejny raz zrobiła trzydaniowy obiad: tartę z cykorią i serem pleśniowym na orkiszowym spodzie, topinambur z czarną rzepą na boczku i białym winie oraz nadziewaną i pieczoną dynię hokkaido. W tym wpisie zamieszczę przepis na tartę. Topinambur i dynia hokkaido w następnych wpisach(...)też fioletowe) 1 cebula 1 łyżka masła 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę Polewa: 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 30% 150 ml kwaśnej śmietany 22% 150 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Składniki na ciasto zagniatamy dodając tyle zimnej wody, aby ciasto się skleiło (czyli raczej niewiele). Lepimy kulkę, zawijamy w folie spożywczą
Marder&Marder Manufacturesię, że nic nie jest proste. Ale fakt, mam czas by spokojnie napisać to, co powyżej. Miałam czas, by upiec dość pracochłonne ciasto serowo - jabłkowe. Z ostatniego wiaderka sera twarogowego, który znalazłam w sklepie w piątek. Składniki: Biszkopt: Waniliowy z czterech jaj z waszego sprawdzonego przepisu lub z polecanej już przeze mnie nie raz gotowej mieszanki do wypieku biszkopta firmy(...)minut, aż zmiękną. Ściągamy z palnika, wsypujemy galaretki, mieszamy dokładnie do ich rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Ser wkładamy do większego garnka, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką na gładko, możemy posłużyć się mikserem. Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, wlewamy do podgrzewanej masy i łączymy dokładnie mieszając. Proszek budyniowy rozpuszczamy w mleku i wlewamy
Kronika Piekarnikapieczonych warzyw, z grzankami i kozim serem Składniki / na 2 porcje: 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 1 burak (ja akurat miałam odmiany Chioggia, ale możemy dać zwykłe) oliwa sól, pieprz, suszony tymianek - do smaku 4 kromki Chleba Żytniego Bio Putka 2 duże garści szpinaku baby 100 g sera koziego lub fety garść orzechów włoskich dressing(...)Chleba Żytniego możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenowy Chleb Owsiany Putka 2. Chlebowe muffinki z porem, pieczarkami i żółtym serem Składniki / na 12 sztuk: 1 ząbek czosnku 150 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 200 g białej części pora (z 1 większej sztuki) 2 łyżki oliwy 5 kromek - 180 g - Chleba 100% Orkiszowego Putka 5 jajek
Chilli Czosnek i Oliwaczerwonej papryka – 1/2 szklanki ugotowanej kukurydzy lub kukurydzy z puszki – 10 pomidorków cherry – 100-150 g sera cheddar – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – 1/4 szklanki oleju z oliwek – 1/4 szklanki białego octu winnego lub octu jabłkowego – 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę – sól i pieprz Przygotowanie : Makaron ugotuj według przepisu
nietylkopasta.plindyka 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich i oregano 50 g żółtego sera Beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szkl mleka ¼ łyżeczki soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej Sól, oliwa i woda do gotowania makaronu Masło do formy Przygotowanie: Makaron obgotowujemy w dużej ilości wody z dodatkiem(...)lasagne. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy mięso mielone i razem smażymy aż mięso zmieni kolor na biały. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i zioła i razem dusimy przez 10 minut pod przykryciem. Beszamel: rozpuszczamy masło w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (mieszamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnejeszcze wzbogaciły smak. Polecam na domowe obiady lub rodzinne spotkania. 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża biała cebula 3 jajka 4 łyżki bułki tartej 10 mini kabanosów klasycznych Maestro Henryk Kania ½ puszki kukurydzy 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek granulowany 100 g boczku wędzonego Do miski przekładamy zmielone mięso z indyka. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę
VioletoweKucharzeniepapryka czerwona 1 papryka żółta 2 płaty papryki konserwowej, u mnie grillowana bez skórki 1 mały słoiczek czarnych oliwek garść pomidorków koktajlowych 1 opakowanie sera feta Sos czosnkowo-musztardowy: około 100 ml oliwy 3 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki musztardy starofrancuskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 mały ząbek czosnku Sos majonezowy: 3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej(...)osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek (1-2 łyżki) i mieszamy. Po lekkim przestudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Oddzielnie przygotowujemy sosy, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę dzielimy na pół i jedną polewamy sosem majonezowym, a drugą sosem czosnkowo-musztardowym. #Lubella
Smaki Na Talerzuosób. SKŁADNIKI 3 filety z soli 1/2 cytryny 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 140 g sera żółtego 200 ml śmietany 30% masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego przyprawy: sól, pieprz biały WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Filety umyć, skropić cytryną i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę
Passions hobbies lifetakże do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze(...)listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby
My Chcemy Jeśćfarszem szpinakowo-serowym to idealna propozycja na weekendowy obiad. Oprócz szpinaku z dużą ilością czosnku, cannelloni wypełnione są dwoma rodzajami sera: delikatną i kremową włoską ricottą oraz słoną fetą, która nadaje nadzieniu bardziej zdecydowanego charakteru. Całość została zapieczona pod białym, beszamelowym sosem i posypana odrobiną parmezanu. Smakuje wybornie! Przekonajcie się sami :) Składniki: ok. 20 rurek cannelloni 900 g szpinaku (użyłam
MyCookBook.plpół i dosyć cienkie placuszki u mnie zrobione są na bazie marchewki. W cieście spoiwem jest białko oraz dla podkreślenia smaku starty twardy ser cheddar. Jeśli mowa o dodatkach to istna paleta barw: fioletowa kapusta, białe kiełki rzodkiewki , czerwone pomidory, żółta papryka , i zielone guacamole z awokado. Oczywiście jest to tylko moja kompozycja i dodatki możecie sami dobierać wedle(...)Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki tak samo traktujemy imbir. Starannie odciskamy sok. Masa nie może być mokra. Wbijamy dwa białka i mieszamy. Dodajemy starty ser twardy dojrzewający np, Cheddar lub parmezan. Mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę ryżową. Formujemy kulę. 2. Na blachę piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Z masy przy pomocy małej łyżeczki do herbaty formujemy
vaniliowoczekoladowa