Toskanii . Choć letnia aura niekoniecznie sprzyja jedzeniu treściwych zup, ja bardzo chciałam spróbować tego klasycznego dania regionu. Usiadłam więc w restauracji w Montepulciano i po małej przystawce złożonej z sera pecorino, gruszek i miodu, zanurzyłam łyżkę w tej zupie gęstej od fasoli, pomidorów, chleba i kapusty cavolo nero, delektując się jej pysznym smakiem. Tym razem już jesienią postanowiłam odtworzyć smak(...)łodygi selera naciowego oliwa 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 puszki (po 400 g) białej fasoli 1 puszka pomidorów sól, pieprz opcjonalnie: szczypta płatków chilli 300 g jarmużu lub kapusty włoskiej do podania: 4 łyżeczki startego twardego sera - Pecorino, Parmezanu lub Grana Padano, kilka kromek jasnego lub ciemnego pieczywa, ząbek czosnku, oliwa Przygotowanie ribollity: Cebulę pokrój
Chilli Czosnek i Oliwasurowej, pokrojonej w grubą kostkę 125 g soku wyciśniętego z pomarańczy 125 g wytrawnego, białego wina 500 ml bulionu jarzynowego skórka otarta z jednej niedużej pomarańczy na tarce do ziemniaków lub na bardzo drobnych oczkach 2 łyżki igieł rozmarynu, posiekanych dość grubo 50 g sera peccorino lub parmezanu ( u mnie Bacchus Cabernet - ser leżakujący w czerwonym winie) sól, pieprz(...)szklisto-biały. 2. Wlewamy wino i sok pomarańczowy, mieszamy do wchłonięcia i odparowania. Następnie dodajemy po chochelce gorącego bulionu i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Czynności powtarzamy, aż pozostanie ostatnia porcja bulionu. 3. Wtedy dodajemy rozmaryn, skórkę pomarańczową i resztę bulionu, kiedy płyn wyparuje do połowy, do patelni kruszymy lub łamiemy na drobno ser, mieszamy do uzyskania kremowej
Kuchnia Prezydentowejokoło 700 ml) 25 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 1 kg sera sernikowego 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40 g) 75 g masła roztopionego rodzynki (opcjonalnie) dodatkowo: 1 żółtko 1/2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki konfitury truskawkowej Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć(...)Wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy. Wlać zimny kisiel na ciasto. Przygotowanie masy serowej: Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem (zwykły + waniliowy) ok. 10 min. Następnie dodawać ser i proszek budyniowy, na końcu wlać płynne masło i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Wsypać sparzone rodzynki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę sernikową wlać do formy na kisiel wiśniowy
Kulinarna (nie)codziennośćTrochę mniej dietetyczna propozycja dla smakoszy serów pleśniowych. Wytrawne babeczki stanowią idealną przekąskę. Są tez ciekawym pomysłem na pieczywo do zupy, np. kremu z cukinii lub białych warzyw. 12 porcji: 300 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 250 g kefiru lub maślanki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 średniej cukinii
Kucharzycapestek (można pominąć) 50 g białego chleba, pozbawionego skórki 80 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 1-1.5 łyżki czerwonego octu winnego 50 ml oliwy garść liści bazylii spora szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do podania: oliwa, pomidorki koktajlowe, listki bazylii, plasterki papryczki chilli (opcjonalnie), pasuje również pokrojony w kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka Przygotowanie gazpacho(...)przyozdobione pomidorkami koktajlowymi, plasterkami zielonego chilli (można pominąć) oraz listkami bazylii. Do gazpacho pomidorowo-arbuzowego pasują także inne przybrania - ser feta pokrojony w kostkę, czarne oliwki, pokrojony w kostkę ogórek. Gazpacho świetnie smakuje również z grzankami z białego chleba oraz kromkami bagietki. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwamleka 50 gram drożdży 1 łyżeczka soli mąka pszenna 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1 duży pomidor 1/2 pora 2 łyżki śmietany 18% podsmażone kawałki kurczaka 20 gram sera mozzarella sos pomidorowy Piekarnik rozgrzać do 170 C. Drożdże rozkruszyć w misce i zasypać solą. Poczekać aż się rozpuszczą, czasem mieszając. Mleko
Czerwony GupikSałatka z szynką i żółtym serem to bardzo prosta, składająca się dosłownie z kilku składników sałatka. Idealnie się sprawdzi na każdą imprezę, spotkanie ze znajomymi czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bardzo pożywna więc doskonale sprawdzi się gdy nie mamy czasu na przygotowanie drugiego dania. Do zupy dodałam ser cheddar i zabieliłam ją śmietanką ale zamiast tych składników można dodać także serki topione. składniki: 2 l bulionu 2 duże cebule 700 g pora ( biała i jaznozielona część ) 500 g mięsa mielonego, u mnie mielona karkówka 1 łyżka tymianku 2 listki laurowe
Monia miesza i gotujeumyć, osuszyć, odciąć wierzch od strony ogonka, tak aby powstały czapeczki, ze środka usunąć gniazda nasienne i białe błony. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Do ryżu dodać mięso, zeszkloną cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę w płatkach, połowę żółtego sera i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przygotowane papryki oprószyć w środku solą, napełnić farszem i ustawić w naczyniu
Kuchenne zapiski Edytypłaty suszonych pomidorów 2 garści rukoli 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki listki z 2 gałązek tymianku 3/4 łyżeczki płynnego miodu sól i pieprz 4 plastry sera halloumi Pomidory przekroić w poprzek na połówki, wyciąć zdrewniałe części. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, odłożyć
Pełny talerzSmaczna i prosta do zrobienia sałatka z makaronem tortellini. Treściwa i sycąca. Składniki 1 op. tortellini z prosciutto 1 czerwona papryka 1 biała część pora (przelać gorącą wodą) 4 jajka na twardo 20 dag żółtego sera 3 grube plastry szynki majonez sól i pieprz Przygotowanie Tortellini ugotować i odcedzić. Jajka, ser, paprykę oraz szynkę pokroić w kostkę. Pora pokroić
Wasze Przepisyobiad dla naszych gości. Podajemy z warzywami z patelni i zapiekanymi ziemniakami. Mniam, zapraszam do przepisu:) Składniki 2 duże filety drobiowe kawałek pora, biała część marchewka czerwona papryka najlepiej podłużna żółta i zielona papryka 100 g sera pleśniowego 1/2 główki czosnku oliwa sól, pieprz Sos 1/2 szklanki wina Porto 5 łyżek gęstej śmietany, do sosów 100 ml sosu ciemnego pieczeniowego
gotuj ze mną