również nadaje ciekawego smaku. Tak nafaszerowane mięso zapiekłam w aromatycznym sosie pomidorowym. 2 piersi z kurczaka 1 szklanka bobu ok 100 g sera korycińskiego naturalnego sól pieprz czarny 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego 1 cebula biała 1 ząbek czosnku garść świeżego tymianku Filety z kurczaka naciąć w połowie nie przecinając do końca, tak aby powstały głębokie kieszonki. Natrzeć solą(...)szczypty cukru. Jeżeli bób jest młody wystarczy 10 min. Po odcedzeniu wody przepłukać zimną wodą i przestudzony obrać z łupinek. Kieszonki z kurczaka napełnić ziarnami bobu i plastrami sera. Spiąć wykałaczkami i przełożyć mięso do małego naczynia wysmarowanego olejem rzepakowym. Na patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Wlać przecier pomidorowy, doprawiając solą i pieprzem. Dusić
https:KKuchniaMniambiały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy
OstryKęsbiały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy
OstryKęsłyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku sól Mandarynki dokładnie obieramy (tak żeby pozostało na nich jak najmniej białej błony), kroimy w plasterki. Do miski wsypujemy sałaty, mandarynki, żurawinę, pokrojoną w piórka cebulę i pokruszony ser pleśniowy. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, dokładamy musztardę i rozdrobniony czosnek, solimy. Energicznie mieszamy i polewamy sałatkę. Gotowe. Artykuł
Kardamonovylekko słodki smak, podkreślony przeze mnie powidłami śliwkowymi. Tymianek i rozmaryn idealnie pasują do tego dania. Koniecznie musi być posypana startym żółtym serem i podana z grzankami. Składniki: 500 g czerwonej cebuli - 2,50 zł 100 ml białego lub czerwonego wina wytrawnego - 2 zł 1/2 l bulionu 1 łyżka powideł śliwkowych - 0,20 zł 2 łyżki octu balsamicznego sól pieprz
zadanie-gotowaniePrzyślij przepis nr 4/2008. Gazetka przeleżała 5 lat, ale się przydała. Przepis przysłał pan A. Malinowski. Podaję z moimi zmianami i polecam dla wszystkich lubiących ryby :)Składniki:700 g białej ryby (u mnie dorsz, ale może być mintaj, miruna lub morszczuk)1 łyżka olejuser zółty - tyle plastrów ile porcji rybykilka pieczareksóltymianeksuszony koperekpieprz cytrynowySposób przygotowania:1. Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy(...)porcji ryby), nakładamy porcje ryby, a na to pieczarki. Zawijamy brzegi folii i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180st). Po 20 minutach rozchylamy folię. Na każdą porcję nakładamy plaster sera żółtego i pieczemy, aż ser się rozpuści. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.Rybka jest P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-A :)Smacznego
Kuchnia domowa Animrożonego 1 łyżka mąki pszennej 1 pełna łyżka masła 3/4 szkl. mleka sól 1 ząbek czosnku 10 dąb.ostrego sera Oliwa 4 jajka ***************************** 1. Na patelni przygotować gęsty beszamel : na gorącej patelni rozpuścić masło , dodać mąkę ,zrobić białą zasmażkę , rozprowadzić mlekiem i mieszając - zagotować . Dodać szpinak , roztarty czosnek , osolić do smaku , zagotować . 2 . Wbić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru Warstwa sernika zielonego: 150g twarogu sernikowego z mascarpone President 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 150ml wrzącej wody Warstwa sernika białego: 200g twarogu sernikowego z mascarpone President 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody Sernik arbuzowy: 3 galaretki arbuzowe 400g miąższu arbuza 400g twarogu sernikowego z mascarpone(...)rozprowadzamy do samej góry. Możemy się wspomóc pędzelkiem lub łyżką, by całość była nałożona równomiernie. Odstawiamy do zastygnięcia. Warstwa białego sernika: Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje stawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy do rozpuszczenia. Ser łączymy z cukrem pudrem, a następnie stopniowo, cały czas mieszając dodajemy do żelatyny. Studzimy i postępujemy podobnie jak w przypadku zielonej
Kuchnia w czekoladziewejrzenia – zobaczyliśmy ten przepis w Eatwell101.com i wiedzieliśmy, że musimy to danie zrobić. I zrobiliśmy kilka razy, próbując różnych serów, pod którymi zapiekliśmy filety. Wygrała mozzarella. Podczas pieczenia lekko twardnieje, kryjąc pod sobą kremowo miękki szpinak i serek białym, jakim jest posmarowany kurczak. Danie dziecinnie proste do zrobienia i szybkie w przygotowaniu. Podaliśmy filety z pęczakiem, którego ugotowaliśmy znacznie
Niedzielny kucharzidealnie sprawdził się na śniadanie z dodatkiem szczypiorku i ulubionych przypraw. Moje dzieci zajadały się nim tak bardzo, że aż miały białe uśmiechy na buźkach Dziś dzielę się z Wami jednym z najszybszych i najprostszych przepisów na domowy ser. Jednak dzięki uprzejmości Serowar.pl poznałam o wiele więcej ciekawych receptur. Jak się okazuje produkcja sera w domu nie musi być wcale
Słodkie okruszkiprzepisu? Zapraszam! Składniki: – 400g piersi z kurczaka/piersi z indyka – 300g ryżu Basmati (3 woreczki) – 1 puszka fasoli białej (240g po odsączeniu) – 1/2 puszki kukurydzy (140g po odsączeniu) – 6 ogórków konserwowych – 50-100g sera mozzarella – 1 czerwona papryka – 1 czerwona cebula – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka majonezu
Be Fit Be Strongoliwy 120 g ryżu arborio 400 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 125 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 6 świeżych białych szparagów duża szczypta szafranu 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz czarny 70 g sera brie (powinien być świeży i miękki) 1. Mięso zamarynować najlepiej kilka godzin wcześniej. Szparagi przegiąć trzymając za przeciwległe końce, aż pękną (powinny
Kuchnia Prezydentowejsoku z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 10 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 surowe białe kiełbasy, (mogą być parzone lub inna wędlina) 3 łyżki startego sera żółtego pół łyżeczki soli 1 łyżeczka tymianku Przygotowanie; Do blendera wrzucamy rozmrożony i odciśnięty szpinak, koperek, dodajemy jajka i sok z cytryny. Blendujemy
Radość kipiąca uśmiechem.świeżych drożdży (z kostki) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek tarty ser żółty do posypania ciasta farsz z jajkiem na 4 małe: 8 jajek przepiórczych 1/2 kostki tłustego twarogu 3-4 łyżki tartego sera dowolnego gatunku 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku farsz czerwony z mięsem mielonym(...)godzinę do wyrośnięcia po czym ponownie zagnieć, wystarczy lekko ręcznie. Podziel na 8 kulek i rozwałkuj je cieniutko. Każdy placek posyp delikatnie, startym żółtym serem i zwiń w łódeczkę (jak na zdjęciu). Brzegi ciasta posmaruj. Białe chaczapuri, grubo wyłóż masą serową i wstaw do gorącego piekarnika, piecz w temperaturze 180 C. Do czasu aż się zezłoci. Następnie wyjmij, wybij
Ogrodnik w podróżykolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Cukinię zapiekaną z kaszą kuskus: 1 nieduża cukinia 4 płaskie łyżki kaszy kuskus 1/2 czerwonej papryki 1 mała biała cebula 1 średniej wielkości pomidor 2 ząbki czosnku 1 kulka sera mozzarella sól, pieprz, zioła prowansalskie 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cukinii zapiekanej z kaszą kuskus: Kaszę kuskus przełożyć
Danka Pichci