ser biały - 9461 przepisów (strona:365/631)

ZUPA KREM Z BOBU. 204

bób, obrane i pokrojone drobno ziemniaki, zalewam całość bulionem i gotuję do całkowitej miękkości ziemniaków. Następnie miksuję za pomocą miksera, doprawiając sosem sojowym, pieprzem białym, ewentualnie granulowanym czosnkiem. Podaję. Do podania proponuję: kwaśną śmietanę, wiórki sera żółtego, tabasco, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, olej lniany, grzanki, groszek ptysiowy czy choćby posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe. 295

mąka owsiana w 100% bezglutenowa).  SKŁADNIKI: /FARSZ: - Szpinak świeży, 1/3 opakowania, - Pieczarki, 1/2 opakowania, - Papryka Czerwona, 1 mała - Papryka Żółta, 1 mała, - Ser Żółty, 400 g, - Wędlina z indyka, 200 g, - Cebula, 5-6 białych - Mieszanka "Pomidor, oregano, chilli" Piątnica , na smak, - Pomidorki Igiełki Piątnica , na smak. - Pieprz czarny, - Domowa mieszanka suszonych warzyw,  - odrobina oleju, /Dodatkowo DIP CZOSNKOWY(...)chlebowej bezglutenowej. Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne! WYKONANIE: /Farsz: Wszystkie składniki oprócz szpinaku i sera kroimy - pieczarki na cieniutkie paseczki, cebula w pióra, paprykę i wędlinę w paseczki, a ser żółty (około 250 g) ścieramy na grubych oczkach. Mieszamy razem, polewamy odrobiną oleju i doprawiamy

Wypisz Wymaluj
Tarta z cukinią, brokułami i sezamem 189

śmietany 18%  średniej wielkości cukinia  2 łyżeczki suszonego oregano  2 szczypty cayenne  200 g startego na dużych oczkach sera gouda  sól, pieprz  do posypania na 3 minuty przed końcem pieczenia: biały sezam  Przygotowanie:  Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Na blat wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, dodajemy szczyptę soli, wlewamy żółtko, wodę(...)przekładamy na formę, ciasto dociskamy starannie, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut. Upieczone wyciągamy z piekarnika, rozkładamy na cieście farsz, zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, doprawiamy do smaku, posypujemy serem i pieczemy przez 20 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia całość posypujemy sezamem, podajemy na ciepło lub na zimno. Do przygotowania tarty wykorzystałam formę do tarty włoskiej marki Guardini

Moja smaczna kuchnia
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 134

ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku)- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru- ziemniaki- puszka mleka kokosowego- chilli w płatkach- sól- biały pieprz- pieprz cayenne- świeży koper- olej arachidowy- kilka plasterków salami   Składniki na paluszki:                                                - 1 opakowania ciasta francuskiego- ok. 15 dag sera żółtego- 1 małe jajko (do sera)- dodatkowo 1 jajko do smarowania ciasta i paluszków         Odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuciłam(...)sito do rosołu z ziemniakami i warzywami. Wlałam puszkę mleka kokosowego, doprawiłam solą, białym pieprzem, cayenne, płatkami chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dodatkowym). Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy.  Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Przykrywamy arkuszem ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy

mojewypiekiinietylko
SERNIK ZEBRA(CZEKOLADOWY) 553

smaku baaardzo delikatne. Składniki na tortownicę 26 cm: - 1 kg sera w wiaderku ( używam sera Juliko. B.gęsty, idealny do serników) - 150g miękkiego masła - 7 dużych jajek - 2 budynie waniliowe, bez cukru - kilka kropli olejku waniliowego - 170g ksylitolu - 1 tabliczka 100g czekolady białej - 1 tabliczka 100g czekolady gorzkiej ( lub mlecznej) - szczypta soli - zmielony ksylitol do posypania Żółtka oddzielić od białek(...)czas ucierając. Dodać budynie i partiami dodawać ser, a następnie aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i można dodać łyżkę ksylitolu( ja nie dawałam). Następnie ubite białka połączyć delikatnie z masą twarogową. Otrzymaną masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać płynną białą czekoladę, do drugiej płynną gorzką. Ja dodawałam najpierw

