kilogramami. A wiadomo – szparagi – uszczęśliwiają Zapraszam na miseczkę Składniki (2 duże porcje): 250 g makaronu pappardelle 1 pęczek zielonych szparagów 125 g sera ricotta sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa 6 łyżek białego wina 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Przygotuj składniki: czosnek drobno posiekaj. Dodatki: Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe(...)dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim czosnek – około 2 minut. Dodaj 6 łyżek wina i gotuj je przez kilka minut – aż większość się zredukuje. Dodaj ser ricotta i 1 łyżkę wina, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj makaron, szparagi i 3 łyżki grana padano. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp świeżo zmielonym pieprzem
Moja pasja smakufazę na surówki. Całe szczęście, że takowe mogę jeść bez żadnych ograniczeń. Składniki buraki pieczone w piekarniku pomidor malinowy papryka czerwona kapusta biała lub różowa ogórek koperek i bazylia sól i pieprz do smaku płatki owsiane ser kozi w plastrach oliwa z oliwek lub olej z ostropestu Buraka upiecz, wystudz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz posolić, wymieszać
Z Kuchni Do Kuchnimnie tym razem mrożony 4 ząbki czosnku 1/2 kostki sera feta kawałek masła sól pieprz Dodatkowo: śmietana kremówka 30% kawałek sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 1/4 łyżeczki kukrumy pieprz biały sól 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka posiekanego koperku Pierś z kurczaka pokroiłam w małą kostkę, oprószyłam solą i pieprzem i usmażyłam
Blondynka Gotujecebuli, 3 ząbków czosnku, 3 pomidorów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1 puszki kukurydzy (300 gram), 1 puszki czarnej fasoli (250 gram), 1 puszki białej fasoli (250 gram), 1 dojrzałego awokado, 2 limonek, 200 gram żółtego sera, 200 gram kwaśnej śmietany 18%, 8 placków tortilli, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 15 listków świeżej bazylii, 10 listków świeżej(...)przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem również kukurydzę oraz białą i czarną fasolę. Wszystko podgrzewałem od czasu do czasu mieszając, do czasu niemal całkowitego wysuszenia mięsnego farszu, w którym nie powinno być widać płynu. W czasie podgrzewania mięsnego farszu przygotowałem salsę
Wyprawy kulinarnektóre znajdziecie na moim blogu. Tym razem postawiłam na ciekawe połączenie składników: pieczarek i koziego sera. Do makaronu przygotujcie lekki i pyszny sos śmietanowy, dodajcie nieco szpinaku i kozi ser. Efekt jest gwarantowany Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską(...)minut Składniki: – 250 g makaronu farfalle – 7-10 pieczarek – pół cebuli – 1 ząbek czosnku – 50 ml białego wina – 5 łyżek śmietany 18% – 2 garści świeżych liści szpinaku baby – 100 g sera koziego miękkiego – parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania – 1 łyżka oliwy do smażenia – sól, pieprz Makaron ugotuj
nietylkopasta.plwybierać te większe. Pieczarki powinny być świeże i białe wtedy pasztet nie będzie zbyt ciemny. Jest bardzo smaczny z dodatkiem chrzanu czy sosu tatarskiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z pieczarkami Składniki 1 kg pieczarek (muszą być świeże i białe) 1 duża cebula 8 jajek ugotowanych na twardo 10 dag żółtego sera (ostrego) 4 łyżki bułki tartej 2 całe jajka
To co lubię - gotuję i polecampasta jajeczna TOST Z JAJKIEM I SZYNKĄ – CROQUE MADAME PRZYGOTOWANIE: 35 minut ILOŚĆ PORCJI: 6 SKŁADNIKI: – 5 kromek białego chleba – 6 jajek rozmiar S lub M – 6 plasterków szynki – 150 g sera cheddar – 100 ml mleka – 1 łyżka masła – 1 łyżka mąki – 1 łyżeczka musztardy Dijon – szczypta gałki muszkatołowej
nietylkopasta.pldodatkami. Dziś pyszny obiad był,jutro post wiec smakiem nacieszyć się można :) Składniki: Podwójna pierś duża z kurczaka papryka zielona 1 szt ser żółty 100 g musztarda ziołowa z lubczykiem Develey sól i pieprz biały mielony do smaku Panierka: jajko 2 szt bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy
Różowa kuchniacebula, 4-6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, 1 marchew, 50 g pora, 1 łyżka posiekanego drobno rozmarynu, 200 g ryżu arborio, 50 ml białego wytrawnego wina, 500 -600 ml bulionu, 100 g brokułu, 20 g sera żółtego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, kiełki brokułów. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i pora w plasterki
Moniki Smakołykitakiej zupki zajmuje trochę czasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 600 g słodkiej cebuli 1 l buliony wołowego (użyłem kostki rosołowej) 125 ml białego wina 2 łyżeczki masła 2 łyżki oliwy 5 plastrów bagietki (grubość ok. 2 cm) Ser (w tradycyjnym przepisie używa się gruyere) sól, pieprz Przygotowanie: Czyścimy cebulę i kroimy ją nożem w bardzo cienkie piórka
Kuchnia ŁukaszaPomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!porcje: 150 g makaronu spaghetti 25 g (2 plastry) wędzonego boczku 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 50 ml śmietany 30% 50 ml jogurtu naturalnego 1/4 bulionu warzywnego 100 g koziego sera kremowego 1 szklanka groszku, rozmrożonego skórka otarta z 1/2 cytryny natka pietruszki sól, pieprz Wstawić makaron do gotowania. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię
Moja Galeria Smakuobiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię. Jako dodatek idealnie pasuje do niego sos pomidorowy. Składniki: – 1/2 kapusty białej, ok. 1,5 kg – 8 liści kapusty włoskiej – 200 g grochu żółtego – 100 g sera żółtego – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki oliwy – 4 jajka – 4 łyżki bułki tartej(...)sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Groch namoczyć na noc, następnie zmienić wodę, dodać majeranek i gotować do miękkości przez 30 minut. – Białą kapustę pokroić i gotować w posolonej wodzie z kminkiem przez 30 minut, następnie odcedzić i wystudzoną odcisnąć przez gazę. – Liście włoskiej kapusty zalać wrzątkiem
To co kochamzapiekłam pod ciastem francuskim - taka wersja bardzo zasmakowała mojej rodzince. składniki: 600 g cebuli masło do smażenia 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego) tymianek opakowanie ciasta francuskiego 275 g starty ser żółty Cebulę obrać i pokroić w półprastry. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu często mieszając(...)być przypalona bo zupa będzie potem gorzka. Następnie wlać białe wino i gotować, aż wino prawie odparuje. Następnie wlać bulion, dodać tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności 250 ml. Na wierzchu zupę posypać startym serem żółtym. Z ciasta francuskiego wyciąć koła o średnicy
Monia miesza i gotujeczekolady, bitej śmietany i wiśni. Niebiański wygląd ;) Składniki: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru 500 g sera mascarpone 1000 ml śmietany kremówki Wiśnie kandyzowane (wiśnie z nalewki) 400 g białej czekolady 1 szkl zimnej wody przegotowanej sok z cytryny do smaku 4 łyżki cukru łyżka spirytusu (można pominąć) Wykonanie: Białka ubijamy
Malinowe Pocałunki