Smaczne Zdrowe
Zapiekany kalafior z trzema serami z kaszą gryczaną 88

gryczanej sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mąka z gorczycy ( może być łyżeczka musztardy lub roztarta w moździerzu łyżka białej gorczycy) olej rzepakowy ok 50 ml 3-4 ząbki czosnku starty na tarce ser: ementaler, mozzarella ( mogą być tzw. wióry) lub inne sery ciągnące się 2 łyżki tartego parmezanu natka pietruszki Kalafiora rozebrać na małe różyczki

AZgotuj!
Odkrywamy kalifornijskie wina 130

Noir i Syrah. Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc. Większość kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się z daniami.   Cabernet Sauvignon   Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny...   Petite Sirah   Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych.   Merlot(...)kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami.   Chardonnay   Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim.   Muscat / Moscato   Wspaniałe do owoców i serów.   Pinot Blanc   Do makaronu z sosami na bazie pomidorów

królestwo garów
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 195

ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść, ale zdecydowaliśmy się na ciasto chlebowe + farsz z porów, z dodatkiem masła, żółtek, śmietany, sera oraz niewielkiej ilości wina. Wersja z ciastem na brioszki wydaje nam się jeszcze smaczniejsza, ale też(...)nada. Lekko dociskamy wiórki sera do reszty farszu, aby delikatnie się nim pokryły. 7. PIECZENIE (15-20 min) Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 15-20min, często kontrolując stan przypieczenia pod koniec. PODANIE Flamiche podajemy od razu po upieczeniu, chociaż na zimno też jest dobre. Najlepiej smakuje w towarzystwie lampki białego wina. W smaczny sposób

Nerds Kitchen
Obiad za 10zł - Ser smażony z tatarką, czyli po czesku podane. 242

każdej strony i po bokach do zrumienienia panierki. Sałatka: -sałata lodowa; koszt główki 2,49zł, zużywamy połowę 1,24zł -por część biała, koszt 4,99zł/kg, zużywam około 150 gram 0,75zł -olej rzepakowy, duża łyżka 0,06zł -starty ser, który nam został po porcjowaniu -pomidor, koszt 4,99zł/kg, koszt ok 250 gram 1,25zł -sól, pieprz (stała wartość zużytych przypraw

BaRepas
Zupa krem z pietruszki i pora 201

był. I tak powstała ta zupa, delikatna w smaku, ale zupa krem. Do tego chips z boczku z żółtym serem, więc i coś chrupiącego było. Pysznie było !  Zupa krem z pietruszki i pora   2 pietruszki  2 pory ( białe części )  2 ziemniaki 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1/3 łyżeczki chili szczypta soli, pieprzu

Kuchnia na wzgórzu
Risotto z melonem, chili i tymiankiem 142

kostkę pół łyżeczki chili w płatkach lub pół świeżej papryczki garść świeżego tymianku 1 łyżka mascarpone garść Parmezanu lub innego twardego sera długodojrzewającego sól i pieprz Przygotuj: sporą patelnię garnuszek do bulionu Podaj z: kieliszkiem dobrego białego wina Ja risotto zaczynam zawsze od porządnego przesmażenia ryżu na oliwie. Wrzucam na rozgrzaną patelnię, ale od razu zmniejszam ogień na minimalny. Dopiero

Bazując na smaku
Grillowana papryka z serem 104

Papryki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki (nie odrywamy ogonka- ładniej wyglądają z ogonkiem :)) Usuwamy nasionka i białe błonki. Następnie każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą z oliwek. Na kawałku papryki układamy plasterki sera camembert, kilka kosteczek żółtego sera oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki. Grillujemy na ruszcie ok. 15-20 minut

Aga w kuchni
Kaszotto z podgrzybkami. Idealne na zimowe dni. 177

leśnymi suszonymi podgrzybkami the Green Woodpecker Trill* 6 łyżek oliwy do smażenia 1000 – 1200 ml bulionu warzywnego 100 g parmezanu lub innego sera 100 g masła (często zmniejszam ilość) szczyptę soli i pieprzu *Skład: kasza gryczana biała 89%, podgrzybek brunatny suszony 5,2%, warzywa suszone 5,8% (marchew, cebula, por, czosnek, natka pietruszki). Może zawierać seler . Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy

Słodkie okruszki
Spaghetti z kurczakiem w pleśniowym sosie 114

makaronu spaghetti ½ kg mięsa z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni Pęczek natki pietruszki 1 łyżka ziołowej mieszanki Sól do smaku Pieprz biały do smaku 3 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Mięso kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć ulubioną ziołową mieszanką, oraz solą i białym pieprzem do smaku, dodać posiekaną

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania